用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... ...
樓主: onalwong
go

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... [複製鏈接]

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

llcathy2004

我個仔初時都吾肯玩, 我就捉住佢坐係我前面, daddy坐對面, 一路喊住, 我一路捉佢對手推架車仔law

做多幾次, 佢就知道你一定要佢做, 就無甘反抗甘大, 就慢慢習慣玩推車仔

如果屋企有老人家, 我估就會麻煩d, 因為老人家多數吾捨得d 孫喊, 實會話, 吾玩就算..................

至於回執行為, 我個仔吾太嚴重, 無呢d 事發生過, 所以吾知點教你......................你看下有無其他有呢方面經驗的媽咪教下你

但我記得有一次, 同佢去街, 佢係都要買架thomas車仔, 屋企已經有幾架, 我吾肯買, 佢就訓晒地下大喊, 我勸左佢之後, 一起身, 佢又拉返/自己走返去thomas果樹又要買, 但我同佢堅持左大半粒鐘, 吾理途人的眼光, 最後勸得掂佢走去第二樹買第二樣野

雖然有好多人望住我們, 又指手劃腳, 但我無屈服law, 因為我知道我一屈服佢就會食住上, 以後我個荷包就會重傷

佢依家去shopping, 會望下我先, 我話買, 佢先會買, 我話吾買呢, 佢就會放底話呢個吾買.............

但呢個算吾算固執行為, 同埋可吾可以應用到係你仔身上, 我就吾多sure..........................你看下呢樹有無有呢方面經驗的人幫到你

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

hinhinmummy,我諗你囝囝扭買玩具係好好好正常,而且教得聽,所以唔算固執行為.我仔一唔鍾意就大發脾氣,遲啲都唔知點做言語治療...仲有你地講開睇電視�睇碟,我個仔又係好鍾意,佢啲碟真係睇到識做架,學足啲行為動作.不過有樣野好奇怪,佢對住電視肯學野講野,但我地教佢佢就唔理.好似眼耳口鼻咁,差不多由bb教到而家都無跟我地講過,問佢邊度係佢又唔識指,上星期朋友比左隻講身體嘅碟我,隻碟指同講佢就跟住做啦,不過我問番佢佢又唔睬我啦喎,點算???就算<媽咪>,我都聽過佢跟住電視講,但就未叫過我!

llcathy2004

你有無問過言語治療師呢個問題?

你問下佢地d專業意見

至於'媽咪', 我覺得, 會吾會佢雖然識講'媽咪', 但吾明'媽咪'係乜呢?

我記得, 我仔以前only講媽媽, 但吾係對住我講, 有一次, 佢對住我講'媽咪', 我真係開心到喊左出黎, 人地普通父母, 1年半載, 小朋友就識叫daddy/媽咪, 但我果個, 足足等左3年, 先識得叫我做'媽咪'

努力呀, 有問題, 就問d專業人士...................我們呢樹的小朋友個個的'性格'都吾同, '教'的方式未必個個都岩, 但可以參考一下, 看下岩吾岩自己個仔的性格

都未見到言語治療師~
連媽媽佢都極少對住我叫,係喊嘅時候會叫下,或者指住啲相係度媽乍.
hinhinmummy 寫道:
llcathy2004

你有無問過言語治療師呢個問題?

你問下佢地d專業意見

至於'媽咪', 我覺得, 會吾會佢雖然識講'媽咪', 但吾明'媽咪'係乜呢?

我記得, 我仔以前only講媽媽, 但吾係對住我講, 有一次, 佢對住我講'媽咪', 我真係開心到喊左出黎, 人地普通父母, 1年半載, 小朋友就識叫daddy/媽咪, 但我果個, 足足等左3年, 先識得叫我做'媽咪'

努力呀, 有問題, 就問d專業人士...................我們呢樹的小朋友個個的'性格'都吾同, '教'的方式未必個個都岩, 但可以參考一下, 看下岩吾岩自己個仔的性格

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

Hello llcathy,

其實我都排緊言語治療師(私人-係呢樹有個宋姑娘),不過要兩個星期後 .
我呀B日日都係到(無意識)叫"媽媽媽""爸爸爸"打打打....等等,唉不過佢唔會對住我倆公婆講呢.
我現在每晚都用緊15分鐘左右(剛剛開始,遲D慢慢加),同呀用手指,指吓呢樣指吓個樣,希望佢可以知多D同埋學多D野啦.不過可能剛剛開始,呀b鬼殺咁嘈....cry cry cry    ....老婆又心軟..好彩我一定要insist.....
大家一齊努力啦.....    記住...我地呀B同其他呀B係冇分別架,話唔定係某D技能上,還要其他呀B優勝呢..   

