用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算?
go

為左女女讀K1,同C6發生爭執, 點算? [複製鏈接]

本身我地住將軍澳~
但我C6就想女女係屋企附件間將軍澳循道衛理~
所以循道衛理我都有apply, 亦都收左女女(我自己帶女女in)~
而我就好鍾意創價,亦apply左黎緊27號會in~
我都有同C6傾過創價係一間好好既學校, 而佢亦認同~
但好既學校當然多人爭, 唔做好準備點同人爭~
佢C6就好懶懶閒咁, 乜都唔理, 叫佢了解下D面試技考, 佢就話好虛偽,乜乜物物...mouth:" />
又話唔想女女要搭車返學, 因為怕坐校車好牙煙, 好易有意外喎!  但我就覺得如果要有意外, 唔使坐校車都會發生意外...  
雖然唔係話創價一定會收, 但係如果係因為父母既原因,令到女女失去左一個機會, 我真係覺得好遺憾~
究竟我而家應該點做?

0    0    0    0

Most of the husbands think that the process of searching kindergarten and interviews are the responsibility of wife. My husband is also lazy to help as if he does not care. I remember we went to an interview together and my kid was bored with the toys on the table and started to search for toys that put on the floor. I chased her and continued to play with her but my husband just sit at his chair, did nothing as if it was not his interview. I was angry at that moment but still spoke softly to him, "please help, don't just sit" He left his chair and played with us. The interviewers were watching us. How would they feel if the father was just sitting there? Sometimes husbands are slow in response and not so smart with interviews. We have to tolerate and tell them what to do carefully to avoid argue.

妳先生都係唔想個小朋友O甘辛苦先唔合作
比我, 我都會讀樓下o個間
你都認同間學校係好

soka係好, 但太遠, 小朋友會辛苦
搭校巴其實都要concern

小克,
Thank you! Maybe they will also ask some question to my elder daughter. Hope she perform good enough.

原帖由 小克 於 10-11-25 16:22 發表
No problem, it is very common. Just tell the teacher when you go into the interview room.
But ask your elder kid not to disturb the interview.  You know the game is now a family game!

原帖由 Smartterrence 於 10-11-25 14:15 發表

喇....我都話啦...咪又係同我老公一樣...你老公真係因為唔識講先會講氣人說話...我無講錯啦...教吓你老公點答問題啦!...27號...大家一齊努力!! (p.s. o個日你in幾多點呀? 我地in下午4:15分!) ...

我in 2pm呀~

faitakb,
我會打電話去問下, 唔該哂!

有見過, 所以應該冇問題。 不過你最好再打電話問學校, 感覺上會尊重D!

原帖由 smallpig 於 10-11-25 15:29 發表
請問各位, 因我囡囡的interview是在星期日,我的大女(五歲)無人揍, 可唔可以一家大細去in呀? 你地有無見到有人係咁呀?唔該比d意見吖!

請問各位, 因我囡囡的interview是在星期日,我的大女(五歲)無人揍, 可唔可以一家大細去in呀? 你地有無見到有人係咁呀?唔該比d意見吖!

原帖由 stevepoon 於 10-11-25 10:13 發表
多謝晒各位既意見~
我C6琴晚終於平心静氣咁問我,
interview時應該要講D乜

喇....我都話啦...咪又係同我老公一樣...你老公真係因為唔識講先會講氣人說話...我無講錯啦...教吓你老公點答問題啦!...27號...大家一齊努力!! (p.s. o個日你in幾多點呀? 我地in下午4:15分!)

創價早幾年改革過啲課程,目的是減少一啲教師的行政工作,多啲放在小朋友身上,又加強多一啲活動與主題教學.佢地有3位老師在08-09年得過行政長官卓越教學獎...我有朋友的囡囡係創價讀過,所以對呢間學校印象好深,正如有啲媽媽的評論:又平又靚.

男人有時後知後覺, 放鬆d,當同老師傾計, 識講果個答多d, 另一個附和下, 一味話好同意, 好尊重大家嘅決定, 驚咪大家 practice一下, 當玩下遊戲.

係架, 其實坐校車嘅問題, 我以前一樣好擔心! 但自從見到阿女由舊年K1開始坐校車, 原來佢地坐得好開心架~ K1 時佢放學會在車上nap, 到今年K2, 好少nap了, 因為顧住同車上朋友仔傾計唱歌, 佢地真係好開心架~!

另外呢, 我見阿女同學仔住TKO,校車時間仲快過我住沙田架~! (佢遲十分鐘上車,放學又早十分鐘落車)
妳試下同C6講, 可能佢會放心d~

希望妳面試成功~! 祝好運啦~!

原帖由 pandabonita 於 10-11-25 12:25 發表
我女女搭校車很開心,k1有時會在車上nap,未必一定冇好處ga,樓主何不問下soka現時tko 車程幾耐,或者你老公可接受lei.如果你都係lucky draw,邊間kg冇乜所謂,驚p1幸苦咪k2/k3出去補補law,其實老公可除了5想小朋友辛苦之 ...

所以我都覺我比其他人in得快!

回覆 6# stevepoon 的文章

stevepoon:恭喜晒!祝你的小朋友interview成功!

我都好明白樓主感受,因為我C6都唔知點解勁唔鍾意創價!你都好,你C6肯去interview,我上星期六都係自己帶仔仔去interview咋,老師都有問我個仔"daddy呢?"之後都係問咗我兩條問題就in完!其實我C6唔肯去,我都好唔開心!
到嗰曰,我個仔又出奇地好鍾意創價,唔願走,好開心,仲表現好好忝!經過咁多個interview之後,我領悟到我地簡幼稚園時,小朋友自己都會簡!所以樓主唔使擔心,可能你囡囡都好鍾意創價,而你C6見到佢咁開心而改變主意呢!可惜我C6見唔到!

我女女搭校車很開心,k1有時會在車上nap,未必一定冇好處ga,樓主何不問下soka現時tko 車程幾耐,或者你老公可接受lei.如果你都係lucky draw,邊間kg冇乜所謂,驚p1幸苦咪k2/k3出去補補law,其實老公可除了5想小朋友辛苦之外,有冇野佢想kg比到佢
‹ 上一主題|下一主題