用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二受同學欺凌
樓主: gasman
go

小二受同學欺凌 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 14-6-17 16:47
朋友女係名津,就係因為某課成績叻過個班中風頭人物,長期無人同佢玩,咁樣點檢討?扮狗討好佢?考差d?

...

男仔雖然係麻煩,但女仔都唔好得去邊。我細個由小一、二被班內LEADER寵愛到小三因一位外來生到我班和我做好朋友繼而得LEADER寵愛,跟住就往後三年就冇女仔同我玩(擺明唔受我玩,叫都唔俾),當然轉校生亦冇理我。當年我好唔開心,媽媽又唔理只識罵,唯有揾低班同學玩(但心裡十分難受,加上小時家中因為我好恰唔反抗又被哥哥欺負,好易破口大喊,阿媽、老人家見我喊就罵,我失眠,在床好耐都瞓唔到,阿媽檢查就扮瞓,個人小小嘢就緊張到震晒面青,想嘔,想過死,覺得冇人錫我,但好彩都捱過)。跟住自己的交際手腕亦越來越差,升中到第二間學校換晒所有同學(但有一個小學同學跟我同班),跟同學談話係完全知道自己好似驚弓之鳥咁跟人溝通豪冇自信(心裡),但表面則強裝冇事,往往總是覺得自己怪怪的(玩的同學男仔居多,怕咗女仔麻煩)。一直以嚟成日以為自己唔識講嘢得罪咗人被排斥,中三最後忍唔住問個小學同學,答案竟然是"我醜樣"。天呀!點解係咁?自問當年都唔係醜到要被排斥(親戚們個個都話我靚,唯一解說就係阿媽將我成日剪都超短髮),此後便為自己重新定位,雖未至於充滿自信心,但起碼唔自卑。不過仍然後知後覺!在中四做了低年班的話題對象都唔知(好多年後低班其中一位同學跟我好友結婚,婚禮上我同我相認我先知,當時我係完全唔試佢,零印象)。當年一直冇人幫我解決,搞到唔開心咗好多年(絕對是童年陰影)。所以嚟緊9月到囡囡升小一,我都担心會有呢啲事件(始終童年影響很深,不過我可以講出嚟既係已經overcome咗),但同時亦自小教佢唔可以做欺負他人既人。當有人欺負妳,首先諗吓自己有冇做咗咩事令他人咁做,只要自己冇錯便不用怕他們。跟老師或我提出。只要檢討後不是自己問題,就算被同學杯葛都冇所謂,跟別的同學玩便可(希望唔好發生我細個的事件)。

tutik  睇到醜樣果渡笑咗sorry! 不過女孩子既欺凌就用言語,孤立,其實仲大殺傷力!  發表於 14-6-24 12:14

回覆:小二受同學欺凌

無疑要幫助受欺者成為更自信更堅強的人,但方法一定不是不理會他,等他自動變強,而要用愛心幫助他肯定自己丶抒發感受並學習處理方法。大人若認為問題是受欺者的責任,態度上已經不正確。就算他有地方要改善,都不代表應當被欺,更可況很多時被欺者是無辜的。錯/責任,一定是在欺凌者。如果大人讓受欺者認為他被欺是因為他弱,只會令被欺者感到不被了解或者怪責自己,更進一步打擊了被欺者。

這本書説得不錯

內容

王家爸爸    發表於 14-7-11 14:16

yfchoy 發表於 14-6-24 11:39
男仔雖然係麻煩,但女仔都唔好得去邊。我細個由小一、二被班內LEADER寵愛到小三因一位外來生到我班和我做 ...
係呀, 以前小學如果同學醜、有體臭、咳唔掩咀、汚糟....等, 都會被排擠, 女仔好多理由。我中學讀女校, 所以知好多, 有同學因為髮型似佢, 就唔同人哋玩, 真係呢。不過, 我係獨家村+成績好, 所以有免死金牌, 大家唔會搵我麻煩就是了。
你都好可憐下, 不過, 唔駛擔心你囡囡, 因為你當年係無人支持, 依家有你支持, 就算有事都會變無事。

little_yolky 發表於 14-6-24 12:36
係呀, 以前小學如果同學醜、有體臭、咳唔掩咀、汚糟....等, 都會被排擠, 女仔好多理由。我中學讀女校, 所以 ...

多謝!我都怕囡囡唔講我聽,佢現在講話已識避重就輕咁講。班內有個頑皮小男孩原來久不久就整到我,近呢兩個星期先講我聽(話推佢落洗手間角落)。平時佢只話個男孩好曳,成日俾老師罰,但就冇講過話搞佢。
tutik,唔緊要喎,我冇事啦(所以細個我唔鍾意同女仔玩,好小氣,講錯小小就嬲人幾個月)!不過我都好想知道佢哋現在諗番會否覺得自己好幼稚和感內疚呢!(我嗰時成日幻想自己真係動手自殺,突然又可以一諗小小嘢就喊,又諗點樣可以死得舒服啲和唔好太醜怪,若果當時揾到的話分分鐘做咗了。現在睇番我嗰時應該係有病,但一直冇醫過,現在冇事已萬幸。其實都驚仲冇潛服架!)