Hello hinhinmummy
呀仔今日剛剛返完笫三堂協康訓練,姑娘話試吓比佢學多D自主動作,例如wear褲,要教呀B講褲褲,wear衫,要教呀B講衫衫...等等..  
所以今日一放工就即刻返屋企,諗住同佢做training,.....點知唉....做唔夠10分鐘,佢就CRY cry cry....    ,都唔知係我唔識點同佢做training,定係佢唔想同我做,又定係因為佢唔識做而發脾氣(琴日都已經係咁)??我又想呀仔快D學識多D野,但如果繼續咁樣我又擔心呀仔帕左做training,咁就重大濟.........不過聴我老婆講,呀B係協康同姑娘做得都OK喎...   
其實我只不過係抱住呀仔,叫佢指D野比我睇"姐"....有時就坐係地下道同佢玩(教佢認吓)吓Apple,orange,ball ......玩多一震,我諗住換第二D野時,佢又黎cry crycry....(Non stop)......   
唉......呀仔老豆都我攰架,..........   

onalwong,

我唔知係唔係因為我個仔無上幼訓......    所以唔係好明點解幼訓o既姑娘叫你同仔仔講衫衫褲褲呢類名詞??   
我個仔當年見言語治療師,最早學o既係手勢同動詞,例如俾,要,切......,通常治療師教佢講呢個動詞時,都會加埋手勢.如果學名詞,都係學d好簡單易發音o個d,例如:波,餅,包.

同埋仔仔同你,仲有你太太都未習慣要上training,不如你試試用floor time的形成,由仔仔主導想玩o既o野,而你同太太就嚮仔仔身邊講出他正在做的事,例如:他拿車車玩,你就話:玩車車,食飯時講:食飯飯,食魚魚,食菜菜,如果著衫o既情境,其實最好同佢講:著衫衫,著褲褲,著鞋著襪.
最佳例子:你諗吓你阿媽點樣同你黑白天鵝,你對住個仔一模一樣就得o架啦~~!
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

onalwong

我諗你誤會左幼訓姑娘的意思啦, 佢的意思我估是, 無論你仔做乜野動作, 你都講返比佢知, 例如, 沖涼, 吾好一的就的佢去沖涼, 你同佢講, 啦, 我們依家去沖涼啦, 除衫先, 除褲等

去完廁所, 又同佢講著褲啦, 沖廁所等

訓覺, 就同佢講, 訓覺啦, 拿枕頭, 襟被, 跟住講早抖

換言之即係日講夜講, 總之係佢耳邊日講夜講啦...........明吾明?

Hello 承承媽媽,
可能好似hinhinmummy同妳所講,我唔會左姑娘的意思啦.....因為我好驚呀B會浪費時間,所以有好多時候(我已經提早起身,係返工前.同埋一放工即刻返家,我想比多D時間同佢做training),我想快D比多D野佢,等佢快D去學......其實我都知好野都急唔黎,但有時我真係控制唔到.....好急...好急....好急...好急......
另外,呀B係9月就兩歲喇,1)有咩training好提意(我已經上緊協康1對1的training),2)呀B差不多38lbs,但都唔知點佢好易發燒同病,有咩辦法可以加強佢D抵抗力呢...3)我地幫呀B報左N1,9月會開學,我想問其實普通N1好,定Step個D course好D呢?

onalwong,

學習呢家o野,真係急唔嚟o架!
好似我有時都俾 i 位老師話我太心急,逼得個仔太緊,叫我放番鬆d o架!同埋一定要step by step,如果跳咗,反而學唔到一d好基本o既o野.

至於training......你等佢返學返定d先再諗啦!因為如果你幫佢報到一般o既幼兒園,對佢嚟講都有好多o野要學,同老師o既互動,同小朋友o既互動,聽指令,學常規......等等.尤其你已經幫仔仔安排咗 st training的話,反而俾d時間佢適應咗學校o既生活至算啦!

如果有一般(設有 i 位服務)的幼兒園肯收你個仔,我就覺得你最好俾佢返呢一類o既幼兒園,因為佢會同同齡o既小朋友接觸得多d.
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

himhimmummy,我想問下您個仔幾大到先會講到d單字呀?我好擔心呀我亞b32個月喇一個單字都未識講,之前我都有聽個他照話學話咁講媽媽,但呢排真係一個字都未聽他講過,最近都係容鳳書見到好多case成10y都未識講說話的小朋友,我好擔心呀!

babytszkin

我個仔28個月先做評估, 33個月先正式接受第一堂st training, 37個月左右先開始有單字, 佢真係起步得遲, 但進步得頗快, 依家4歲9個月, 即係接受左training兩年, 依家可以有對答, 亦開始識問問題, 連st都話佢算進步得快

所以吾好太擔心佢幾時開始講第一個單字, 最重要係我們要不斷努力, 如果有時間, 帶佢多d 去吾同的地方, 都可以刺激到佢.................

