用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? ...
go

各位特殊障礙小朋友既媽咪,開學順利嘛? [複製鏈接]

我仔今年似乎又再次碰上惡魔班主任...暫時還未有機會同這位新班主任溝通傾談,但經今日一役後,我已'甘敗下風'...無言...
   1    0    0    0
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 pipi331 於 10-1-12 12:58 發表

仔仔媽咪,

多謝您提醒. 健康院嗰D姑娘醫生 系太公請返來 耍人ge. 咁我下次 帶亞仔上去都唔駛呻咁多嘢, 當系免費做個唔準的 quick test 算啦.

係啦,照做咗先囉!始終呢D有得做好過無得做,至少都有個初步答案俾自己參考嘛~~~

原帖由 apple~y 於 10-1-12 12:02 發表

我之前都看到你好多post
覺得你真係好勁,好堅強媽媽
你仔仔真的很幸福
大家一齊加油呀!!!

有時我都會負面同消極架,不過為咗個仔,我至要求自己要硬淨D,有時我响呢樹講既正面野,查實都係同時再三同緊自己講,等自己再有力量去堅持,始終我都係人一個嘛...^^

大家都要加油!

原帖由 MARSTEN 於 10-1-12 20:49 發表
我仔仔今年9月入小學啦,我估我遲早都會好似你咁,不過我一唔夠瞓而佢又唔專心做功課或者特登寫到出哂界,我都會發火,試過將佢本簿"飛"落地叫佢唔好做,haha...做完先知自己唔對,唔可以做d咁激既野,因為佢地收"壞"野好快 ...

都未必既,有時對付我地呢班友仔,真係一兩招激野駛出黎真係會好有效果架~~~不過就真係要小心地運用...我咪又係咁,我仔呢輪又唔知發乜神經,忽然放學識得狂扭計要去行街睇玩具/食M記,噚日俾佢去睇咗陣玩具,到我地番屋企時,我噚晚要去學日文,我仔問我可唔可以叫爸爸响我去學日文時帶佢去模型舖度睇模型,我話唔好,跟住佢話扁咀發自己炆,跟住我火火地咪鬧爆佢囉!由旺角訓話佢話到佢去太子(屋企),我直頭講哂反話:"咁我唔再管你,不如直情縱壞你啦!你唔好番屋企做功課喇,你依家快D去玩去睇玩具啦!....你千祈唔好做功課同溫書呀!俾我發現到你做咗D功課,我即刻罰你!"跟住我仔驚到係咁叫我管番佢,叫我唔好縱佢,話佢要做功課! 跟住我都話:"你想做乞衣仔咪俾你去做囉!我無謂阻止你,我同爸爸第時變咗公公婆婆時都仲有老人院住,你有無得住老人院吖?無吖嘛!你唔讀書唔學野淨係顧住玩,咁第時屋企又無錢去住,咪得你一個人去瞓街做乞衣仔囉!我同爸爸無所謂架!還掂我同爸爸有地方住!" 跟住我仔至正常番,正正經經同我做哂D功課佢.有時對付我地呢班友仔查實都幾易嚇倒佢.

或者你又試下調較番囝囝瞓覺時間囉!寧願佢早D八九點上床瞓,等佢第二日夠精神番學聽書,放學即刻要佢完成功課先至有得休息同玩,咁樣佢地會好樣好多架.

我仔仔今年9月入小學啦,我估我遲早都會好似你咁,不過我一唔夠瞓而佢又唔專心做功課或者特登寫到出哂界,我都會發火,試過將佢本簿"飛"落地叫佢唔好做,haha...做完先知自己唔對,唔可以做d咁激既野,因為佢地收"壞"野好快

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-11 01:51 發表

無計啦~~~我地噴哂火咁教個仔,佢地係學障係收唔到野(唔入腦)就係收唔到...好似我今晚咁之嘛...個仔聽日要中文默書,佢今年開學到依家次次默書都係幾分甚至食蛋,反而Quiz嗰D佢又成日滿分,咁我今晚咪仆心仆命去教個仔 ...

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-1-12 09:29 發表

係啦!其實囝囝係叻仔黎架!而且一路都有進步,呢D應該值得開心至係,都係嗰句,人地始終唔會明白您囝囝既特質,佢地至會有所誤會,以為你太過緊張,這不算是佢地既錯,又唔能夠怪哂佢地既...同埋都唔苛求佢地去明 ...

我之前都看到你好多post
覺得你真係好勁,好堅強媽媽
你仔仔真的很幸福
大家一齊加油呀!!!

原帖由 nokia6300 於 10-1-11 18:35 發表
tks yr reply ah.....^^

我當然200% focus 係阿仔度啦....只係,真係好多位好煩...

去到mami度,連埋我哥2個女,total 5個小朋友,走黎走去,我緊係睇實阿仔啦,未行穩嗎.....

"你洗咩咁緊張姐,趺下就快行啦!!"

唉!... ...

