用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對崇真小學暨幼稚園好失望
樓主: tgrm
go

對崇真小學暨幼稚園好失望 [複製鏈接]

咁如果係時薪老師, OT就固然要另外畀錢啦, 但若果是月薪的老師, 就未聽過有超時補水這回事, 若果真係有, 我都想知係邊間, 呢D"福利"都幾好, 哈!

原帖由 roybee103 於 09-11-13 10:35 發表

Hi henchow, this is exactly i was referring to. NETs and PTHTs.  For the schools i know, they hire the NETs and PTHTs on hourly basis.  The range of wages is normally from $300-500 depending on teac ...

我都打過電話問過崇真(about 10 days ago), 之前係in過主流班但係REJECT咗, 佢無話可以寫求位信, 但可以再報喎, 下午班仲收緊生.

so confusing, why the answer so different.....?????????? 究境仲有無位架??????

原帖由 tgrm 於 09-11-12 17:28 發表
我電話問過崇真之前in過國際班但係REJECT咗可唔可以在報,佢答我唔駛報,但你可以寫求位信俾主任,之後我收咗綫。
崇真既然開得後備班報名但又話寄求位可能有位俾你真係自雙矛盾目的係點大家心中有數,如果崇真係一間純 ...

醒目開學勳章

原帖由 Joshua_BB 於 09-11-13 23:56 發表
我都打過電話問過崇真(about 10 days ago), 之前係in過主流班但係REJECT咗, 佢無話可以寫求位信, 但可以再報喎, 下午班仲收緊生.

so confusing, why the answer so different.....?????????? 究境仲有無位架??????
...
唔係下化....可以再報...即係再比錢, 再排:;pppp:

再reject.....

原帖由 牛精仔 於 09-11-14 00:35 發表
:badfeel: 唔係下化....可以再報...即係再比錢, 再排:;pppp:

原帖由 cattylui 於 09-11-13 14:32 發表
尋晚終於in左國際班啦,雖然事前我都有d奇怪點解間學校in極都仲有位:question: 不過報左名有得in又in下

成事件感覺係.......哂氣:sigh:

5:30pm就要人去聽briefing, 成二百人係度等,分4輪。結果我個囡編到最尾一組,成7 ...

哈哈甘又係呀, 條魚都 ok 架, 都叫做收果 $50 俾返D 好小小既禮物, 好過只係俾張貼紙架喇

完全同意!!而且我覺得老師不認真interview. 我留意到他們對眼向上看, 完全不留心觀察學生, 不太認真.
這間學校令我很失望.

我地今晚都In 左國際班,都覺得有問題:
1. Briefing: 介紹小學多過幼稚園,講左成30分鐘都係講小學,搞到D家長夠鐘去interview,無得聽幼稚園介紹,本末倒置.
2. 淨係數數briefing 個hall,已經坐左成300人,假設3人為一個 ... [/quote]

我都唔明白,其他學校只要2個or3個回郵,點解要5個咁多呢?

醒目開學勳章

原帖由 tjmom 於 09-11-15 20:41 發表
我都唔明白,其他學校只要2個or3個回郵,點解要5個咁多呢?

一個通知interview, 另一個通知得定唔得....另外果3個, 段估唔係得閒寄d "全年hk$50招收後備生"宣傳單下嘛....

我見到佢地個web 已經 delete 左後備生既安排..可能太大回響了.

贊成以上意見!佢地叫12月1 日再報, 前後總共用10信封及10個回郵郵票, 最後都係得個排隊及失望, 所以, 唔讀LU, 況且, 呀仔讀到又未必好, 呢間幼稚園搞到咁高調, 都可以話係另一失敗之處, 係搞到咁TOP, 咁又可必搞到幾百人去面試呢? 我話有點岸居居 

一句講晒"混亂", 當日面試, 其實不同小組面試內容不同,程度差異都幾大, 因我有朋友在其他小組面試, 不同老師在同一小組比分, 更會出現呎度問題, 用15分鐘見5個小朋友, 即每人3分鐘, 實在太兒戲了!
阿女早年不收, 幸好其他面試全部過關入到更好的, 今年阿仔都入唔到TT, 但我認為真係要改善一下!!
我都唔明侯補生一事??取消左?

?.? 佢地收哂生拿? 我今日仲收到信叫我11月25日去面試喎...咁姐係陪跑... 叫做見下你但一定無位收你...玩咩...
如果係真既一定會打去問清楚呀~~ 無謂哂時間

最慘是要請半天假.................

原帖由 宙仔咪咪 於 09-11-16 17:21 發表
?.? 佢地收哂生拿? 我今日仲收到信叫我11月25日去面試喎...咁姐係陪跑... 叫做見下你但一定無位收你...玩咩...
如果係真既一定會打去問清楚呀~~ 無謂哂時間 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

算吧啦!
崇真收唔到我們d smart boy / girl, 系佢的損失.

醒目開學勳章

原帖由 leunter 於 09-11-16 16:28 發表
我見到佢地個web 已經 delete 左後備生既安排..可能太大回響了.
.

知衰就好了, 後備生安排, 簡直侮辱左之前無數去in 過但收reject信嘅小朋友 !

我都是11月25號in呀, 11月23號又要特登去聽講座, 前後要請2次假, 如果冇位真是好晒人時間.

醒目開學勳章

原帖由 ericalui74 於 09-11-17 12:26 發表
我都是11月25號in呀, 11月23號又要特登去聽講座, 前後要請2次假, 如果冇位真是好晒人時間.

我估又真係唔會一個位都冇嘅, 因為有d mami 當佢係後備, 唔係真係人人都register, 加上呢間學校發出 "n"咁多reject letter, 點都每次收幾個啦

對崇真一早已失望啦。
佢 interview 安排星期五, 打電話去改星期六 in, 佢話遲 D 覆你。到而家都未覆 (已超過一年), 手續費都俾佢呃埋。

ME 2, 又係分2 日攪! 本來都諗住唔去IN, 地點又吊腳, 佢IN 左咁耐都唔會有咩位剩, 而家睇埋呢個FORUM 就100% 唔去IN LA, 費時比人玩, 當蝕$50 比佢算, 無謂連時間都蝕埋! 收後備生再報考, 真係佢至諗到呢D 屎坑橋. 一般都係有人唔讀咪CALL WAITING LIST , 邊有又叫班WAITING LIST/REJECT 小朋友又比$再報一次, 唔係為錢係為咩? 老師要OT 收OT 錢, 我都好熟幼教呢行, LOCAL TEACHER 就一定無補水呢回事, 至於NET 就唔知佢地點LA, 但好多幼稚園 都有NET 都係非上學時間同小朋友INTERVIEW 人地咪又係收$20-30 報名費, TT 就收$50 仲要配合埋後備生再報考呢家野, 咁真係TT 之心路人皆見, 真係好佩服佢地夠膽死推出呢D方案!

原帖由 ericalui74 於 09-11-17 12:26 發表

我交咗5個回郵信封,見個個都知結果,咩打去問下自己小朋友得唔得,佢話reject咗,但到依家都未收到reject letter---咁都得?﹗
‹ 上一主題|下一主題