用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友肯自己溫默書呀?
go

有無小朋友肯自己溫默書呀? [複製鏈接]

Dear all,

小兒四年級, 唔肯自己溫, 要罵, 要打嗎 ? 非常怒氣 !
大家有沒有好的方法 ?
   0    0    0    0

原帖由 黃巴士 於 09-9-30 10:53 發表

你試吓去掌握小朋友的學習模式.  
如我囝囝是聽講&接觸型, 他完全唔願抄寫, 就算迫佢抄, 佢都唔入腦.

如果要人陪, 試吓搵補習老師, 或者一班差不多年齡
同學/鄰居小朋友一齊做功課, 你小朋友可能想互動 ...

您說得對呀! 佢就是沒有自信心law.

家長希望小朋友有條康大道,好書第一步.
費盡心思.

記住留番d空間自己,

原帖由 Terry280905 於 09-9-30 09:47 發表

我覺得他什麼型都不是.
他常常叫我同佢溫, 睇怕都rely on me la.
英文串字方面唔肯用拼音記,
e.g. together 我會教佢用 to get her 來記,
中文方面佢唔肯寫多一點, 筆劃錯. ...

你試吓去掌握小朋友的學習模式.  
如我囝囝是聽講&接觸型, 他完全唔願抄寫, 就算迫佢抄, 佢都唔入腦.

如果要人陪, 試吓搵補習老師, 或者一班差不多年齡
同學/鄰居小朋友一齊做功課, 你小朋友可能想互動多些去學習.
不全是依賴你, 可能是他沒信心去面對.
好像"老鼠拉龜, 無從入手."

原帖由 黃巴士 於 09-9-29 22:23 發表

咁即係話你小朋友都緊張, 但係又無從入手, 要家長幫吓手!!

Yes, exactlly !

原帖由 黃巴士 於 09-9-29 22:14 發表

他在哪方而有困難呢??  他是視覺型, 聽覺型, 接觸型學習形式??

我覺得他什麼型都不是.
他常常叫我同佢溫, 睇怕都rely on me la.
英文串字方面唔肯用拼音記,
e.g. together 我會教佢用 to get her 來記,
中文方面佢唔肯寫多一點, 筆劃錯.

原帖由 Terry280905 於 09-9-29 21:14 發表

阿仔都知道要溫默書的, 如果前一晚未溫完,
咁個朝早都會擔心的.

咁即係話你小朋友都緊張, 但係又無從入手, 要家長幫吓手!!

原帖由 Terry280905 於 09-9-29 21:14 發表

咁個朝早都會擔心的.

他在哪方而有困難呢??  他是視覺型, 聽覺型, 接觸型學習形式??

aria,

多謝。

我個囡(P 2) 每天早文都 repeated 聽吓我讀的課文 (配上節拍), 現在 可以自己背默 超過 200 字的課文, 我囡算是成功的例子吧。

共勉之。

原帖由 aria 於 09-9-28 05:30 發表
Hello beywat496
妳這個方法好有趣,將語言配上節拍...好正...
多謝各位家長分享心得,獲益良多..

原帖由 mietwins 於 09-9-29 18:14 發表
我個女讀小一,剛剛開學一個月未够,就為咗默書喊咗十幾次,佢自己比自己壓力,多過我比佢,自己温到發脾氣,溫完發覺自己晤係完部識晒又喊,唉

咁個朝早都會擔心的.

原帖由 rats 於 09-9-29 18:59 發表
My son now in P6...
From p1to p3 - he forgot every time & I need to force him to do it
p4 - p6 he will remeber, but still need me to initiate revision & pre-dictation
P6 - he will initiate revision, b ...

You help him until now (P6),
how about his dictation marks ?

我個女讀小一,剛剛開學一個月未够,就為咗默書喊咗十幾次,佢自己比自己壓力,多過我比佢,自己温到發脾氣,溫完發覺自己晤係完部識晒又喊,唉

醒目開學勳章

講得好好

原帖由 黃巴士 於 09-9-21 17:37 發表

AGREED!!
低小放手就恐他入不到精英班, 高小放手又恐佢跌出精英班, 再P.5-6放手仲怕佢跌BANDING.
可唔可以放手, 在乎小朋友本身的自理能力是否成熟&家長自身要求??
手只可以慢慢放, 見佢DROP咗, 又要收返緊!!!
邊 ...

