用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

BRAINMAMA :

今日我都特別望下D男仔襪, 係灰底間紅綠襪頭喎, 一時望錯jar.

你地有無join 學校打的流感針呀?  我join 左呀, 事因阿囡返小學後, 病多了好多, 以前返幼稚園, 好少病的.  我帶佢去診所打流感針, 佢又話怕打針.  咁...係學校打啦, 一大班小朋友一齊打, 唔驚路掛... 咁就幫佢簽同意喇.

咁 d 襪都可能有新舊款之分喎;事關有媽咪比左 d 校服我,發覺 sport uniform 件 track suit 跟現在的有點不同,全件係棉質地; 而校褸就完全不一樣,係綠色似絨。
我諗舊款都應該可以著呱!

無報名打流感針呀,阿仔話 '媽媽妳係同意個字度畫左去?', 我仲以為叫我圈住 tim。我就唔打算打,因為讀 kinder 時都無打,但老公怕蝕抵,驚人人都打哂而阿仔唔打的話,d 箘會啄住阿仔喎,咁或會去 公司 panel clinic 打平好多。 係呢,點解要打兩針呢?

Sat. 的口試講座,妳們有無報呀?

Sue

如果傱未(去年)打流感針,今年就要打兩針. 但如果年年都打開,今年打一針就可以勒.  
未收學校通告前,11月初就同阿囡打左針,佢年年都打,因為佢曾經嘢到流感,入左一個星期hospital,我都比佢傳染左,真係幾辛苦.  以後都怕怕.  去私家醫生診所打一針差唔多200元. 如果早知學校有, 就可以save some money. 不過,要等到12月.

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-13 12:55 發表
咁 d 襪都可能有新舊款之分喎;事關有媽咪比左 d 校服我,發覺 sport uniform 件 track suit 跟現在的有點不同,全件係棉質地; 而校褸就完全不一樣,係綠色似絨。
我諗舊款都應該可以著呱!

無報名打流感針呀,阿仔話 '媽媽妳係 ...

sue,
我原本都報左名,不過我明天無人幫我湊仔女,所以我都係不能來呀!聽完可以的話,係呢樹講下個talk講d咩啦!thanks!~~

恩禧媽

我帶阿囡一齊去聽,應該冇問題掛?

原帖由 csjlo 於 08-11-14 23:14 發表
恩禧媽

我帶阿囡一齊去聽,應該冇問題掛?

csjlo,
你淨係帶囡囡去就梗係得啦!我仲有一件麻煩友細佬呀! 所以我決定唔去呀!而且已經寫了手冊叫班主任通知有關老師。

恩禧媽

明白,明白!

其實係同上星期五老師派了一張講故事工作紙有關
~ 低年班:看4幅圖畫後講1分鐘故事
~ 高年班:看1幅圖畫後講3分鐘故事
那位言語治療師講及示範有關方法及技巧.

坦白講,連我做阿媽的都未必識講1分鐘故事, 對於d比較內向及個腦唔曉轉彎的小朋友, 真係高難度. (只係我個人意見)
正如言語治療師話,有d小朋友講15秒 then 45秒dead air.

要開始想吓怎樣幫阿囡做training. 因為佢又面對新挑戰勒!
當日都派了兩張notes, 要就叫我囡比你囡.

回覆 # 的文章

各位, 請保重身體, 家陣天氣時冷時熱, 好易仲蕉 我家陣就係到吽梗, 話說上星期阿仔發燒, 喉嚨發炎, 到佢好番之後, 我就黎執手尾(病埋), 我仲用梗念力叫自己橕住, 要橕埋一田大激安呀......
:-D

Brianmama,

你保重呀,上星期亞仔發燒,好快退左但疴了幾曰,局住帶弼,好可憐,又不能食小食. D同學們好好,唔知係咪以為他無帶,幾個都塞d糖呀餅呀百力支呀俾他...持續了好幾日.

我話你同人講唔使la,你唔食得架,他說他講左la,但d人唔理照塞俾他...聽落好好笑,諗落好欣慰,証明d同學仔好好,好識sharing 和關心人...

我說你好番媽咪準備d小食你帶去請番人la,他伊伊呵呵...

一田勁多人呀!!!!我剛剛去完...

原帖由 Brianmama 於 08-11-19 21:07 發表
各位, 請保重身體, 家陣天氣時冷時熱, 好易仲蕉 我家陣就係到吽梗, 話說上星期阿仔發燒, 喉嚨發炎, 到佢好番之後, 我就黎執手尾(病埋), 我仲用梗念力叫自己橕住, 要橕埋一田大激安呀...... ...

