用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知名男中學, 點解老師唔點教書...
樓主: retriever
go

知名男中學, 點解老師唔點教書...   [複製鏈接]

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

女校一樣大把唔教書/教書極唔掂的老師。名校成績好最大原因不是師資比人好,而係同學之間的讀書氣氛。

siden  正是如此  發表於 16-2-3 18:07

回覆:小曳人 的帖子

男拔精英班先唔教書

真係一D都不出奇.
以前我都讀過1A的官校, 感覺老師好有料, 很多都是外面的同業優秀或教老師的老師,  不過教書時會係一份工, 學生都習慣靠自己加油.   反而之後預科入了宗教氣氛好濃的教會1A中學,  老師不知是否因相同宗教, 好有心, 而同學的學習氣氛亦好好.

retriever 發表於 16-2-3 14:02
自律低係我最擔心既事...
冇錯,所以上年我都只幫個仔報左四間直私男校,哈哈

Tintin926 發表於 16-2-3 12:49
我覺得名校值錢不在師資而在於學習氛圍
兩睇啦。如果一間學校,師資好、學習氛圍濃厚,咁我就寧願揀佢而唔會揀名校喇。

littlefaith 發表於 16-2-3 15:18
兩睇啦。如果一間學校,師資好、學習氛圍濃厚,咁我就寧願揀佢而唔會揀名校喇。 ...
似乎....師資好、學習氛圍濃.....都已經係名校了 ~~~

Tintin926  回了才看到你的,英雄所見略同!  發表於 16-2-3 15:31

回覆 retriever 的帖子

名校就係咁, 根本係靠自己
就算老師教書, 學生都可能成日走堂去學界比賽

littlefaith 發表於 16-2-3 15:18
兩睇啦。如果一間學校,師資好、學習氛圍濃厚,咁我就寧願揀佢而唔會揀名校喇。 ...
鬼唔知咩!若俱此兩點,佢一早已成名校了

Tintin926 發表於 16-2-3 15:30
鬼唔知咩!若俱此兩點,佢一早已成名校了
哈哈....因為正正係好好多年前朋友既好直接答法
"鬼唔知咩....個個都係揀呢D....一多人爭....呢D咪係名校囉"

piglet.tso 發表於 16-2-3 15:24
回覆 retriever 的帖子

名校就係咁, 根本係靠自己
其實好多名校早期都係師資好,學習氛圍高,但出名久了就變質,和所有朝代一樣,這是人為定律
初而興,中而盛,後而衰。漢唐宋明清未夠腐敗啦,咪一樣大把賢臣走去送死!

回覆 hha 的帖子

講緊中學. 唔駛擔心...

男私小?!

HaYi 發表於 16-2-3 15:08
真係一D都不出奇.
以前我都讀過1A的官校, 感覺老師好有料, 很多都是外面的同業優秀或教老師的老師,  不過教 ...

我就係諗緊, 中學男女校, 純d 既...

你講果間宗教氣氛濃厚既男女校, 難道在H 區?

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

ch-cheung 發表於 16-2-3 15:50
我親戚個仔讀緊知名九龍區男中學,佢話我知,老公堂堂鬧人,班仔又曳到爆,成日講老師壞話,我真係唔明點解 ...
完全明你,我家姐個仔又係入咗九龍區一間很出名的男校﹙小學﹚。自從升左小學後,姨生仔好似變左另外一個人咁,態度唔好、驕傲、無禮貌、對我家姐勁無禮、又大聲呼叫。
但係聽家姐講佢係學校好乖架,操行有A+。太難相信了。

hppa  totally different behaviour at school... same situation for many kids  發表於 16-2-3 16:22

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-2-3+15:48+編

原帖由 retriever 於 16-02-03 發表

回覆 hha 的帖子
Sorry, 唔係男,都係男女的😅,不過好少女仔嗰間。
不過係講緊中學,就冇咁擔心

引用:Quote:monodad+發表於+16-2-3+11:18+因為大

原帖由 mcl203 於 16-02-03 發表
XBS Primary ~~~
咁又唔好半開名

mcl203 發表於 16-2-3 15:22
似乎....師資好、學習氛圍濃.....都已經係名校了 ~~~

意思即係話,揀學校首先唔應該重名氣,點都要花下時間做吓功課,唔好人云亦云。
(呢點根本係老生常談,但始終好多家長都做唔到,都係一窩蜂追捧名校)

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-2-3+12:35+編

原帖由 Tintin926 於 16-02-03 發表
does it mean the teachers are not qualified enough to teach those boys? if all of boys are advanced, then why not to teach sth more difficult? assuming those boys in such famous school are uniform in qualification ?

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+16-02-03+發表

原帖由 mamaokasan 於 16-02-03 發表
does it mean the teachers are not qualified enough to teach those boys? if all of boys are advanced ...

好多叻嘅高中學生(尤其係讀理科嘅男仔)已經叻過課程嘅範圍,甚至有能力可以challenge老師。如果高中學生要指意老師好識教書先至有好成績就真係叻極有限。

hppa    發表於 16-2-4 11:12

mamaokasan 發表於 16-2-3 18:34
does it mean the teachers are not qualified enough to teach those boys? if all of boys are advanced ...
I don't think those teachers were unqualified in teaching. Because the teachers understood teaching is just a job, why did they need to teach beyond the exam scope?
What the importance is the past experience telling them, most of the students can get the good results in public exam even they have the good nap in class everyday or without him.
‹ 上一主題|下一主題