用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?
go

德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園? [複製鏈接]

德望 vs 聖保祿 vs  大坑真光 幼稚園 (三間都是NO. 1)
以上學校如收到offter,會點擇?
以上直升小學機會有多少%?
以上的小學 / 中學教學語言是什麼?
   7    0    0    0

我個人喜好:聖保祿 >德望 >真光
升上小學機會,有錯請指教: 真光(接近100%)>聖保祿(約90%)>德望(約70%)
聖保祿,德望小學係英小,中學係1A
真光係中文,中學係1B。

第一:聖保祿,幼稚園100%升小,英小,私英中,唔讀幼稚園,跟本無咩可能入到佢既小學
第二:德望,但幼稚園收唔晒,英小,私英中
第三:大坑真光,幼稚園100%升小,中小,津英,一大買點,小學收咗,仲可參加大抽獎

不過,以上3間,都係好學校,唔少家長都揀!是旦入到都唔錯。

回覆:德望 vs 聖保祿 vs 大坑真光 幼稚園?

加埋「聖心」落去比較又點睇呢?

oooasis 發表於 14-1-12 21:44
我個人喜好:聖保祿 >德望 >真光
升上小學機會,有錯請指教: 真光(接近100%)>聖保祿(約90%)>德望( ...
真光中學未必差過聖保祿,前者2013年HKDSE五科22222比率為98.2%,後者為97.6%。

Jingle-Bell 發表於 14-1-12 21:54
加埋「聖心」落去比較又點睇呢?
聖心有學卷,小學是中文小學,中學是band 1,好谷但近年DSE成績不太理想。另外,幼稚園階段較深,視乎家長睇法,可以是優點or缺點。

doggy2013 發表於 14-1-12 22:08
真光中學未必差過聖保祿,前者2013年HKDSE五科22222比率為98.2%,後者為97.6%。

若只計算五科2 or above,的確有0.6%的優勢,但五科22222全港有成68.6%的學生達到,而且連入U基本的3322都未到,所以我覺得參考性唔大。

若參考取得5 or above時,始終是聖保祿更勝一籌,我覺得呢個數據較重要因為這才是入U的關鍵。

不過我都發現真光成績唔錯,好似要好過一直以為屬於同級的st clare(若有錯請指正)

回覆 kinder.bb 的帖子

No 100% promotion from spk to spc

引用:回覆+kinder.bb+的帖子 No+100%+promotion

原帖由 manbe 於 14-01-13 發表
回覆 kinder.bb 的帖子

No 100% promotion from spk to spc
Heard 80% only

oooasis 發表於 14-1-13 01:54
聖心有學卷,小學是中文小學,中學是band 1,好谷但近年DSE成績不太理想。另外,幼稚園階段較深,視乎家長 ...
聖心書院2013年DSE成績非常好,33222比率為89.0%,22222比率為100.0%。

oooasis 發表於 14-1-13 02:59
若只計算五科2 or above,的確有0.6%的優勢,但五科22222全港有成68.6%的學生達到,而且連入U基本的3 ...
我同意33222作比較會好D,可惜聖保祿冇公布,無法比較

如以2013DSE 33222 比較,TL 88.6%, GH 83.3%, SP 81%

jessowong 發表於 14-1-13 22:23
如以2013DSE 33222 比較,TL 88.6%, GH 83.3%, SP 81%
SP 81% 比想像中差,請問你邊到揾到呢粒數?

doggy2013 發表於 14-1-13 22:02
聖心書院2013年DSE成績非常好,33222比率為89.0%,22222比率為100.0%。

非常好?無意冒犯,但我唔覺得聖心“成績非常好”
數據來講,由公佈資料所見:Percentage of students in the school met the entrance requirements for local sub-degree courses”,是100%。
是取得副學士入學資格是100%,而非22222比率。但以我所知(有錯請指正),入讀副學士好似唔一定需要22222。
入U率偏低,只有62.2%,多達23%的學生要入讀副學士課程。以聖心的名氣,以及谷的程度來講,成績算差強人意。

oooasis 發表於 14-1-13 22:55
非常好?無意冒犯,但我唔覺得聖心“成績非常好”
數據來講,由公佈資料所見:Percentage of students in ...
如果你要求咁高,香港冇幾間適合你

doggy2013 發表於 14-1-13 23:04
如果你要求咁高,香港冇幾間適合你
我只是基於數據分析,何來要求高?聖心成績下滑是事實,所以我不贊同“成績非常好”而已。

那麼,這些幼稚園不直升,可否考到其他更(好)小學校?是否給人感覺會HEA呢?

HEA 是否家長平時點與孩子温習,不是外界所看。

回覆 oooasis 的帖子

成績下滑不代表不好。如以數據來計,由jessowong提供的332222成績,聖心係最好的
‹ 上一主題|下一主題