係啦!其實囝囝係叻仔黎架!而且一路都有進步,呢D應該值得開心至係,都係嗰句,人地始終唔會明白您囝囝既特質,佢地至會有所誤會,以為你太過緊張,這不算是佢地既錯,又唔能夠怪哂佢地既...同埋都唔苛求佢地去明白我地...以前我都遇過太多呢d唔開心既事情同評語,對於我黎講係好大傷害,但之後我有個亞嫂同我講番以上既道理,我至釋懷,確實,我地做呢班仔既亞媽,都唔係一朝一夕就適應同了解呢D病同問題,更何況係街外人...所以個心無咗嗰份埋怨,自己都心安理得咗.

所以你都要加油呀!有咩可以隨時搵我傾,又可以入黎呻一呻,大家一齊互相扶持下,至少都多一份力量啦~~~

我依家教阿仔認字都係整沙紙整既卡比佢,一路摸,一路睇圖...初初就要佢將字配圖,識左先剩比字佢讀~~效果比我想像中好好多~~

之前我都想自己帶阿仔凡見心理e生,睇下阿仔究竟係咩問題....個時問個社工(自己d朋友黎既)拎個兒童心理e生資料,順便睇下佢介紹過去有無平d.....點知個社工同我講話唔好咁早帶佢去做喱d評估...話小朋友6歲前發展好大...唔好咁早就定佢係咩症咩症....有時喱d症仲令我地家長無形中局限左小朋友發展......
之後我老公就話等阿仔大d先...到阿仔5歲返屯門政府評估時再決定...........

其二就真係價錢問題....我唔知究竟要預幾多錢出黎....上次我打去問過一間私人機構...佢話先要見幼兒導師做評估,再見心理e生個別見..再由心理e生決定要做邊個test..有機會唔止做一個test......如果有個確數既,我都可以同老公爭取下....依家無...老公又唔比.......始終屋企情況唔係太多多餘錢......

依家同阿仔返緊特殊學校既星期六小組班...希望佢可以學到跟下大隊......(剛剛個星期六特殊中心既老師又話佢ok,會跟做動作會跟拍手....同向學校有d分別....)

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-1-9 21:52 發表

如果教佢認知上既野,你試下買番個MR. POTATO(薯蛋頭先生)玩具番黎邊玩邊教囝囝去認~咁樣會好過叫佢淨認生字架~至少都會有趣D,會令佢易吸收D~!^^

同埋都唔好咁快一開始要佢動筆寫新既生字住,一開始試下整D字卡俾佢 ...

回覆 399# ~仔仔媽咪~ 的文章

tks yr reply ah.....^^

我當然200% focus 係阿仔度啦....只係,真係好多位好煩...

去到mami度,連埋我哥2個女,total 5個小朋友,走黎走去,我緊係睇實阿仔啦,未行穩嗎.....

"你洗咩咁緊張姐,趺下就快行啦!!"

唉!....個個都細,點會就到我個"軟林林"呀,特別係最細個表哥,而家會蝦人,夠膽死jump jump下全個人jump去我仔度,點唔怕呢??

我唔好氣餒ka...只係今日突然有d up up 地!!

btw,我都時時點阿仔做下家務ka....收完d 3叫佢比番d衣架爸爸呀,ready to bath 時叫佢拿定chair比我呀,換完diaper又叫佢扔呀,不知不覺地....原來佢會自動自覺做ka...所以我唔會氣餒ka,阿仔好叻既!

回覆 397# kikiboy 的文章

所以阿仔未返到playgroup時,我幾乎日日都去mami度ka,阿妹個仔又係度(4yrs),等佢多d同小朋友玩lor,咪就係呢d位,聽左好多"un"耳既說話lor,試過一次喊住走.......

不過喊完就唔冇咩野啦....又同阿仔努力過!

原帖由 nokia6300 於 10-1-11 17:22 發表
.........

其實...湊得好辛苦呀!

見你2:41先回post,真係累累累......

阿仔又sick左whole week,咩鬼playgroup都返唔到,夜晚又冇覺好訓....daytime又x計到爆,只好由佢放4地睇tv...

家人好奇問,why你仔去heep hong ...

加油呀!(俾番D正能量您先!!!)

我以前我同老公兩邊屋企人又係好唔接受亦唔相信我仔有特殊問題,我奶奶一聽到我同朋友傾關於個仔D問題,我奶奶會大力彭我度門(示意佢唔想聽到我咁話個仔);嗰時我仔只係讀I位既幼兒園,我大佬都可以响電話度同我講話我咁樣會害死自己個仔...呢下好HURT囉!但只要自己堅持只要自己清楚知道我地係幫緊個仔,理得人地講乜同點諗,至緊要係我地用既方法幫唔幫到囝囝啫....試下將個focus向哂個仔,其他人唔好理,用事實去証明番俾佢地睇,佢地自然會相信您囉!