Brianmama, 妳真搞笑呀 '要橕埋一田大激安呀......', shopping 能醫百病
妳們多麼的好呢 .... 可以去一田逛,有無戰利品呀?

回覆 # 的文章

擒日, 終於都要求救要打長途, 叫隻佬早d返屋企幫手湊仔. 叫得隻佬早d返港, 咁就失自由, 要等到今日下午先可以去一田, 今日睇番報紙, 嘩物咁多人去買野, 好誇張啊...

kw, 班同學仔都好好啊!

原帖由 KW 於 08-11-20 14:20 發表
Brianmama,

你保重呀,上星期亞仔發燒,好快退左但疴了幾曰,局住帶弼,好可憐,又不能食小食. D同學們好好,唔知係咪以為他無帶,幾個都塞d糖呀餅呀百力支呀俾他...持續了好幾日.

我話你同人講唔使la,你唔食得架,他說他 ...

會唔會在報紙見到妳呢 ? 真係好誇呀!

點解今日打針要著 PE uniform? 阿仔話好驚喎,希望佢忍到唔會喊啦

原帖由 Brianmama 於 08-11-21 09:21 發表
擒日, 終於都要求救要打長途, 叫隻佬早d返屋企幫手湊仔. 叫得隻佬早d返港, 咁就失自由, 要等到今日下午先可以去一田, 今日睇番報紙, 嘩物咁多人去買野, 好誇張啊... ...

係呀, 阿囡都話, 小息時, 班同學仔都係你食我果D, 我食你果D咁, 好似開PARTY. 不過, 佢話好多小朋友帶薯片, 蝦條之類.  我米問佢有無失手呀.... 佢話.... 間中啦!!! 聽阿囡講, 班同學仔, 一般都幾乖架喎.  係米呢?

你地去一田, 有無買到羽絨呀.  我係童裝部, 阿囡一件, 我一件, 買左兩件呀.

原帖由 Brianmama 於 08-11-21 09:28 發表
kw, 班同學仔都好好啊!

回覆 # 的文章

最終, 我都無逛一田, 行經路邊, 都己經覺得好多人好誇張, 所以無入去.  反而, 我去咗unixxlo到買咗件黑色羽絨比阿仔, 個度d衫都好鬼有型, 好等我又再的起心干, 做運動減肥, 著型衫

回覆 # 的文章

呢幾日真搞野, 自己唔舒服, 個鼻好似唔識閂水喉咁, 係咁長開, 嘥紙巾唔在講, 家陣仲搞到損埋, 唔抺就鼻水流, 抺佢又痛, 又再加埋天氣乾燥, 個鼻入面好乾, 呢即係個圓筒狀既鼻腔係乾中間又有條小溪, 出口又損, 真搞野

回覆 # 的文章

唔記得講正題添, 話說近日派說話練習, 呢科最頭痕, 叫阿仔試下講, 我聽佢講到頭都側埋, 但阿大少覺得自己字正腔源滿哂分, 救命呀 見大少自信心满瀉, 唔多想打撃佢既自信心, 但又眼見唔多對路, 最幣就係自己都係有限公司. 同隻佬講, 佢就話無問題, 放靚仔去大陸玩一個半個月就搞掂, 只有自己係到內急 原來唔只有三急, 係有四急

回覆 # 的文章

近日行經呢個網站, 覺得唔錯, 得閑入去睇下:  www.hkkids.com

Me too. No eye see. 但求聽落ok就算.我自己都係有限公司!!!

原帖由 Brianmama 於 08-11-27 09:13 發表
唔記得講正題添, 話說近日派說話練習, 呢科最頭痕, 叫阿仔試下講, 我聽佢講到頭都側埋, 但阿大少覺得自己字正腔源滿哂分, 救命呀 見大少自信心满瀉, 唔多想打撃佢既自信心, 但又眼見唔多對路, 最幣就係自己 ...

我只覺得最近兩星期, 每日都好似有做唔完咁多野做.  阿囡話好累, 原來今天做左英文ORAL EXAM, 又補做昨天無返學的中文耹聽練習. 小息又唔知點解, 不可以休息.  我只好俾佢訓晏覺, 訓醒先做功課.....明天英文默書, 可能要考天才了.

原帖由 KW 於 08-11-27 14:34 發表
Me too. No eye see. 但求聽落ok就算.我自己都係有限公司!!!
‹ 上一主題|下一主題