用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?
樓主: nky228
go

德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園? [複製鏈接]

brrbaby2007 發表於 14-1-14 18:54
我blame你乜?我只提不一定要睇十幾年后既入U率。以SPN同SH為例,今年巳有不少人去St Paul Coed, 小學升中 ...
流動性一定有,但在此時此刻,家長在選擇同比較時(若有幸有得揀),當然是看這一刻成績同入U率,因為一路讀上去的機會,始終係大過轉讀其他學校。

最後,我覺得這些學校,通過簡單的幼稚園面試(幾分鐘)收生,可以一路培養到小學,中學,然後有咁好成績,已經是非常難得。

oooasis 發表於 14-1-14 19:28
聖心:
入讀本地大學是62.2%
海外進修13.3%(無講明係海外大學,包括副學士)
有冇可能聖保祿的人有錢D,寧願去外國讀都唔讀副學士?
聖保祿33222為81%,如果冇人去外國讀,會有幾多%可以讀到香港D大學?

wonderland07 發表於 14-1-14 18:39
For those who don't understand the overseas u in spc page, imperial , Cambridge , Warwick, Boston, . ...
Warwick can be famous, but it is relatively easy to get into.

回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

我一路 follow 個 trend, 一路覺得現在嘅家長好勁,十分精明,學歷高,分析力強,research 做得好足!但係幼稚園要睇入 u 率,洗唔洗睇埋有幾多個 % 做律師醫生?年薪多少?我覺得冇得比較,每個家長有唔同目標,我自己會首選 spk 因為我知 dgjs 收好多spk 學生,我希望有幸做到 dgjs 家長,本人没報德望因為唔想過海!多謝大家嘅分析,令我有很多得着!

brrbaby2007  smart  發表於 14-1-15 08:40

回覆:kittyland06 的帖子

Spcs never mention 3322%.

回覆:nky228 的帖子

The comparison is for fun only. Don't get serious. I don't think many people can get all the above offers. Schools choose u more than u choose the school nowadays. It's meaningless to compare the schools.

doggy2013 發表於 14-1-14 22:21
有冇可能聖保祿的人有錢D,寧願去外國讀都唔讀副學士?
聖保祿33222為81%,如果冇人去外國讀,會有幾多%可以 ...

就咁睇聖保祿海外大學個list,d大學好好,我諗呢批學生唔去外國讀書,應該不至於要讀副學士。

所以我好好奇想知道81%的資料來源
如果33222聖心有成89%,而聖保祿假設係得81%的話

何解入U率聖心會低聖保祿咁多?

回覆 oooasis 的帖子

TL 33222:88.6% local u: 69%     from tl website
SP local u:  87.5% , total u -25.2%,overseas    from oooasis data
ie 62.3%
therefore, it is not impossible that its 33222 is only 81%

BTW, I got the data of sp from a newspaper photo captured and uploaded in EK ( senior secondary section) . If you are interested,you can search for it.

jessowong 發表於 14-1-15 00:50
回覆 oooasis 的帖子

TL 33222:88.6% local u: 69%     from tl website
好難咁樣比較,多學生去外國讀書,只表示讀本地大學的人數少,但唔代表3322合格率低

回覆:oooasis 的帖子

Likely mix up with St. Paul secondary school

其實睇入U率係揀學校最客觀的因素,如果話10年後未必考GSE 就不用參考不太同意,因為現在DSE result 正正反應這學校過去12年的教育成果,即等於你小孩現在入去未來12年將接受的教育手法,但就算公開試轉制,只是制試制度轉,學校質素不會突然轉,也不是短期可改變,還有做人做事不看長遠就是短視,目標便不會遠大,要做大事就要看長遠。

其實幾間學校是否數字上差距不多於5- 10%?,每年都會有變化,年年排位都會不同,也不要太執著罷

我其實路過,因為TL我無考,無考的原因因為宗教,但我認識三間的畢業生,中、小、幼稚園生

1.        TL: 開心愉快,就算上到小學、中學都唔算太谷,真係開心愉快,但當然係成績唔算係頭,但女仔都好乖,朋友個女讀緊小學,佢考試前仲可以去玩
2.        GH: GH要的是Best of the best,縱使中學DSE成績好,但都要CATCH UP到個NORM,事實上真係無論幼稚園、小學、中學都有女仔被FADE OUT,我覺得而家的GH,有些似MARYMOUNT.
3.        SPK: 幼稚園德育好,佢都係全人教育,會收不同階層學生,小學到高FORM都算深,但被FADE OUT或唔讀算少數,但SPCS的DSE RESULT無特別POST係出,因為好多叻的女仔,都已經去左外國讀,所以唔單能用DSE RESULT比較。

好坦白說,3間的畢業生都會選返自己學校。至於其他因素,我有考慮過,如師資、學校環境,老實說師資最重要,佢係會令有些學校可以100%收返幼稚園,其他門面野都無用。因為我女慢熱或者是媽媽IN得唔好,GH已FADE OUT左佢,SPK都不記予厚望,希望可以幫到大家。

fishmaruko 發表於 14-1-15 10:52
其實睇入U率係揀學校最客觀的因素,如果話10年後未必考GSE 就不用參考不太同意,因為現在DSE result 正正反 ...

有d學校趕走跟唔上既學生再吸精英,有d學校又唔like咁樣做來頂住個rate, 呢d因素又如何考慮?

如果DSE成果 = 教育成果我也沒話可說
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

rosebb 發表於 14-1-15 11:33
我其實路過,因為TL我無考,無考的原因因為宗教,但我認識三間的畢業生,中、小、幼稚園生

1.        TL: 開心愉 ...

成個post得你提全人教育
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

汰弱留强一向都是世上生存的定律,如講德育,應鲜魚行名列前茅

引用:Quote:wonderland07+發表於+14-1-14+18:35+

原帖由 brrbaby2007 於 14-01-14 發表
其實你地睇得太長遠了,無論SP, SH定GH在幼稚園升小、小學升中及中學階段都有機會給其他學校吸走其尖子 ...
其實每間學校名列前茅的都很大機會被外面更好的學校吸收,不止spc,sh和gh 是這樣,tl, st clare 等都是一樣,甚至非龍校小\中學都會有top tier 學生去更好的學校考插班而流失,所以我並不太同意因為叻的學走左所以學校成績差。

‹ 上一主題|下一主題