所以千祈唔好氣餒呀!!!始終個仔係自己架!唔係屬於佢地.

原帖由 pipi331 於 10-1-11 02:41 發表

ocean park 機動遊戲當感統? 咁您要搬去南區住至得.

我記得細個果陣d 千秋, sir滑梯, 爬爬架 都高過而家果d, 氹氹轉又勁d. 唔系度度有lift, 好多時要行樓梯. 又無咁多電視, 電玩, 上網, icq.  ...

睇黎都要搬去OC度同海豚海獅做鄰居喇~~哈哈!!!

係啦,,,細個我地無依家咁方便,咩都有得玩同做,查實無形中係幫到我地去train up自己D手手腳腳同感統方面既野架...所以依家我一有機會都盡量俾個仔做D家務,自己執拾好D物件,有得俾佢跑就要佢跑,幫到幾多就幾多啦...

原帖由 nokia6300 於 10-1-11 17:46 發表
我老公及自己屋企人,都唔知!

唔講,唔單係佢地唔明(因我family個個都讀唔多書的,好難explain咩叫"global delay",我只比mami知仔仔要返pt,已經比佢問到我......)

99更加認為係我既原姑,先攪到阿仔咁(如唔比阿仔食sal ...

nokia6300,
另一個topic見你話你家族有好多小朋友個個都好叻, 你可以揾多d機會比佢哋見面一齊玩, d朋輩之間嘅溝通/相互學習/社交/分享好難得架. 個個都唔講, 自己會好辛苦喎.
Anyway, 支持你, 加油!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 395# kikiboy 的文章

我老公及自己屋企人,都唔知!

唔講,唔單係佢地唔明(因我family個個都讀唔多書的,好難explain咩叫"global delay",我只比mami知仔仔要返pt,已經比佢問到我......)

99更加認為係我既原姑,先攪到阿仔咁(如唔比阿仔食salt所以唔識行)

finally,咩人都唔講!

原帖由 nokia6300 於 10-1-11 17:22 發表
.........

阿仔又sick左whole week,咩鬼playgroup都返唔到,夜晚又冇覺好訓....daytime又x計到爆,只好由佢放4地睇tv...

家人好奇問,why你仔去heep hong ...

講緊係家人喎, 點解唔直接了當解釋小朋友嘅問題比佢哋知呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 393# pipi331 的文章

.........

家人好奇問,why你仔去heep hong返playgroup既?.....

心中又想起這問題....

點解要係我個仔......???????

正能量不夠用了........

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-10 23:17 發表

妳的建議我都有再想過最近...但太遲了. 因我決定不工作便沒有太多錢了, 我家的工人都在1月份不要了.大仔已小三一直有學公文數, 補英文, swimming,學圍棋的...真的沒有太多錢給他補習..分配方面我仍希望以上的...我 ...

或者睇下有無D係一星期一兩堂嗰D補習囉,星期五六時間上一兩堂,主要幫佢惡補全科或集中一科,應該唔係日日上同時間唔長,應該收費會平好多,至少唔會過千蚊一個月吧.或者我又幫您留意下啦.

都明白既,好似我咁,我都係無番工,都係freelance教出面小朋友,所以我仔係乜興趣班都無參加,一黎無錢,二黎我仔D脾氣行為真係除咗我呢個亞媽外就無人搞得佢掂,所以我都係全程自己一人教仔,,,所以做人媽咪都唔易,您都要加油呀!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-1-9 21:32 發表

或者您試下照搵個人幫你囝囝補習睇下功課會好D!始終佢又唔信你既學識,就算你好有心機教,但佢唔領情,只會令大家困獸鬥...咁講真補習無小朋友鐘意去補,雖則我地知佢地D脾氣唔好亦關佢地ADHD問題事,但我始終覺得,我地 ...

妳的建議我都有再想過最近...但太遲了. 因我決定不工作便沒有太多錢了, 我家的工人都在1月份不要了.大仔已小三一直有學公文數, 補英文, swimming,學圍棋的...真的沒有太多錢給他補習..分配方面我仍希望以上的...我都有個小囡囡現在k3的. 我將很多資源都給了哥哥希望他能好D.
學校方面真的好好彩給抽籤派到活動及語境教學, 故當初學校比較淺 (不過以我所知從我仔仔升小二開始已提高了, 現在小一重電子英文) 學校老師有愛心及配合到. 仔仔在學校很快樂而且學校給予仔仔很多機會講英語, 例如 英語日負責灘位, 有時小息英語買賣, 有一次重給他拿到去M記免費任食午餐(但有要求是說英語叫食物) 此次有機會真的好好彩.(可能學校同仔仔有緣份LA ).....但一要寫字就頭痛了......真是以為他作曲呀 , 他將英文字母寫到上上落落.

他就是容易發脾氣,把口多,鐘意駁咀, 引人注意, 不過有時都好乘 ,我會再努力試的. 希望能找到好配合方式的一天.

MIHO
‹ 上一主題|下一主題