用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A ...
樓主: WinChi
go

老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A [複製鏈接]

kin818kin 發表於 15-4-17 12:59
佢都會值極考慮這間學校。

但面試期已經過左,唔知現在仲有無得報名,如果無就要得大抽獎先有得去扣門,到 ...
羅定邦學費唔貴, 但好多外籍老師, 風氣都好自由, 活潑D, 又係英中, 所以都係band 2同學仔一個考慮, 聽講都收好多band 1C。過多幾年, 應該會更多band 1中/尾學生報。

如果你朋友一心大抽奬, 又無理由報佢, 因為收咗就無得玩, 所以一般呈一時係band 1既同學仔, 唔一定會報。

aleung922 發表於 15-4-17 13:01
回覆 kin818kin 的帖子

所以有時banding D野,真係估佢唔到,隨時嚇你一驚!
呈二前都仲係band 1, 可能自行收咗呢

aleung922    發表於 15-4-17 13:06

aleung922 發表於 15-4-17 13:01

所以有時banding D野,真係估佢唔到,隨時嚇你一驚!
都唔明點解要咁神秘,唔可以公開及透明d ,等大家清清楚楚,唔駛估估下。

太清楚家長唔滿意又投訴, D小學一陣又唔滿意點解咁透明影響佢地收生, 於是又投訴, 咁政府梗係縮啦, 苦主就只有家長.

aleung922 發表於 15-4-17 15:01

太清楚家長唔滿意又投訴, D小學一陣又唔滿意點解咁透明影響佢地收生, 於是又投訴,  ...
係呀﹗知政府難做。但只有公開透明度,大家先唔會估錯banding,填錯表。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-4-17+12:57+

原帖由 kin818kin 於 15-04-17 發表
佢都會值極考慮這間學校。

但面試期已經過左,唔知現在仲有無得報名,如果無就要得大抽獎先有得去扣門,到 ...
根據校網,下次面試日期是6月27。

回覆:老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A

我後天要交選校草稿比學校了
我心偏向進取博
請問如果真的去了band 3
有什麼直資學校可有機叩門
但吾想天文學費
thanks
🙏

有捨必有得 有得必有失

回覆 WinChi 的帖子

你可以搏下培基,聽講都有人放榜後成功申請。

回覆:SIYip 的帖子

多謝,吾知難吾難入?

有捨必有得 有得必有失

我估唔易。要真有好接近band 1 .呢度分享嘅jm,  入到都係一尾二頭。放榜後競爭應該更激烈。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-4-16+15:00+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-04-16 發表
憫父, 咁我想請問如果係保守嘅話, 乙1 band1c,  乙2 band2a,  咁乙3 照填 band 2a,  定要填band 3 喇

點解要填band 3 呀
有捨必有得 有得必有失

結結巴巴 發表於 15-4-17 18:24
根據校網,下次面試日期是6月27。

結結巴巴,
多謝你呀﹗姐公報前仲有個面試日。

睇你們的討論及建議十分合理有用,俾我當年複雜 d,特別是跨區方面,我沒有詳細考慮!除了A1 係 QC 之外!

現在太遲了 .... 不然,盡量唔做邊緣人 .... 好麻煩,太多變數!

當年解釋俾阿仔知道 .... 他要搏到盡,唔好做邊緣人。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

aleung922 發表於 15-4-17 15:01

太清楚家長唔滿意又投訴, D小學一陣又唔滿意點解咁透明影響佢地收生, 於是又投訴,  ...
家長及學生都是非常重要的持分者 .... 不能視而不見。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

咪係咯, 其實政府高官應多留意EK家長意見, 駛鬼做咁多咨詢咩!

aleung922 發表於 15-4-20 14:50

咪係咯, 其實政府高官應多留意BK家長意見, 駛鬼做咁多咨詢咩! ...
係 EK 唔係 BK!

BK 係另類 d  

aleung922  係喎, now 更正 thanks.   發表於 15-4-20 15:03

家陣變番B就大穫, 又要再玩過呈一, 二, 三... 真係想死!

WinChi 發表於 15-4-20 12:25
點解要填band 3 呀
有 d 家長好聽話,教育局及學校話乜,做乜 .... 照跟,填滿晒份表 .... 可能果區唔夠 B1-B2 學校,B3 都填埋!

我會粗略估算當年該區 B1 及 B2 男生位,作埋最壞打算,當年只是填左 7 間 乙2 ,4 間 B1,3 間B2 。

Yanamami  我直情無填band2!  發表於 15-4-20 15:18

little_yolky 發表於 15-4-17 13:05
羅定邦學費唔貴, 但好多外籍老師, 風氣都好自由, 活潑D, 又係英中, 所以都係band 2同學仔一個考慮, 聽講都 ...
羅定邦 比 培基

好似培基會比較嚴,我覺得嚴謹 d 的學校會比較好。
‹ 上一主題|下一主題