用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 安基司媽媽
樓主: cchan
go

安基司媽媽 [複製鏈接]

Re: 安基司媽媽

喂喂, 學校去旅行呀 ! 記住怏 D 報名呀 !!

YuYuMother >> 你又係一月中生呀, 我舅母都係一月中預產期, 但係佢個肚好細...

我昨日收到信約見interview N1.
想問問會考d 咩呀?

唔駛驚, 唔係考試, 只係家長 / 小朋友 / 教職員見見面, 傾談講解一下學校的情況, 小朋友適應, 在校生活各方面, 輕鬆 D, 唔駛緊張 !!    

有 D 野唔明, 收到一張通告, 上面其中一點寫住 :

"Anchors is based on the foundation of Christian spirit in teaching children. Given this, we will not be holding a  Halloween Party this year."

我唔係好明白 "this year" 的意思, 往年有搞開 halloween party 架咩 ?? 但係學校應該一直都係基督教背景架, 真係唔明 ??         
該用戶已被刪除

無Halloween Party , 有D失望 ! 因為見其他學校D小朋友扮鬼扮馬, 好得意呀 !
不過, 有學校旅行都好, 我成家連囡囡6個人都想去 !!           :  

SLAM

學校旅行$88我覺得貴左的,的小朋友都要比錢佢地都食得唔多野?同你知唔知去粉嶺什麼地方呀.

各位mummy,

請問你地會唔會去學校旅行呀,如果到時去的話,大家可以見下面呀.我都覺得係貴左d,但都總算ok,還可接受.

我都覺得無halloween有點失望,起碼d小朋友可以有機會扮鬼扮馬,都幾得意呀.

我一家三口都會join旅行. 其實$88都ok啦, 唔算太貴. 舊年學校係沙田麗豪攪聖誕聚餐, 大人要二佰幾, 小朋友都要佰幾二佰. 我見囡囡0甘細都食唔得多, 所以我地無去到. 今年呢個旅行都ok, 所以都會參加.

無halloween party 我都覺得好失望, 因為諗住可以幫囡囡扮靚丫嘛......佢舊年拎左個"Best Costume Prize" 架!  

我地都報左名!

請問你地d小朋友返學到現在,學校有無派過相呢.點解我個仔一張都未有既,佢仲係9月生日會個生日bb,無理由喎.     

Ernest媽

有呀,仲收過2次,生日會,中秋節都有,不過的相質素唔係噤好.你打電話問下啦.

cchan 寫道:
Ernest媽

有呀,仲收過2次,生日會,中秋節都有,不過的相質素唔係噤好.你打電話問下啦.

係呀, 我都覺得d相既質素差左. 舊年d質素好d架, 等我得閒問下老師先.  

YuYuMother 寫道:
[quote]

我囡囡舊年係安基司讀nursery, 今年再直升K1. 我覺得佢地nursery好好喎. 會教唱歌, 講故事, 英文教曬 A-Z 既發音, 又有教普通話及基本禮儀, 怎樣同其他小朋友相處.

我囡囡返學後講說話叻左好多, 又識得玩具同食物要同其他小朋友share. 而且d老師同嬸嬸都好有愛心架, 佢地個個都好錫我囡囡......我囡囡記得曬老師同嬸嬸d名, 每朝返到去個個都會同我囡囡打招呼, 好開心架!  

請問妳囡囡讀nursery主流班或是國際班?

LOKLOK89 寫道:

請問妳囡囡讀nursery主流班或是國際班?

我囡囡舊年讀nursery主流班  

YuYuMother,cchan

下,乜你地都有呀,咁我真係要問下先得嘞.

cchan 寫道:

講番去旅行果度, 我想問下呢, 粉嶺果個公園叫咩名呀 ? 我上網 CHECK 過又唔係區公園, 問先生又話唔知個中文名, 奇怪......我地一家三口都去呀 ! 不過, 我地點樣相認呀 ??   

YuYuMother >> 之前聽你講話個肚好大個喎 !! 去旅行果日你要小心先好呀 !

大頭蝦

我以前住粉嶺都未聽過,我朋友今早先報名已經full 左啦,你地報左名未呀?

報左了 ! 我知道學校 D activities 一向係好 full, 所以我地收到回條後跟住果個星期一朝早就報左名了 ! 你呢 ?

報左啦,我朋友無位有的失望, 你知唔知冬季校服幾時有得取呀?

大頭蝦 寫道:
報左了 ! 我知道學校 D activities 一向係好 full, 所以我地收到回條後跟住果個星期一朝早就報左名了 ! 你呢 ?
‹ 上一主題|下一主題