用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 正常學幾年可考到8級鋼琴?
樓主: frenchfries
go

正常學幾年可考到8級鋼琴?   [複製鏈接]

lillymarie 發表於 12-1-17 20:56
一定會好的。佢本身咁鍾意,又有妳做榜樣。我大囝11歲,幾乎放哂手佢自己練了,陪練係心理上支持多些。 ...
多謝你鼓勵!

我朋友個囝大我個囝兩年,而家都仲係同佢咁上下,仍然未係好識認真自己練。
我自己又唔識彈,只係幫老師跟下,而家加埋violin,時間真係好大問題,如果要練哂兩樣,真係冇乜時間陪佢玩。

我聽過有位小朋友考完小提琴8級,中學再學鋼琴,4年就考到演奏級。
for every one criticism, three positives must be given.

hyatt 發表於 12-1-17 23:05
多謝你鼓勵!

我朋友個囝大我個囝兩年,而家都仲係同佢咁上下,仍然未係好識認真自己練。

男仔係要等開"hill"
不過我覺得真正有興趣的男仔,到佢學識正經o個時,會認真專注過女仔好多!!!

marcuscyrus 發表於 12-1-18 11:47
男仔係要等開"hill"
不過我覺得真正有興趣的男仔,到佢學識正經o個時,會認真專注過女仔好多!!!

我仲以為你話到d男仔識認真時, 會棟對女仔認真多過對琴添
到時再算,可能亞囝到時選擇其他興趣而唔係琴。

四隻貓    發表於 12-1-18 13:42

無論個學生睇唔睇, 都唔係我可以完全控制, 我寫低都係盡力令家長知道佢學過乜, 即係我地讀書老師教左, 唔代表我地學左, 學唔學到最終都係睇自己.
The Music's always there with you!
‹ 上一主題|下一主題