用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請
樓主: max1116
go

[ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請 [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-2-19 01:14 發表

大家各有睇法係絕對正常,不過 KaHei 返o左 4年全日,我o地冇後悔之餘,只有一個字:"值" !!

我個女已經返咗6個多月,都係一個字:"值" !! (捱麵包都值呀)

原帖由 bolun 於 10-2-24 04:10 發表
可否講講Interview要準備什麼!我女兒見親人都驚!

雖然與家長對話多,但小朋友都要有反應,禮貌不可少的

點值?

原帖由 max1116 於 10-2-24 05:22 PM 發表

我個女已經返咗6個多月,都係一個字:"值" !! (捱麵包都值呀)

原帖由 baby_jkk 於 10-2-24 17:23 發表
點值?

係呀! 有人話教得好淺喎. 點值法呀??

原帖由 MAMAMEEE 於 10-2-24 22:12 發表

係呀! 有人話教得好淺喎. 點值法呀??

我無跟其他學校比較,亦唔會講到天上有地下無咁樣。總言之真係要自己慢慢去感受﹏

時間過得真快,講吓講吓,下個星期派表喇 !!!!!

回覆 86# max1116 的文章

Dear max1116,
好羨慕你大囡囡入到SPN,
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,
讓小朋友可以訓練得更獨立,
所以下年會俾幫細囡囡報SPN,
請問你的細囡囡是否也今年或下年報?
Thanks,
yaulinda

天瑜,
如N1可直升N2, 今年才報N2, 這樣學位是否相當緊張? 可否告知會有幾多學位給今年報N2之小朋友?

原帖由 天瑜 於 10-2-17 17:32 發表
當年我為囡囡係報N2時,是要求全日班,因為我們離學校頗遠,全日型會方便好多。

其實沒有所謂的,總之佢收您BB後才決定都未遲。

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. 如果知道你有工人or可以有人幫手湊bb, 會唔收甚至唔interview呢?

thanks!

醒目開學勳章

原帖由 Go師奶 於 10-2-25 16:44 發表
想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. ...

天瑜, 咁請問收的學生係咪大部份都係全日班架?

原帖由 yaulinda 於 10-2-25 09:04 發表
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,

Thanks,
yaulinda ...

咦!你真係好醒啊!
細妹如果有幸可以與家姐讀埋同一間就梗係最好啦。
明年又輪到我緊張喇!

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. ...

報名表上係需要填上父母的職業及上班時間的。

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 10-2-26 00:39 發表

報名表上係需要填上父母的職業及上班時間的。

但係我就唔覺得有咩大影響 !! (我指全日制托管)

因為o係呢4年認識o既家長當中,真係咩類型都有,全職媽咪 (Full time mom) 亦不少 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 10-2-26 00:31 發表

咦!你真係好醒啊!
細妹如果有幸可以與家姐讀埋同一間就梗係最好啦。
明年又輪到我緊張喇!

唔駛擔心喎,相信問題應該不大 !! (So far 我都唔見到有細佬妹唔得,就算 N1 唔得,都可以入 N2;除非係自己唔想讀)
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 天瑜 於 10-2-25 17:31 發表
係大埔先至有得插N2。

N2位係根據學校實際程況而定,都幾緊張GAR!

您可以問下學校先!

CWB 都有小朋友冇讀 N1,一入 SPN 就讀 N2,甚至 N3 都有 !!

貢獻勳章

想問

spn website 講明"因幼兒園名額有限,本機構希望能盡量服務有全日託管需要的兒童,故無此必要的家長請考慮報讀其他幼兒園或聖保祿幼稚園", 咁報名/interview 時會唔會check吓家長係唔係真係有全日託管需要, i.e. 如果知道你有工人or可以有人幫手湊bb, 會唔收甚至唔interview呢?
...

我唔相信學校會咁做 !!

貢獻勳章

原帖由 yaulinda 於 10-2-25 09:04 發表
你好似還有細囡囡?
我的大囡囡則讀SPK,
其實我更喜歡SPN,
Thanks,
yaulinda ...

預祝成功 !!

回覆 94# KaHeiBaBa 的文章

kaheibaba, 我仲以為spn收生其中major criteria係家長要full time working添...因為無時間照顧, 先有託兒需要...

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題