用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 08-09 K1上午幼愛班大招集!
樓主: suklaic
go

08-09 K1上午幼愛班大招集! [複製鏈接]

?節日小卡

我囡囡是藍梅組,有無人知道節日小卡之中秋節是否要帶回學校呢!Thanks!

我囡-淇淇呢個星期放學明顯見佢好累, 校車嬸嬸話見佢好眼訓, 佢一落車, 好快食完lunch 就訓覺!
好攪笑, 前日我見亞囡個食物盒剩4粒蛋糕仔(我幫佢帶5粒), 佢話:我好想食埋佢, 但係食完1粒後, 老師就"拎拎拎"無得食.. 我問佢係咪食得慢, 佢答係呀, 因為我望住對面個同學仔食野, 有小朋友倒瀉野, 跟住老師話要清潔如果唔係d螞蟻姐姐會嚟探佢 , 咁我咪等d螞蟻姐姐嚟囖, 但係佢地無嚟到, 老師就拎拎拎...  of course, 我再解釋番俾淇淇聽個真正意思啦..

我估張節日卡唔駛比返學校的, 因為我見開學前派的延展學習包folder有節日小卡的一項. 相信派比我地係講完放入folder啩, 我問過囡囡, 佢話老師冇提過入面的故事.
我都覺得學校冇清楚講明d功課要點處理. 有2張點點梨的工作紙, 我估一張係佢地上堂做咗比我地留返, 另外2張係做完拎返去啩.....

原帖由 小鳳女 於 08-9-13 11:30 發表
我囡囡是藍梅組,有無人知道節日小卡之中秋節是否要帶回學校呢!Thanks!

我估返上午可能瞓唔夠所以冇胃口啩. 因為佢夜晚都唔係早瞓嘛. 我囡囡n1都係返上午的, 有時奶都飲唔晒. 放學食得都唔多. 依家返下午瞓到好飽先起身自然會肚餓. 我仲發現下午班的另一個好處, 就係有咩唔清楚可以上午打返學校問清楚先, 好似之前唔知要唔要帶燈籠, 同依家個節日小卡的問題, 我都會星期二上午打去學校問吓, hehe

原帖由 WHY2005 於 08-9-13 00:10 發表
我囡囡岩岩相反, 佢返左上午班之後冇乜胃口, 可能早啦, 佢有時有飲奶, 有時都冇, 茶點就一時時, 唔岩食既佢就唔食, 返到屋企, 公公會煮飯俾佢食, 你囡囡都幾勁!嘻嘻...我諗佢開胃左, 因為郁動都多左!

今日收到功課 ...

各位中秋節快樂!

我個女每早都飲得3安奶(佢之前都係飲好少), 我都唔敢俾太多野佢食, 始終坐校車呢!
茶點佢就一時時, 睇下岩唔岩食咋, 但返到屋企都食好多野, 有時就唔訓晏覺, 而家每日我都要佢9點半至10點訓!

原帖由 wyattmami 於 08-9-13 08:30 發表
祝各位媽咪中秋節快樂.
我個仔反左上午班後都冇咩胃口.早餐食得好少.反而茶點就食晒.hahaha.唔知係米太早食唔落呢.不過要坐校車,所以冇監佢食

...

淇淇好可愛呀....嘻嘻!!!
佢平時夜晚幾點訓呀?
我個女AGNES放學就一時時, 但返到屋企就勁精神, 唔駛訓, 激死!

我都收到功課, 張小咭我同個女左之後就收起去, 另外工作紙做左就帶返學校!

原帖由 Aurea 於 08-9-13 16:55 發表
我囡-淇淇呢個星期放學明顯見佢好累, 校車嬸嬸話見佢好眼訓, 佢一落車, 好快食完lunch 就訓覺!
好攪笑, 前日我見亞囡個食物盒剩4粒蛋糕仔(我幫佢帶5粒), 佢話:我好想食埋佢, 但係食完1粒後, 老師就"拎拎拎"無得食.. ...

所以返上下午各有各好, 下午班聯絡老師都方便, 上午班就好似時間多左用! 10月開始我都會搵下有咩興趣班俾個女去學! 但就唔一定, 因為睇下佢返一個月學點先, 唔想佢太辛苦!

原帖由 nibikalea 於 08-9-13 22:54 發表
我估返上午可能瞓唔夠所以冇胃口啩. 因為佢夜晚都唔係早瞓嘛. 我囡囡n1都係返上午的, 有時奶都飲唔晒. 放學食得都唔多. 依家返下午瞓到好飽先起身自然會肚餓. 我仲發現下午班的另一個好處, 就係有咩唔清楚可以上午打 ...

OK!我都決定唔帶返學校了

我都係比佢9點幾訓. 以前未番學一日食3餐奶.而家一日一jar
你話興趣班會比佢地學d咩~~~

原帖由 WHY2005 於 08-9-14 14:24 發表
各位中秋節快樂!