當然, 有d父母都好努力, 但小朋友到10yrs仍然未能說話, 我亦有見過呢d cases & 我的st亦有向我提及, 但我覺得, 只要我們做父母, 小朋友身邊的老師/治療師, 已經出盡力幫個小朋友, 而小朋友都未能開聲說話的話, 亦無話可說, 最重要係我們已經盡左力, 吾會將來後悔未盡力幫個小朋友, right?

將來的事無人知, 最重要是現在努力!

onalwong

1) 協康 1:1 training = 幼訓? 除幼訓之外, 協康亦有好多pg, 例如社交小組, 遊戲小組, 你只要參加左健樂會, 就可以抽, 但要抽, 吾一定有得上, 另下痙攣協會及明愛都有相類似的pg, 不妨帶多d個小朋友去呢d pg

有無諗過比佢上st?

2) 增加抵抗力, 我諗真係要多d 運動, 同埋一返學尤其係第一年, 一定會多病痛, 呢個係無可避免, 你小朋友算份量吾輕啦, 我個仔4歲9個月大, 都33磅tim啦

3) 呢個我就會覺得, 係呢段時間, 最重要係打好佢地的基礎, 如果佢地根本無能力同其他小朋友溝通, 我寧願比佢讀step果d course, 令到佢st, ot, pt 的基礎更加穗固而才再諗係同其他小朋友社交方面的解決辦法

無一個好的橋梁(言語), 就算比佢同一大班的小朋友一齊, 佢都未能夠融洽小朋友埋, 當年step未有呢d course, 如果吾是, 我一定吾會比我個仔讀n1, 而一定會去讀step 的course, step 的course = s位, 不過要每個月比7千幾元的s位.....................

同埋吾知道你小朋友係吾係要排s位定係i位, 如果已經由政府安排緊排s位, 何不早小小自費比佢讀step centre的私人s位, 更加打好基礎, 等政府的s位有位時, 你囝囝已經打好基礎, 更加快比人踢出校, 到時再去讀i位又好, normal的k2/k3又好, 先有良好的言語溝通能力去接觸其他小朋友, 呢個只係我的個人意見.  當然亦要看你們家庭的經濟能力, 不竟每個月7千幾元學費再加上其他林林種種的training費用, 實有不菲

不過你亦可以嘗試一下比你小朋友返n1, 看下當中他能否適應n1的生活, 及老師的評語而再作決定.  亦不妨問一問幼訓姑娘的意見, 因為我們未見過你囝囝, 未知你囝囝的能力去到邊, 我們的意見, 未能夠係最適合你囝囝.

多謝himhimmummy,我會努力架喇

hinhinmummy,
其實妳已經比左好多有用的意見喇.講真,當呀B被評估為"有自閉症"時(今時今日都係),我都唔知帶佢去邊到做training,只係呢到知到可以去協康會,其他就好白痴喇.....   

講真我到現在都未有一個好清晰的方向同planning,點樣去做????    什麼叫st,op and pt我都未知係咩黎...... 我只知道邊度有training我就想去幫呀仔報,不過唔係地點太遠就已經full左....所以我個topic真係好match架"(亂?無助)...  :cry:  :cry:

anyway,我都會試問協康個姑娘有冇advice比我啦.

有時我好驚因為我未能做一個好planning比呀仔而累左佢....所以我先會咁心急(當一有堂上的時候),真係好驚.....   

唉...有時我覺得好似樣樣野都好迫切(好似D人話最好2yr前做多D training,又話要密集式training,咁呀仔就會去返普通學校,跟其他BB冇分別....),但好多野都好似又急唔黎咁....example政府D野又要等唔知幾耐?? 有D 私人course,好似協康,step個D咁,又好快就full....所以每樣野都好似老鼠拉龜,.....       我開始覺得好大壓力同好攰.... 不過我係呢到見到好多case都有好轉,同埋有好多媽咪爹D都冇放棄......我要同自己講"小天使"都可以..我都可以......
大家一齊努力啦.....   

onalwong

其實當初我個仔做完評估時, 我的心情何嘗吾同你一樣, 都係甘亂, 無助? 不過好彩多得呢度的有經驗的媽咪助我一把吧

st = 言語治療
ot =職業治療 (小肌)
pt = 物理治療 (大肌)

每個小朋友需要接受的t 都吾同, 有d 講野方面無乜大問題, 但係小肌同大肌就吾係太得, 相反有d 大小肌無乜問題, 但講野就吾係好掂

你們兩公婆好叻啦, 甘快知道個囝囝有吾妥, 甘早帶佢去做評估, 我們果時還傻下傻下信醫生講個仔無事, 到2歲幾先insist要醫生寫紙做評估, 你仔還有時間去追, 只要努力一定得............