原帖由 bigfoothk 於 09-9-29 10:30 發表
用【**數碼】錄音筆不適合我的小朋友,默書是揪默.2至3課揪默.其實【**數碼】可以用在外語,如國語,法語等.老師建議父母要放手,小朋友會好起來.如果默書分計在成績表中,又如果默書連續是0分又0分點算,老師only微笑吧! ...

默書呢樣嘢,80分,可能温1小時就得。要90分以上,可能要花4、5小時。多幾分,但花多4、5倍時間,真唔化算。

我就話,老師、校長連咁嘅道理都唔識,真係唔適合呢间學校。

我正一係出嚟做嘢拍拖等嫁嘅有,上大學嘅有,中三有件仲

10月芥菜,小四同小一两件,真係聽到都覺亂(有時望住名都會嗌錯,真係笑餐死)

嘩,戰線拉到咁長

我唔明點解要小朋友做到最好,有D佢係可以嘅,根本唔駛父母勞氣,要勉強佢嘅,到中學就會跌番,何苦?初中比你跟到,未必上到高中同大學.

條路太長嘞,亦太攰.放手難嘅咪慢慢放囉,不過早放就早上岸之麻,校長就梗想個個85以上啦,呢D等學校自己諗啦,學校唔耕耘就有收穫,咪好便宜佢,你話係咪?

我覺得學習態度最重要,分數只係要佢留意點樣更好咁去準備下一次,呢個moment,我哋先至要响身邊提點下啫.

要做到最好,唔好話仔女,自己都未必會.

愛佢變成恰佢就唔好啦.

原帖由 bigfoothk 於 09-9-29 10:30 發表
用【**數碼】錄音筆不適合我的小朋友,默書是揪默.2至3課揪默.其實【**數碼】可以用在外語,如國語,法語等.老師建議父母要放手,小朋友會好起來.如果默書分計在成績表中,又如果默書連續是0分又0分點算,老師only微笑吧! ...

Hello beywat496
妳這個方法好有趣,將語言配上節拍...好正...
多謝各位家長分享心得,獲益良多..

原帖由 beywat496 於 09-9-23 20:07 發表
除了這個, 我仲有一個好好方法, 就係用【**數碼】錄音筆。

【**數碼】可以慢播, 聲音質素無變。
囡囡熟後, 可以快播, 或 normal 播出來。

我會有節奏地讀出課本, 配合音樂用的打拍子器, 有感情地, 有高底音, 有語 ...

hi,happyvalley,

聽到你咁講,我都有D  我只係識講重點講原則,

心唸實比人剷啦~~又唔比實質方法~~鬼唔知亞媽係女人

咩!

表面嚟睇,我係有經驗嘅,但係我五個女,個個都唔同性格,我

從來唔覺得可以一招到尾,所以我成日話,唔同階段有唔同嘅

考驗,真係天天新款招招拆,不過佢哋都算乖嘅,ok啦.

我正一係出嚟做嘢拍拖等嫁嘅有,上大學嘅有,中三有件仲

10月芥菜,小四同小一两件,真係聽到都覺亂(有時望住名都會嗌錯,真係笑餐死),所以我比較忙係真,但發覺就好似舊時D亞媽顧住生活,放手任佢地攪,太過份就.....

只要拿捏得好,係work嘅,硬中有軟,軟中有硬,應該可以過

骨,如果有時知衰咯(比如火氣猛咗D),咪又當氹老公咁補

下穫囉(不過一定唔會用物質補償),你話,呢D咁嘅低招,

點去同人講?

其實真係見到好多好有心嘅家長,佢地呢度嘅分享真係好有

用,我都要聽多D先得,唔係就蝕勒.

原帖由 happyvalley 於 09-9-26 22:10 發表
好媽媽,說話好似兒童心理學家一樣,道出真理。

‹ 上一主題|下一主題