我個女每早都飲得3安奶(佢之前都係飲好少), 我都唔敢俾太多野佢食, 始終坐校車呢!
茶點佢就一時時, 睇下岩唔岩食咋, 但返到屋企都食好多野, 有時就唔訓晏覺, 而家每日我都要佢9點半至10點訓!

...

我仔仔放學個轉車坐成個鐘, 所以好多時坐車都訓著咗 所以佢返到屋企又係唔肯訓 如果過多一排佢都唔訓晏覺, 要揾d野比佢玩下, 好過成日係屋企玩車同睇電視

原帖由 WHY2005 於 08-9-11 14:38 發表
我囡囡就對住老師坐, 大家都係一組喎!
佢地每日返學都要學下野, 認識小朋友, 所以特別攰,
我個女第二日放學都訓左, 之後返屋企就唔肯訓, 激死我, 而家每晚我要佢10點前就訓, 如果唔係第二日好難起身!

...

我有日打去學校問李老師, 我仔仔返學既情況, 老師問我佢食野係咪好"那覺" 我估因為個日我比咗舊蛋糕仔佢返去, 可能d蛋糕咬咬下就"碎濕濕", 所以佢食到周圍都係woo

原帖由 Aurea 於 08-9-13 16:55 發表
好攪笑, 前日我見亞囡個食物盒剩4粒蛋糕仔(我幫佢帶5粒), 佢話:我好想食埋佢, 但係食完1粒後, 老師就"拎拎拎"無得食.. ...

我個女不嬲返緊音樂班同跳芭蕾舞, 而家音樂班已經完左, 諗住俾個女學游水!

原帖由 wyattmami 於 08-9-16 08:31 發表
我都係比佢9點幾訓. 以前未番學一日食3餐奶.而家一日一jar
你話興趣班會比佢地學d咩~~~

坐咁耐校車呀, 如果俾我都會訓著, 都好既, 起碼佢有訓過麻, 最多夜晚早o的訓, 我個女就坐20分鐘校車左右, 有次就訓左, 但返到屋企又好精神, 到7點想訓, 但我唔俾呀, 因為我驚半夜會醒, 等佢9點至訓!

原帖由 CurtisBB 於 08-9-16 10:07 發表
我仔仔放學個轉車坐成個鐘, 所以好多時坐車都訓著咗 所以佢返到屋企又係唔肯訓 如果過多一排佢都唔訓晏覺, 要揾d野比佢玩下, 好過成日係屋企玩車同睇電視

...

今日我個仔的茶點:thomas餅 + 六粒山楂

(依家我個仔日日都偷偷地睇食乜茶點,係一個好好玩的遊戲)

游水我都想比佢學.but幾時開始好呢?

原帖由 WHY2005 於 08-9-16 14:05 發表
我個女不嬲返緊音樂班同跳芭蕾舞, 而家音樂班已經完左, 諗住俾個女學游水!

我囡病咗呀 , 呢2日都無返學, 因為佢食咗藥個人好散同累, 俾佢休息下...
不過佢都有d掛住學校..

其實我都係一個working mami , 我99幫我take care 淇淇, 平日一至五都會係99度住, friday 晚我會接返佢一齊住, 不過我平時都會放工返去99度睇下佢, 教下佢, 同佢玩law.. so, 我成日叫99要淇淇9:30-10:00前一定要上床瞓覺, 因為第朝校車早嘛!  &放學返嚟大概俾1個1/2-2個鐘佢瞓午睡...唔可以多, 遲d要慢慢校番唔瞓咁多, 要同佢學下野, 我都諗緊學咩好!

原帖由 WHY2005 於 08-9-14 14:27 發表
淇淇好可愛呀....嘻嘻!!!
佢平時夜晚幾點訓呀?
我個女AGNES放學就一時時, 但返到屋企就勁精神, 唔駛訓, 激死!

我都收到功課, 張小咭我同個女左之後就收起去, 另外工作紙做左就帶返學校!

...

我都係~~晚黑都係比佢9點倒訓~~but今朝開始nine床.叫佢起身就話~~媽咪~我好攰呀

原帖由 Aurea 於 08-9-17 00:23 發表
其實我都係一個working mami , 我99幫我take care 淇淇, 平日一至五都會係99度住, friday 晚我會接返佢一齊住, 不過我平時都會放工返去99度睇下佢, 教下佢, 同佢玩law.. so, 我成日叫99要淇淇9:30-10:00前一定要上床 ...

其實我上年已經俾個AGNES(我個女)去學, 但佢有濕疹, 所以就停左, 而家TOUCH WOOD見佢好O的, 佢又鐘意游水所以今年11月左右考慮俾佢再學!

原帖由 wyattmami 於 08-9-16 23:37 發表
游水我都想比佢學.but幾時開始好呢?

淇淇點呀? 而家天氣好易病, 加上又乾燥, 一出一入有冷氣地方大家都要小心呀!

原帖由 Aurea 於 08-9-17 00:13 發表
我囡病咗呀 , 呢2日都無返學, 因為佢食咗藥個人好散同累, 俾佢休息下...
不過佢都有d掛住學校..
‹ 上一主題|下一主題