用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

唉....呢個星期六揀完仲要等6月先知.你地話呢幾個月點算.

原文章由 little_kiki 於 08-1-17 16:17 發表

其實我都有留意梁鉅鏐,知道今年小一佢地已經轉左小班教學,但,我連間學校係邊都唔知.

係濱景花園同翠湖花園中間...

原文章由 kkwan404 於 08-1-22 18:42 發表
Addy,

乜喺呢個stage 可以send profile 俾學校o既咩(我都係好想胡一), 我仲以為要等6月公佈派位後先用潻, 唔知可唔可以send 個format 嚟參考吓呀? tks. ...

我搏佢睇既ja....但都無聲氣
好多人6月搞珠後派吾到理想學校先親自去叩門, 其實一樣(不過我過分緊張, 所以寄左去先囉, 如果6月時囡囡派吾到我一樣要去叩門)
我無用什麼format只係簡單寫信介紹囡囡日常生活.

醒目開學勳章

我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢?

醒目開學勳章

thank you bobo2001.

原文章由 bobo2001 於 08-1-22 18:32 發表
longryan, 無錯, 你唔駛擔心, 梁鉅鏐呢幾年小一都有百幾人的, 佢係第二輪的收生情況幾好的.

addy, 咁你就真係要想清楚自己想要咩野同邊個因素先係首選. 不過如果你真係心儀胡上的話, 咁咪甲一同乙一都填胡上, 乙二 ...

原文章由 LongRyan 於 08-1-23 14:37 發表
我想問吓咁多位媽咪到依家選好未呀? 我到今日唯止都重係選左乙一同二, 乙三打後真係15,16, 有幾間都想填, 主風, 循道, 梁鉅鏐同蕭漢森, 各位有無咩意見呢? ...

到而家都依然十五十六,未決定乙2乙3的位置,田家炳還是主風好.

我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊,係咪師資都唔係好得?

真係好煩惱:cry:

醒目開學勳章

我都係覺得梁鉅鏐唔知好唔好 , 不過機會就幾高(因為多位), 胡上你可以睇吓呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1241598&extra=page%3D1

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表
我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

聽其他家長講"胡上"確係好多功課, 話每日最少花3句鐘以上....

原文章由 LongRyan 於 08-1-23 15:21 發表
我都係覺得梁鉅鏐唔知好唔好 , 不過機會就幾高(因為多位), 胡上你可以睇吓呢度:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1241598&extra=page%3D1

係啦,都唔識人讀梁鉅鏐,要去問吓,我自己孤陋寡聞,連個名都未聽過,不過因為佢學額多,不過如果學額多,又好似唔駛擺咁前 可能十以內都得

除咗佛教及天主教,再減埋崇真及龍岡其實得12間,好難揀

循道衛理唔知好唔好?

[ 本文章最後由 babykoala 於 08-1-23 16:07 編輯 ]

原文章由 babykoala 於 08-1-23 16:04 發表

係啦,都唔識人讀梁鉅鏐,要去問吓,我自己孤陋寡聞,連個名都未聽過,不過因為佢學額多,不過如果學額多,又好似唔駛擺咁前 可能十以內都得

除咗佛教及天主教,再減埋崇真及龍岡其實得12間,好難揀

循道衛理唔知好 ...

其實我減走的不止祟真,龍岡,還有信義,聖華,蕭漢森,慈航.
大熱的又減去培基,沙呂,朱正賢及胡上.

可選擇的更加少之又少.只剩下現有放在頭五位的小學.好擔心派到第5位後的學校.

原文章由 addy 於 08-1-23 15:25 發表

聽其他家長講"胡上"確係好多功課, 話每日最少花3句鐘以上....

請問是否每天都咁多呢?是否高年班呀?

這裡有梁鉅膠的家長,大家可以入去望一望.

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=519&page=1

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-23 16:25 發表

請問是否每天都咁多呢?是否高年班呀?

我樓下個c9 話佢隔離小朋友讀胡下, 晚上10:00後仲鬧緊個仔未做完功課

回覆 #1 addy 的文章

请问有没人知萧汉森如何?升中派位点样?功课多不多?

醒目開學勳章

我上網睇過蕭漢森派band1都有52%, 同埋佢校舍好大, 設備唔錯, 其他就唔係好清楚. 不過我都有考慮放佢係乙三. 唔知有無人知有關呢間學校既野呢  

原文章由 juliapeng 於 08-1-23 17:57 發表
请问有没人知萧汉森如何?升中派位点样?功课多不多?

我睇咗咁多位BK媽媽意見,我已經開始有D心水...

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 (應該係大埔區)

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐

各位精叻媽咪對我咁樣排,有咩意見?? 唔該晒你哋先..

綜合各位意見, 我有以下草擬:

甲1 - 沙呂
甲2 - 沙官 (知道多數唔得, 反正想再抽乙1沙呂, 唔想咁快入2線學校, 填咗冇壞, 好過放棄唔填)
甲3 - 培基 (實唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)

乙1 - 沙呂
乙2 - 培基 (知道多數唔得, 用嚟加"叩門"誠意分)
乙3 - 梁鉅鏐 (有120個學位, 唔放乙2應該都冇問題掛!)
乙4 - 田家炳 (其實想放乙3, 不過好似"梁鉅鏐"有把握d)

各位意下如何?

醒目開學勳章

natnat tsang, 我覺得你個選擇都幾好, 就算你個隨機號碼好後(假設), 你都會好大機會派去梁鉅鏐. 其實我都好想放梁鉅鏐第三,不過真係無mud聽過人講呢間學校

^00^, 點解你會諗住去培基叩門, 唔係去沙呂? 我去過培基 open day, 佢地既主任話如果唔放佢地係第一,佢地多數唔會考慮個喎,其實你係鍾意沙呂定培基呢?定係兩間都會去叩門.

以上只係我小小意見. 

你地就好啦已經決定好,我重係到掙扎緊呀  

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-23 22:17 發表
我睇咗咁多位BK媽媽意見,我已經開始有D心水...

甲一 沙呂
甲二 保良局千禧田家炳 (應該係大埔區)

乙一 沙呂
乙二 胡上
乙三 梁鉅鏐

各位精叻媽咪對我咁樣排,有咩意見?? 唔該晒你哋先.. ...

natnat妳咁既安排都幾好,但有個可能就係甲二已經派到千禧田家炳,咁就小左一次機會係甲一再博多次抽沙呂.不過如果妳覺得派到千禧田家炳都開心的話都算係幾好的安排.
‹ 上一主題|下一主題