用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知名男中學, 點解老師唔點教書...
樓主: retriever
go

知名男中學, 點解老師唔點教書...   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-02-03+發表XBS+

原帖由 monodad 於 16-02-03 發表
咁又唔好半開名
公開秘密

我當年也在這類名男中讀書,見證老師的確係有教書,好多仲好有料同有心,只係有時教到out哂syll同為教知識而非train考試。
至於坊間傳言,好簡單,叻個批仔通常驕傲串咀,你唔教佢都識仲攞幾枝A,普遍會唱老師唔教,藉此抬高自己的自學能力和爭取同儕間認同;屎個批會埋怨老師唔exam oriented,幫唔到考試,實唱架;淨番好似我呢批成績中上打唔到天才波的會尊師重道留心聽書,唱者無心聽者亦切勿當真,咁對老師好唔公道

ANChan59    發表於 16-2-5 13:45
hppa    發表於 16-2-4 11:15
Soundervolt  Exactly!  發表於 16-2-4 01:03

Twongcw 發表於 16-2-3 19:37
我當年也在這類名男中讀書,見證老師的確係有教書,好多仲好有料同有心,只係有時教到out哂syll同為教知識 ...
我一直強調唔係老師冇教書只係班仔唔多靠老師,久而久之,惡性循環,有心的都變hea, 而的確讓老師無奈的是那班不懂尊師重道的學生考試成績又唔差,但底線是安靜不要搔擾聽書的同學。
有冇料同識唔識教係兩碼事,記得有個教中國語文的老師是文學博士,佢好有心但日日教書同我地講古,什麼所謂五倫教足我們兩星期,但考試要如何作答完全冇講,咁不如瞓下留精神晚上溫習啦,香港學生求學都是來分數吧!
有個教chem嘅教得好,我們自自然然用心學留心聽,邊個一嘈,同學們都會圍插佢。

我覺得男校生特質是勇於表達自己意願和敢於選擇自己所需,你認同嗎?

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

從來入呢啲學校都係攞個peer 同network, 要谷嘅學生有幾叻!老師教得越少學生自學能力越高,讀U工作上先識problem solving, 谷出來嗰啲做嘢好多唔掂!

我以上言論絕非對名男校不滿,只是跟大家分享那些年青葱歲月的感受和回憶,我對於自己能在此母校成長仍感到驕傲和回味,包括我當年只安排兒子在男校就讀。

想問下讀名男校的爸爸,如果可以再來,你仍然會讀男校?考到仍然會選擇讀名校?

maymay321 發表於 16-2-3 21:42
想問下讀名男校的爸爸,如果可以再來,你仍然會讀男校?考到仍然會選擇讀名校? ...
我只是中學讀男校,若再選,我仍舊會讀男校

Tintin926 發表於 16-2-3 21:16
我以上言論絕非對名男校不滿,只是跟大家分享那些年青葱歲月的感受和回憶,我對於自己能在此母校成長仍感到 ...
明白的,名校是人生寶貴的經歷,如果可以邊個都希望可以驕傲一下吧!

引用:從來入呢啲學校都係攞個peer+同network,+要

原帖由 BABA124 於 16-02-03 發表
從來入呢啲學校都係攞個peer 同network, 要谷嘅學生有幾叻!老師教得越少學生自學能力越高,讀U工作上先識pr ...
中學部我唔知, 但我朋友個仔在旺角半山小學, 一年級每科派本note book自行隨意抄notes。班仔一定要自學性高,領悟力强, 舉一反三, 相信這是從小培養的。 如果諗住坐定定spoon feed, 等人拖住手大, 以為讀哂書就可以攞滿分, 呢間學校絶對唔係。

hppa    發表於 16-2-4 11:16

引用:因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢

原帖由 monodad 於 16-02-03 發表
因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢讀緊嘅班級一年而上,學生覺得上堂都冇用,因為佢地已經識晒,所 ...
大部分在出面補習?真的嗎?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:其實每一間學校總有啲用心敎,有D+hea住教.

原帖由 Aerosol_Ma 於 16-02-03 發表
其實每一間學校總有啲用心敎,有D hea住教. 有乜出奇. 不過照樓主講是差不多整年完全不敎, 可能性比較低.  ...
Agree.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cowbit 發表於 16-2-4 07:36
中學部我唔知, 但我朋友個仔在旺角半山小學, 一年級每科派本note book自行隨意抄notes。班仔一定要自學性高 ...
默考測密嗎?是否全部計落全年成績?競爭是否超級激烈?

ANChan59 發表於 16-2-4 08:09
大部分在出面補習?真的嗎?
靠補習... 小學生咩? 係自修,叻個批通常靠自己,Time Management 要好好。

上課時係揀堂聽揀topiic聽,唔會完全唔聽,放學後課室變身為心戰室,大家操卷同互相切磋最艱深的題目,通常係Calculus,理科男仔最好呢味野,一直操到天黑俾學校趕咁滯。自修有幾部曲 -- 去補習社只花好少部分時間,書起碼要刨兩、三套先睇得明同夠多角度,又叫參考書,再加雞精書,最最重要係操卷,有Past Paper有Mock 卷,操到唔明都以為自己明,再有唔明可以落堂問阿SIR/同學/師兄。

superying   想當年我都見D男仔係咁樣讀書!  發表於 16-2-4 11:21
hppa    發表於 16-2-4 11:17

女名校都會唔教書喎.

我當年的中學而家係1C 級, 當年讀書時係唔洗自己備課預習的, 上堂老師會派筆記會講書, 上堂留心就得, 唔明咪老師講多次囉. 會考時有個理科生考28分, 轉咗去九龍城區一間1A 的女校, 讀了一個月就返母校深老師同同學仔, 話好後悔轉校.  因為老師唔教書, 上堂就問大家有冇問題, 有人問就解答, 冇人問就自修. 所以每日都要先自己讀好書先好上堂.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-4+08:09+大部

原帖由 Twongcw 於 16-02-04 發表
靠補習... 小學生咩? 係自修,叻個批通常靠自己,Time Management 要好好。

上課時係揀堂聽揀topiic聽,唔 ...
Agree.

BABA124 發表於 16-2-3 20:53
從來入呢啲學校都係攞個peer 同network, 要谷嘅學生有幾叻!老師教得越少學生自學能力越高,讀U工作上先識pr ...

好似偏左題....

原問題係學校老師教唔教書, 唔係靠唔靠學校谷...

老師教書好, 學生聽書, 學習效率高好多...

一班同學做習題, 做PAST PAPER 是另一樣野...

回覆:retriever 的帖子

其實冇離題,好多人唔明呢啲先係寶,我自己當年會考都爆晒分,最憎係啲老師補課迫人聽,教得幾好嘅老師其實都冇可能滿足全班需要,程度參差,你唔好煩我,問嘢你識答,幽默啲就ok, 呢啲先係好老師,如果唔同意呢種教學模式叻極有限

BABA124 發表於 16-2-4 12:30
其實冇離題,好多人唔明呢啲先係寶,我自己當年會考都爆晒分,最憎係啲老師補課迫人聽,教得幾好嘅老師其實 ...

OK... 既然係咁, 點解要返學... 不是蠻浪費時間?

我會覺得老師仍然應教好書...

BUT 唔想聽做自己野, 佢又唔介意...

據說, 呢種PEACEFULLY COEXIST, 只有男老師OK

女老師係接受唔到, 一定要你聽書架

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

都話要個peer 同network, 出來做嘢人際關係最重要!

回覆 retriever 的帖子

真的嗎?咁d小朋友全靠補習自修但又出到好成績?
‹ 上一主題|下一主題