用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優是否好事
go

資優是否好事   [複製鏈接]

外國120分,香港是130分。
IQTEST只是其中一個工具。
TEST完如果130分以上,唔係驚喜,係驚恐,
因TEST完,佢唔都唔知天才在那??

因作為家長要找出小朋友的天份,及培訓,是十分困難的事。
除非好有米,可以去到外國。

另外,資優未必是好事。
好多資優兒童都有性格問題。

資優更不是代表成績好,
反而成績有可能更差。
因佢地覺得點解要考試,去玩別人的遊戲。
自己睇自己的書,只選擇性讀書。

更覺得自己對曬,別人是無知的小輩。
在小组工作上,成績更差。

佢唔理人的性格,令自己更孤獨。

工作上,更不能與人合作。
更難有發展空間。

除非,香港政府正式發展資優教育,
有資優學校,
這群小伙子,才遇到同類,
互相擦出火花。
燃點佢地貪勝的本能。
積極地加油的能源。

同埋,資優導師能夠了解佢地多問的好奇心,
更令佢地了解性格及本能的短處。
來晰心教導。

佢地將來一定可以為社會作出可觀的貢獻。

相反,在普通的學校,
老師視佢地的好奇心,
為床木煩人,攪事者,

令這些小伙子都覺得自己有問題,
收埋自己,放棄自己,
或是真的去攪事。

佢地的將來,是十分可惜的呢?

另外,資優並不是單單用IQTEST,
係每一方面有才華,都是資優生呢!

我自己以前聽過一個故事,唔知真定假,
有一個草原,有一隻流紅色汗的馬,
好多人見到都好驚,以為佢是怪物,
逐佢走。

隻馬自己都覺得自己有問題,
見到人就走。

有一天,有位年青人见到隻馬,
而且,見到隻馬走得好走,
這位年青人連日去觀察,
慢慢去接獨隻馬。
更無歧視的眼光。

慢慢隻馬同這位年青人發展到友誼。
只有这位年青人,才可以騎到這隻血汗馬。

之後,其他人才發現遠在天邊的血汗馬
是日行千里的寶。

這我估是百樂與千里馬其中一個故事。

其實,如果政府發展資優教育,
因培訓像百樂的資優項目教師。

因普通的中小學教師,好多都是事不關己,
個個都坐定定,唔出聲,交齊功課,考試高分,
便是好學生。

學生發生任何問題,都先主觀地覺得玩野,
或是推比家長,視家長為配合老師的下屬。

根本沒有學術自由的空間,比資優小朋友生存呢!

yoyofunmama  共產X點會容許有聰明人存在係佢國家內!!!!!!就算對一般小朋友的教育,也是壓抑法!!!!  發表於 12-12-1 11:30
babibird    發表於 12-9-22 23:48
S.TANG  AGREE  發表於 12-8-23 18:05
kaman488  同意呀...  發表於 12-3-5 12:45
   10    1    2    0

回復 eric5354 的帖子

睇完你POST 的文章, 很有感觸.

kmmum 發表於 12-3-4 00:45

睇完你POST 的文章, 很有感觸.

多謝你呀。

謝謝你的文章, 讓我了解更多有關資優小朋友的事情

對呵, 尤其是考小學, 如果是資優, 我相信10個有9個都去不到一線名校, 因為行為未必是一線名校可接受的, 所以在香港資優, 似乎是負擔多於有利. ..

回復 HaYi 的帖子

同意,識朋友的仔仔IQ OVER 140. 但有讀寫障礙. 中文常常不合格. 上了傳統名中學. 給老師投訴. 由於中文不合格,便要留班, 但數理科成績很好. 結果,小朋友越來越不想讀書,自我放棄.

tomatolala    發表於 12-9-18 13:00

回復 HaYi 的帖子

Totally agree!

I think it depends on which aspect the kid is gifted in.  If the kids are gifted in language and maths, then they can cope with the school work quite easily, and they can easily get accepted by those primary schools which focus on gifted education and academic level e.g. SFA.

mikitse 發表於 12-3-5 19:27
謝謝你的文章, 讓我了解更多有關資優小朋友的事情

我家有两位性格各不同的資優生,

大家加油呀。

HaYi 發表於 12-3-5 20:03
對呵, 尤其是考小學, 如果是資優, 我相信10個有9個都去不到一線名校, 因為行為未必是一線名校可接受的, 所 ...

都唔係架,好多資優生,係好強及好NICE,同時,好有領袖才能架。

佢地讀書好叻,玩都好叻,同時,有好多朋友,

佢地社交好得架。

但佢地會自己比自己好大壓力,每件事都要做到最好。

都幾令家長擔心。

awah112 發表於 12-3-5 21:07
我諗每個情况唔一樣,我仔eq高,性格冇問題,同同學玩得好開心.

kmmum 發表於 12-3-5 23:36
回復 HaYi 的帖子

同意,識朋友的仔仔IQ OVER 140. 但有讀寫障礙. 中文常常不合格. 上了傳統名中學. 給老師 ...

這些便是我最擔心的情況。

gifthoney 發表於 12-3-6 18:04
I think it depends on which aspect the kid is gifted in.  If the kids are gifted in language and mat ...

就係佢地識,覺得容易,

好奇心強。發問問題。

令打工仔的老師,覺得佢地玩野,阻住完成課文,

這是很頭痛的問題。

香港老師要的是填鴨式的鴨仔。

Hi eric5354,

Do you mind sharing which schools are your 2 kids studying?  (If I remember correctly, you have a boy in secondary school and a girl in primary school?)

Thanks.

香港老師是要坐定定+聽話+學業成績佳的小朋友

719117  Agree  發表於 12-3-21 15:42
awah112  Agree!  發表於 12-3-19 22:51

kmmum 發表於 12-3-6 20:10
香港老師是要坐定定+聽話+學業成績佳的小朋友
我絕對同意。
‹ 上一主題|下一主題