用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 核心價值是否已經改變?
go

核心價值是否已經改變?   [複製鏈接]

統一派位已經揀了,結果 6 月 1、2日知曉!從電視機上留意新聞,了解新界北區繼續將有大量小童湧入本港、跨境求學!北區學位問題成為重災區,無可避免,本港一些小童必須跨區上課。很多有識之士提出,還是因為「莊豐原案」,當年,法庭判決中國人在香港出生均享有居港權,應該理解是這樣。今天,回歸已經 15年了,每日均有大量人仕以單程証進入本港,成為香港居民,可以肯定在這細小的地方,人口只會越來越多。以我理解,如果,這些人是透過優材計劃進入本港發展,不論是投資移民、求學、以致發展,由於佢地本身條件、質素,當然能夠提升香港的競爭能力;不過,如果這是一些 20 歲下嫁一個 6、70 歲的中港婚姻,一家大細一落香港,由於學歷以及其他條件,依賴綜援生活,哪麼,香港人的競爭能力恐怕..........。從前,香港人只管努力工作,我們的上一代沒有太多是含著金鎖鑰長大的,再經過我們這一代的努力,以致我們的小朋友大都正在享受成果!今天,政府公佈去年大約每日有 6000 多學童跨境求學,一位內地家長更加説什麼難為天下父母心,一些從無付出的人,居然可以堂而皇之説這些説話,完全厚顏無恥至極,然而,除了不悦,還可以如何呢?如果無需要付出,也能夠取得收獲,這就是我們的核心價值嗎?這就是我們這片土地的核心價值嗎?

0    0    0    1

佢地D小朋友好慘, 日日長征咁過關返學  真係可憐天下父母心  小朋友好易攰, 日日係咁, 會有精神上堂咩

回覆:恩盈 的帖子

恩盈:父母是有權選擇的嗎?這些小朋友的家長為他們作出這些決定的時候,不曾考慮這些問題嗎?

Jen123 發表於 13-1-21 23:52
恩盈:父母是有權選擇的嗎?這些小朋友的家長為他們作出這些決定的時候,不曾考慮這些問題嗎?

...
我淨係成日響電視睇見呢D家長, 成日講咩落嚟讀英文會好D

Miulo  有學校已經要為雙非開特別班學英文, 因為他們連26個英文字母都未掂!  發表於 13-1-22 11:48

恩盈 發表於 13-1-21 23:58
我淨係成日響電視睇見呢D家長, 成日講咩落嚟讀英文會好D
轉回母語教學,應該可以解決大部份雙、單非的問題,不用釋法或違反基本法!

asbb  不用母語教學,應該可以解決到好多問題。  發表於 13-1-22 13:31
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

回覆:核心價值是否已經改變?

引用:+本帖最後由+恩盈+於+13-1-21+23:47+編輯+\

醒目開學勳章

esthermamama 發表於 13-1-22 06:58
呢D內地父母自己一方面安排個仔女黎香港,一方面又話自己個仔女辛苦,佢個仔女惨係慘在有這些父母。他們绝不 ...

咪係囉, 淨係死命盲目以為響香港讀就會英文好, 佢地又唔知香港學校程度都各有高低, 並唔係入到仕何一間英文程度都可以叻到曉飛架

再講, 日日長征完都攰lai lai啦, 邊有心機上堂同返屋企做功課?  於是日日係咁咪惡性循環囉

法律上佢地有呢個資格,我唔會爭論,怪只怪政府,冇長遠計劃去配套,好似一覺醒嚟先知唔夠學位!計我話,先抽有香港地址嘅,然後抽冇地址。當然又會引發借地址問題,但總要有個出發點。

wgcw1210  政府好多嘢都係正如你所講一覺醒黎先知....  發表於 13-1-26 12:04
wgcw1210  政府好多嘢都係正如你所講一覺醒黎先知....   發表於 13-1-26 12:04

Those kids lack the foundation needed to study P1 in HK.  The gap between the locals and them will make teaching very hard.  Some of them don't even understand Cantonese, not to mention their English standard......many more problems are following.

asbb  說得正確。  發表於 13-1-22 13:32
ANChan59  不計拔尖,補底都死!  發表於 13-1-22 09:44

如果大家不再認同生而平等,那便是核心價值的改變

Yanamami 發表於 13-1-22 08:31
Those kids lack the foundation needed to study P1 in HK.  The gap between the locals and them will m ...

然後又會有人走出來叫政苦投放資源幫佢地減低學習差異...

ANChan59  今日報紙都講及。  發表於 13-1-22 09:45

香港有今日呢個包袱,全賴公文袋班口口聲聲話維護香港"核心價值"的尊貴大狀們帶俾我地,感激公文袋,因為他們的子女都不在香港讀書。

ANChan59  應該係「梁粉」社區組織協會,何喜華搞出嚟,大狀唔肯定是否李志喜,只代表委托人,唔好入錯數。  發表於 13-1-22 09:48
恩盈    發表於 13-1-22 09:16

近呢五年 連我自己有時都會係到諗 係咪我想法有錯?

以前父母想要俾好D生活俾仔囡 埋頭苦幹 搵錢 儲錢。宜家 有D揸支旗出來大叫:無錢上興趣班 無錢出國遊學 無錢交生仔費-->政府要援助我腦海浮現呢四個字 禮  義 廉 恥~~~

大家矛頭只會指向政府,但有無真正了解當年點解有「莊豐源」案例而導致今日雙非問題?
係公文袋班人玩弄法律,專登攪到有民怨而同政府對立。
呢單維護香港"核心價值"的案例對香港百害而無一利!
最可笑係仲有很多人支持公文袋!
攞石頭砸自己的腳,無知!

ANChan59  應該係「梁粉」社區組織協會,何喜華搞出嚟,大狀唔肯定是否李志喜,只代表委托人,唔好入錯數。  發表於 13-1-22 09:50

fire331221 發表於 13-1-22 09:15
香港有今日呢個包袱,全賴公文袋班口口聲聲話維護香港"核心價值"的尊貴大狀們帶俾我地,感激公文袋,因為 ...

導致今天局面的是莊豐源案的判決及自由行;莊豐源案當時未有公民黨,為莊豐源打官司的律師是政府委派的;自由行CY話係佢一力促成的。

請不要混淆視聽。

fruitfulsnoopy  冇錯.唔好自己唔清楚就亂散播d唔係真實的事情.請問你知唔知幾時有公民黨架?  發表於 13-1-22 14:12
qwe2132007  講的好!!  發表於 13-1-22 12:15
chunyatmama  Shame on our CE!  發表於 13-1-22 10:53
samchan2179  放心BK讀者質素高  發表於 13-1-22 10:06
ANChan59  同意,梁粉作怪。  發表於 13-1-22 09:50

香港會變,相信很多人都感受,迫到埋身。從前我返對把小朋友送外地留學(讀不上香港的另計),驚佢一去不返,老來與子分隔異地,今年我也轉變了想法,想留多些錢,為可能出外留學或者將來移民作準備。

‹ 上一主題|下一主題