王家爸爸    發表於 14-6-24 15:25

yfchoy 發表於 14-6-24 13:54
多謝!我都怕囡囡唔講我聽,佢現在講話已識避重就輕咁講。班內有個頑皮小男孩原來久不久就整到我,近呢兩個 ...
個男仔都好曳喎!跌親點算。

我囡囡就成日俾人吐口水, 不過佢人際關係好掂既, 依家個男仔唔吐佢口水, 佢成日摸佢個頭, 叫佢BB。

little_yolky 發表於 14-6-24 13:59
個男仔都好曳喎!跌親點算。

我囡囡就成日俾人吐口水, 不過佢人際關係好掂既, 依家個男仔唔吐佢口水, 佢成 ...
摸佢個頭,其實個男仔係咪鍾意你個囡,唔識表達就用其他方法引囡囡注意

好彩囡囡還算樂觀(班裏亦有其他好友),同埋都係小小損咗,佢同咗老師講,若囡囡講的是事實,老師竟然只係罰個小朋友冇得去廁所(有冇搞錯,呢個懲罰跟本唔恰當,至少不管有意無意都應該要向受傷同學道歉,要佢知道自己唔啱)。家長日爸爸就問咗老師囡囡點解會連續兩天整損(冇提過男同學推佢),老師就話了解吓!第日囡囡就同我講老師話哪男孩不是固意的(但之前囡囡話男孩推完仲會笑),我聽完就算。叫囡囡若再有類似事件,就遠離那男孩同埋向老師報告。幸好返埋今個月就結束幼稚園生涯,不用再對著。

little_yolky    發表於 14-6-24 14:30

yfchoy 發表於 14-6-24 14:15
摸佢個頭,其實個男仔係咪鍾意你個囡,唔識表達就用其他方法引囡囡注意

好彩囡囡還算樂觀( ...
口水男一號係鐘意我個囡, 後來個男仔講俾佢個朋友A知, 朋友A講俾朋友B知, 朋友B係我囡囡朋友, 又講俾佢知。但調咗位之後就忘記咗我個囡了(男人由3歲到80歲都係咁無情)

口水男二號, 係詩歌班高班同學, 企囡囡後面成口吐佢口水, 但無聽講鐘意佢

口水男三號, 同我囡囡坐後, 吐佢口水, 又鬧佢死八婆, 又迫佢抄佢數學功課(但口水男數學又差, 成日要人抄錯答案), 唔抄就要打我囡囡。我忍唔住叫C6打電話俾班主任。依家口水男三號無吐口水, 就成日叫佢BB。

王家爸爸    發表於 14-6-24 15:23

little_yolky 發表於 14-6-24 14:34
口水男一號係鐘意我個囡, 後來個男仔講俾佢個朋友A知, 朋友A講俾朋友B知, 朋友B係我囡囡朋友, 又講俾佢知。 ...
睇嚟妳囡囡都好多狂蜂喎,不過口水男三號就唔係好掂啦,十分大男人和野蠻,遠離佢好啲

yfchoy 發表於 14-6-24 14:53
睇嚟妳囡囡都好多狂蜂喎,不過口水男三號就唔係好掂啦,十分大男人和野蠻,遠離佢好啲 ...
好彩就嚟升班, 希望升小二唔好咁多口水男。

little_yolky 發表於 14-6-24 14:58
好彩就嚟升班, 希望升小二唔好咁多口水男。
我個要升小一啦!雖然冇口水男,但怕有小氣女(我真係唔太識得同女仔相處,現在熟的女性朋友都係豪爽型,文靜的好小。男性朋友反而係斯文既多!)。

yfchoy 發表於 14-6-24 14:53
睇嚟妳囡囡都好多狂蜂喎,不過口水男三號就唔係好掂啦,十分大男人和野蠻,遠離佢好啲 ...
現在的小朋友太早熟。

yfchoy  totally agree  發表於 14-6-24 15:27

王家爸爸 發表於 14-6-24 15:25
現在的小朋友太早熟。
我個細女K2已經話要同同學A結婚, 又話同學B要同同學C結婚, 但同學B明明鐘意佢個老公仔同學A, 阿女夾硬安排另一個老公俾人。

王家爸爸    發表於 14-6-24 15:55

我睇完妳的故事都好氣憤,其實一年時間都搞不好就應該轉校,通知教育局並告知轉校原因。我唔太相信家長完全唔知自己小孩的脾氣。校方亦冇可能完全唔告知小孩的劣行。你絕對不可以令囝囝覺得你幫唔到佢,佢不單止對自己失信心、連同會感到妳冇能力保護佢。轉校是必要的,就算唔再欺凌,校方亦把妳當作搞事份子。我當年的杯葛事件都已經令我好難過(因我信媽媽唔會幫我只會罵我,所以令自己更孤獨無助,所以有事我從不找爸媽傾訴解決,現在我大人就話可以應付到。),更何況妳囝囝還要受肉體上的傷害?幸好妳的囝囝還肯跟妳告知校內欺凌,當有一天佢唔肯再講妳就驚!放心,囝囝一定會找到一間比現在更好的學校,妳亦對呢間死心,不要抱任何期望校內的管理人會變回有良心。請往前看,亦俾囝囝信息,呢個世界仍會有好的!

JadeW 發表於 14-6-21 16:56
很認同你的說法,亦很佩服你的胸襟。

某些人真是不要太上心,明眼人自有智慧去分辨是非。那些聰 ...
同意,也許就是有這些強者論,才會有欺凌者吧却不知道強中自有強中手、人外有人的道理

甚麼強者能擔”重任”論。很想問:何爲重任?

某要職高官夠擔了重任吧?他女兒上載割腕照片後,我弱者的認為他這作父親有DD失敗,絕談不上強“父親。

世上可以堪稱的重任莫過于“父母“這個頭銜進行的家庭教育之重任吧。

引用:回覆+gasman+的帖子 本人小兒為被欺凌之學

‹ 上一主題|下一主題