我會覺得目前要追的, 一定係理解, 因為要有理解, 其他的野他先會吸受到, 如果理解吾到, 你點教佢大小肌的野, 佢都吾會明白, 我果時就係先追佢的理解與表達, 到佢理解有一定的進步, 先再比返感統/社交的pg佢, 因為呢個時侯, 佢已經好清楚明白到佢自己係樹做緊乜, 而吾再是一舊雲

另外, 協康係一個非牟利機構, 而step 係一間真真正正的私人機構, 性質吾同, 吾好將佢地mix 埋..........

大家一齊努力啦! 希望隔幾個月之後, 會係樹看到你講小天便使的進步!!

p.s. 協康會黎緊10月會出新一期的活動, 記得上網看下有乜野岩, 有d家庭活動, 好似會有去濕地公園, 呢d 活動帶多d小天使參加都會有幫助!

Hello hinhinmummy,
今日問左協康D姑娘意見,有關於呀仔應否入普通N1or 參加一D(協康又好,Step又好)其他機構的S班好? 姑娘都話如果afford得起,佢提意去其他機構的S班好D,因為佢話呀仔重未學識基本規則,所我地兩公婆將會有好大壓力...主要會來自老師的complaint,有關於呀仔的問題...... 唔合群,又唔聽instruction等等,所以姑娘都提意...   寧願打好的基礎先,then先去返一D普通幼稚園會好D.....妳地有冇呢D經驗呀     

onalwong

正如我的諗法一樣....................

我個仔當年2歲10個月讀n1, 佢是比較靜, 吾出聲, 仍然未戒片, 係果一年, 老師無complaing過佢d 乜, 但亦吾可能苛求學校為佢做到d乜, 畢竟佢真係連片都未戒到, 我記得有次姐姐接佢放學後, 即刻打比我投訴, 話我個仔成面鼻血乾晒無人幫佢抹, 又有一次, 居然著左底褲出邊再加條尿片褲

又有一次我接佢放學(sat), 我見到老師抱住佢訓覺, 佢成個頭向前中, 其他小朋友就坐係樹望住老師抱住我個仔, 佢地係聽緊故事, 但我個仔要訓覺, 所以抱住佢黎講..............

當然, 自己知自己事, 個仔真係未能夠自理+合群, 難得學校老師/主任/嬸嬸吾作出投訴我已經萬幸, 不可能要求佢地好似s位甘全方位照顧/訓練佢自理

係呢樹都見到有d 媽咪, 投訴比學校勸佢地的小朋友退學, 我亦都試過一次比學校拒絕收佢

都係果句, 如果能力可以/返轉頭, 我一定會自費比佢讀一年s位, 好過白白浪費一年時間.............

hinhinmummy 寫道:
... 如果能力可以/返轉頭, 我一定會自費比佢讀一年s位, 好過白白浪費一年時間.............

I totally agree with you!  My son spent 1 yr in a normal N1 while waiting for government's service.  Thinking back, that was a waste of time.  I regret that I didn't make a better decision...... :cry:

Although I didn't enrol private s-seat for my son, the expenditure of 3 course (st, ot & teacher training) 50 min each per week + N1 are more than private s-seat school fees $7,000.
If money is not under considerate, private s-seat should be better. They give much more than 3x50 min per week course to the kids. So, it will help the student to pick up more quickly compared with N1 + private course.

onalwong 寫道:
Hello hinhinmummy,
今日問左協康D姑娘意見,有關於呀仔應否入普通N1or 參加一D(協康又好,Step又好)其他機構的S班好? 姑娘都話如果afford得起,佢提意去其他機構的S班好D,因為佢話呀仔重未學識基本規則,所我地兩公婆將會有好大壓力...主要會來自老師的complaint,有關於呀仔的問題...... 唔合群,又唔聽instruction等等,所以姑娘都提意...   寧願打好的基礎先,then先去返一D普通幼稚園會好D.....妳地有冇呢D經驗呀     
‹ 上一主題|下一主題