用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 核心價值是否已經改變?
樓主: Jen123
go

核心價值是否已經改變?   [複製鏈接]

回覆:ha8mo 的帖子

回歸以來,每日百五,所以只計單程証,已經有近九十萬人。香港核心價值,越溝溝淡

引用:Quote:boomGi+發表於+13-1-22+10:20+咁菲律

原帖由 gigayan 於 13-01-22 發表
如果"港珠澳大橋"的環評報告, 空氣對環境的污染個部分沒有錯漏, 又或者政府各部門做事滴水不漏, 嚴謹沒有 ...
發展是硬道理,合法與否不重要,唔合法都要上馬,唔好阻人發達,這是鄰近地區文化

其實法律有漏洞, 為何不可以改. 律師改判決, 為什麼不可以.  誰說判決了一個結果, 無論任何時候都是正確, 不可更改.

對我來說, 法律基本上無神唔神聖, 保障到一個地方大部份人的利益, 同時又可防止當地部份人受傷害, 就是立法根本.

little_yolky  1. 因為香港用基本法, 一個案例判咗, 以後要跟。
2. 因為要修改基本法程序複雜, 費時很長。  發表於 13-1-25 13:55

引用:其實法律有漏洞,+為何不可以改.+律師改判決

原帖由 hktbaby 於 13-01-22 發表
其實法律有漏洞, 為何不可以改. 律師改判決, 為什麼不可以.  誰說判決了一個結果, 無論任何時候都是正確,  ...
宜家好似係中方唔想改....

little_yolky  所以,現律政司長才希望終院再問人大,他們當時是否在釋法。如是,一切迎刃而解。  發表於 13-1-25 14:00
little_yolky  因為中方覺得無問題,因為根據另一案例,人大已對基本法入境條例作解釋。但終院法官認為當時人大並非釋法,只是附件,不必跟從。  發表於 13-1-25 13:59

fire331221 發表於 13-1-22 12:33
原來法律有漏洞,就用黎攻擊政府。大條道理話政府不足,要下台。
但受害者係市民。你無諗下佢地挑戰嘅原意 ...

其實起條橋咁大件事都做個報告咁草率, 急急施工,  我作為一個師奶仔, 只係驚政府咁草率行事, 條橋究竟安唔安全??

個政府下唔下台, 我理唔到, 亦唔到我理, 我只希望我的後代健健康康咁係香港成長, 條橋唔會行行下斷左, 又或者起橋時, 空氣污染唔好令d人呼吸系統有問題, 你又係唔係咁諗呢??

little_yolky  中國人起橋好叻的,世界級水平,放心。  發表於 13-1-25 14:01
Miulo  以前起 橋好似都無聼到有做報告, 但都唔見有條橋會行行下斷左  發表於 13-1-22 17:03

samchan2179 發表於 13-1-22 12:49
發展是硬道理,合法與否不重要,唔合法都要上馬,唔好阻人發達,這是鄰近地區文化

...

唉, 領匯上市時, d人又係話d政棍阻人發達, 宜家.........

samchan2179 發表於 13-1-22 12:46
回歸以來,每日百五,所以只計單程証,已經有近九十萬人。香港核心價值,越溝溝淡

...

這個就是偉大祖國對港政策,利用通婚,自由行,投資移民,再加上香港狗官政策的配合,斷輸入人口,慢慢將香港和大陸同化,把香港溶化。  真正的香港將於20年內完全消失!

引用:Quote:samchan2179+發表於+13-1-22+12:46+

原帖由 pomerol 於 13-01-22 發表
這個就是偉大祖國對港政策,利用通婚,自由行,投資移民,再加上香港狗官政策的配合,斷輸入人口,慢慢 ...
咁先係真正回歸

samchan2179 發表於 13-1-22 13:23
咁先係真正回歸

原來回歸個"歸"字係指歸西!

pomerol 發表於 13-1-22 13:48
原來回歸個"歸"字係指歸西!

