用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請
go

[ 聖保祿幼兒園 ] 2010年3月接受申請 [複製鏈接]

[ 聖保祿幼兒園 ]
2010年3月接受申請

轉貼 :

全日制

申請表格可於2010年3月1日至3月5日,在辦公時間內到本校索取,或從本校網址下載;並須於3月6日親自交回本校。

申請兒童須於新學年之九月卅日前(2010年9月30日前)足二歲而未滿三歲為合。
   0    0    0    0

max :
thank you !

Thanks Max

Thanks for your info!

Thanks!

Actually, if those accepted by SPN, they wont' consider for SPK!

I dont know if i should apply SPN or not cos the school lasts from 8:30 to 5:30!!!

Thnx, 係唔係好少男仔讀? 我朋友(而家2x歲), 佢話佢以前讀好少男仔讀, 佢好鐘意蝦D男仔... 而家仲係唔係咁呢?

原帖由 kitmantsoi 於 09-10-8 11:48 發表
Thnx, 係唔係好少男仔讀? 我朋友(而家2x歲), 佢話佢以前讀好少男仔讀, 佢好鐘意蝦D男仔... 而家仲係唔係咁呢?

每個新學年校方都會收幾位男生的。
至於你話"佢好鐘意蝦D男仔"果個"佢"係指邊個呢 ???

May I know what is the difference between SPN and SPK? Whether the kid can go to St Paul's Convent secondary school then??

係好少男仔讀...
不過so far我仔都未被女同學蝦過
反而d女同學對我仔好熱情,好錫我仔架
原帖由 kitmantsoi 於 09-10-8 11:48 發表
]

SPN 入學時最少兩歲, 讀4年(N1-N4),全日制幼兒園
SPK 入學時最少2歲8個月, 讀3年(K1-K3),半日制幼稚園
係兩間唔同既學校

讀緊SPN的小朋友係唔可以報SPK架

SPK同SPN既女生都可以報SPCS
但係學校唔保證一定收硬(多數都收)
原帖由 Winnie2008 於 09-10-19 17:54 發表
May I know what is the difference between SPN and SPK? Whether the kid can go to St Paul's Convent secondary school then??
]

HI, aloymom
我想請問如果入到大埔st paul nursey, 是否日後大部份(女孩)都入到st paul convent(小學)?我聽說好像同cwb的st paul nursery & kindergarten 一樣,幾乎totally收哂咁'劑'.
唔知你知唔知呢?
THX

another major difference is the fees, for SPN $5XXX per month, no voucher for 4 years, SPK $1XXX after you use the government's voucher....

原帖由 aloymom 於 09-10-19 20:47 發表
SPN 入學時最少兩歲, 讀4年(N1-N4),全日制幼兒園
SPK 入學時最少2歲8個月, 讀3年(K1-K3),半日制幼稚園
係兩間唔同既學校

讀緊SPN的小朋友係唔可以報SPK架

SPK同SPN既女生都可以報SPCS
但係學校唔保證一定收硬(多數 ...

原帖由 lovelinda 於 09-10-20 01:19 發表
HI, aloymom
我想請問如果入到大埔st paul nursey, 是否日後大部份(女孩)都入到st paul convent(小學)?我聽說好像同cwb的st paul nursery & kindergarten 一樣,幾乎totally收哂咁'劑'.
唔知你知唔知呢?
THX ...

St. Paul Convent小學的學生極大部份是(並非全部)來自 銅鑼灣SPN,SPK同埋 大埔SPN的。

唔該哂 aloymom 同埋 stinkyrabbit111

原帖由 Winnie2008 於 09-10-19 17:54 發表

至於上唔上到 secondary school 就梗係要睇校內成績啦 ~

thx!
max1116

hi max1116
pls check pm

原帖由 lovelinda 於 09-10-21 00:41 發表
hi max1116
pls check pm

已回覆 ~

我都好想同女女報,but 怕女女由bb就讀女校如好彩直升St Paul 的女校,咪青春期完都有9成時間只接觸女性,好似好唔balance...

原帖由 elanelan 於 09-10-23 00:39 發表
我都好想同女女報,but 怕女女由bb就讀女校如好彩直升St Paul 的女校,咪青春期完都有9成時間只接觸女性,好似好唔balance...

青春期無論心理或生理上都會有很多轉變,除了學校之外,父母的指導都有很大幫助的。
‹ 上一主題|下一主題