用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

!
係喎, 俾左$$,無左下文嘅?!聽日Nov 1 la wow!!

原帖由 feelogsofee 於 08-10-31 14:57 發表
HI,
請問每日一片, 唔係11月1 日開始嗎?  點解無聲氣ke?  應該有LOGIN ID 同 PASSWORD 架...你地D 仔仔, 有提起嗎?  tks.

想同阿仔傾今日旅行事,但居然訓左覺,似乎都好體力勞動喎,要 charge 電

之前 8 左 d 話用左 20蚊買汽水,飲左 2罐,玩了稻草人和餵羊 - 但阿仔話自己摘草,無比錢買糧餵,有無咁精

Sue,

自己摘草咁都得, 又幾醒喎.... 佢唔驚D草割到手咩.

我問阿女有D mug 野玩過, 佢第一句就話唔記得左, 要我一樣一樣問佢.  最攪野就係, 佢整完個飽, 俾人拎左,  自己同自己講 --- "激死".  事因佢想拎返屋企影完相先食.

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-31 16:36 發表
想同阿仔傾今日旅行事,但居然訓左覺,似乎都好體力勞動喎,要 charge 電

之前 8 左 d 話用左 20蚊買汽水,飲左 2罐,玩了稻草人和餵羊 - 但阿仔話自己摘草,無比錢買糧餵,有無咁精 ...

我又野問呀... 關於 '每日一篇',我見阿仔10月好多日子都要補讀呀,乜唔係由今月才開始計嗎?

今個月才開始呀.... 十月份的, 有時間米做囉, 無時間米唔做囉.   

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-3 11:26 發表
我又野問呀... 關於 '每日一篇',我見阿仔10月好多日子都要補讀呀,乜唔係由今月才開始計嗎?

KW,
請問中默係米已出左本星期的默書範圍? 我問阿囡, 阿囡話未喎.....唔通佢又發夢....TKS.

Thanks, 想 re-cofirm 10月份唔一定要做嗎?

原帖由 feelogsofee 於 08-11-3 13:16 發表
今個月才開始呀.... 十月份的, 有時間米做囉, 無時間米唔做囉.   

feelogsofee,

中默係P. 54-55, sentences and words. The small notice paper is stapled in tudent hand book already.

(I cannot type Chinese now)

原帖由 feelogsofee 於 08-11-3 13:18 發表
KW,
請問中默係米已出左本星期的默書範圍? 我問阿囡, 阿囡話未喎.....唔通佢又發夢....TKS.

KW :

Thank you.  我仲唸住問老師要不要默書tim.  不過, 阿囡本handbook無釘字條喎.

原帖由 KW 於 08-11-3 18:45 發表
feelogsofee,

中默係P. 54-55, sentences and words. The small notice paper is stapled in tudent hand book already.

(I cannot type Chinese now)

好彩你問起, 先記得有默書呢回事, 可能上星期實在太渾噩

個張字條係上星期釘架, 好似仲早過話唔要英默添!

原帖由 feelogsofee 於 08-11-3 21:02 發表
KW :

Thank you.  我仲唸住問老師要不要默書tim.  不過, 阿囡本handbook無釘字條喎.
:-D

KW

mug 唔係書本的"真奇怪"個課 (p62-p63)?  囡囡手冊一誠班寫係今星期四(day e) 默?  唔通每班唔一樣?  

恩禧媽, 妳囡囡手冊寫mug?

csijo,

May be different class study different pages for dictation.....

原帖由 csjlo 於 08-11-4 08:26 發表
KW

mug 唔係書本的"真奇怪"個課 (p62-p63)?  囡囡手冊一誠班寫係今星期四(day e) 默?  唔通每班唔一樣?  

恩禧媽, 妳囡囡手冊寫mug?

回覆 # 的文章

各位, 有無收到風幾時換季呀

Haven't heard until now....

KW

明白了.  最驚囡囡寫錯,溫錯默書範圍.  thank you.
另外, 知唔知為何最近冇英默?

Today's student handbook marked those pages again.  I have no idea why 最近冇英默....may be too many dictation last 2 weeks so they try to stop one time... Any mammies know?

原帖由 csjlo 於 08-11-4 16:59 發表
KW

明白了.  最驚囡囡寫錯,溫錯默書範圍.  thank you.
另外, 知唔知為何最近冇英默?

會唔會因為擒日英默果堂, 用黎做評估呀
聽阿仔講擒日做咗評估.

原帖由 KW 於 08-11-4 18:48 發表
Today's student handbook marked those pages again.  I have no idea why 最近冇英默....may be too many dictation last 2 weeks so they try to stop one time... Any mammies know?

又評估.... 點解阿囡MUG 都無講....真係激死.

原帖由 Brianmama 於 08-11-4 22:06 發表
會唔會因為擒日英默果堂, 用黎做評估呀
聽阿仔講擒日做咗評估.

係囉 .... 評估的話前兩星期應該做完 .... 我問阿仔,都係答我 '老師話唔駛默書', 我地呢班媽咪真係要左夾d右夾d,然後合成就知道多 d 喇

有無媽咪知 next month 的 exam 是否我們小一都要呀?

其實我都唔係好肯定, 又見老師叫帶顏色筆, 我見通常評估都用顏色筆, 咁咪問下阿仔係咪做評估囉, 佢又答我話做評估, 我都係估估吓咋  

原帖由 feelogsofee 於 08-11-4 23:36 發表
又評估.... 點解阿囡MUG 都無講....真係激死.
‹ 上一主題|下一主題