哈哈!
你想歸西, 便歸西.
你想歸中, 便歸中.

gigayan    發表於 13-1-22 14:06
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

引用:Quote:samchan2179+發表於+13-1-22+12:46+

原帖由 pomerol 於 13-01-22 發表
這個就是偉大祖國對港政策,利用通婚,自由行,投資移民,再加上香港狗官政策的配合,斷輸入人口,慢慢 ...
所以努賺錢,移民也容易些

little_yolky  英文好唔好先, 會被外國人岐視喎。  發表於 13-1-25 14:02

pomerol 發表於 13-1-22 13:15
中性些看,50年不變是不切實際,我覺得雙互之間互相影響,可能國內的進步亦會比香港進步大得多,因為大家基礎不同。
我較欣賞東西德的回歸/合併,當年西德沒有嫌棄窮親戚,都要超過10年才有明顯成績。當然香港比國內太懸殊了!

little_yolky  我哋香港父母可唔可以忍受6歲前唔俾小朋友學嘢,玩playgroup吖?德國人就可以。台灣政府原先想仿效,俾人鬧到爆。  發表於 13-1-25 14:06
little_yolky  唔可以咁比較,東西德個土地面積同人口無香港及祖國咁懸殊喎,我哋好被動的。德國人都忍咗好耐,同埋德國人真係好叻。  發表於 13-1-25 14:05
Stillgood2  兩德合併, 是同心同德!  發表於 13-1-22 14:13
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+pomerol+於+13-01-22+發表這

原帖由 魚王 於 13-01-22 發表
移民真係好好啊,外國真係好好啊,我都好享外國生活啊!又可以無拘無束買槍,又可開開心心地交三四十%稅,打個電話都唔使等十個鐘就有警察到,外國I love U

ngsmum  係囉,我都唔明,點解咁多內地高官祼官妻兒丶富二代,移民外國領外國護照。香港的高官又送晒仔女去外國讀書?  發表於 13-1-22 16:01

引用:香港有今日呢個包袱,全賴公文袋班口口聲聲

原帖由 fire331221 於 13-01-22 發表
香港有今日呢個包袱,全賴公文袋班口口聲聲話維護香港"核心價值"的尊貴大狀們帶俾我地,感激公文袋,因為 ...
同意

魚王 發表於 13-1-22 14:02

回歸以來,香港經濟從未好過,政府完全無計劃改善,應該說無能力改善。數碼港,中葯港,科學城無樣惦,運輸業萎縮,再加上珠三角趕絕港商,想多賺點移民都難! 能賺錢的,只有大財團。過幾年,我看香港大財團都玩完,因為祖國政府已安排祖國大財團取而代之。

"想走!冇咁易!"

回覆:核心價值是否已經改變?

討厭他人移民來,享受自己移民走,嚴人寬己,輸打嬴要,港人核心價值??

boomGi 發表於 13-1-22 14:40
移民真係好好啊,外國真係好好啊,我都好享外國生活啊!又可以無拘無束買槍,又可開開心心地交三四十%稅, ...

不過, 我剛遇到一位澳洲回來的留學生.
佢話, 佢好多同學都係中國大陸學生.
仲話, 部份中國大陸學生.家境不錯.

所以, 佢怕係澳洲唔夠澳洲人競爭, 怕連大陸同學都爭唔贏.
惟有返香港喇!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

題外話:

好似麻將術語:
現在是三娘教子局.....難打!

何謂三娘(梁): 梁振英, 梁國雄, 梁家傑

總之係亂.
再來, "倒梁" & "梁粉" 炒成一團!

在局外觀, 啼笑皆非!

其實, 社會上, 好多事情需要解決,
奈何, ????總之奈何!

吳克憸可能係數學上一個n. 化號或者次方!
但係, 代號又唔 = 答案!

可能, 係"麻煩"的n次方.

boomGi 發表於 13-1-22 14:46
討厭他人移民來,享受自己移民走,嚴人寬己,輸打嬴要,港人核心價值??

...

哈哈!輸打贏要是全世界的核心價值,並非港人核心價值!
我想,大部份移民的香港人都太享受,也太願意。 討厭他人來是因為我們的生活受到莫大的衝激,水平斷下降。

引用:Quote:pomerol+發表於+13-1-22+13:15+這個

原帖由 ANChan59 於 13-01-22 發表
中性些看,50年不變是不切實際,我覺得雙互之間互相影響,可能國內的進步亦會比香港進步大得多,因為大家基 ...
東西德合併後行東德共產主意定西德資本主意?
更唔同的是雙方大小相約,唔似香港跟中國的比例。東西德合併,如1L 熱水加1L冷水,結果係2L暖水。加熱好快成熱水
香港係10mL 熱水,中國係100L冷水,冷水並不只指經濟,而係整體人文社會發展水平。唔好argue 中國越來越好,分別不大,如果係真香港奶粉,金莎點解係大6賣貴三成,點解咁多雙飛,大學咁多國內學生,李雲迪要做港人。
一國兩制,原來就係唔想溝埋中國同香港,等五十年後,中國發展成熱水,先溝埋香港就無事,點知十多年就已經被溝哂

‹ 上一主題|下一主題