用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢
go

順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢 [複製鏈接]

如題
請問 聖道迦南書院的BANDING , 校風是怎樣呢 ?
有沒有而家在這間讀緊仔仔女女的家長可以提供意思呢 ?
   0    0    0    0

masterunion
聖道迦南,福中兩間也考了?我地只考了福中,聖道迦南等等等!

今日考左,都多人報的。老師用傾計形式問籍此了解學生。

福中今日10/12面試喎, 我收到信通知interview,
另外想問而家唔考聖道迦南, 等大抽獎後叩門難唔難呀?

我地未收到TEL   >.<

醒目開學勳章

我妹個女..本來聽日去呢兩間面試呀..不過..福中同聖道迦南撞左時間..所以打左去聖道迦南改日子..聽日淨係去福中面試咋....

回復 58# masterunion 的帖子

請問收到interview 信未?

回復 57# phoebepanpan 的帖子

好似唔係寄信通知架... 果日校長都這多人申請左架

回復 1# masterunion 的帖子

你收左信通知INTERVIEW未? 我地未呀

回復 54# meyonw 的帖子

太好了.. 多謝你既分享丫

你仔仔最後轉左校????

回復 48# masterunion 的帖子

係唔會有筆試, 福中上年填表再問問題, 有些學校就比編文章你睇, 口頭問問題!

我阿仔上年福中收了, 有返暑期班, 我甚至同舊生媽咪買了幾本舊書, 幫手在學校做了半日義工, 見到高年級的家長及有朋友的姪子讀中七, 比我的感覺是福中資源好, 辦學熱誠, 關心學生品行, 師生關係好, 雖然阿仔最後轉校, 但我都覺這間學校好!

之前撞到個鄰居, 佢話阿仔讀聖道加南好好, 學校績極改善, 係間好學校, 讀邊間要睇吓小朋友喜歡邊間, 佢要自己參予, 他日無得怨!

回復 41# masterunion 的帖子

For your reference

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... too_canaan_coll.pdf

原帖由 hw1115 於 11-12-5 16:47 發表

福中的candidate #.: A1xx.

仔仔都係A1XX, 可以用嚟分時段考試卦...
不過尋日仔仔返嚟話福中已經收左1000份表, 佢話朋友仔哥哥係果度讀最新既資料WOR (唔知有無聽錯)

原帖由 mabelma 於 11-12-5 17:32 發表
我在12月3日聽福中簡介會開埸前報名已接近700. 明報升中選校講上年福中有9xx人報名, 收200個. 但今年只收100個外來生, 100個是附屬小學的學生. 即10個選1個.

...

10 個爭一個 , 競爭都好大和 .
我記得簡介會講過 , 福小差不多全數小六生
直升福中 , 所以會有小量 b3 生 .
因此這次自行挑選的 100 個學生 , 要求各方面的才能也應會比往年較高 .

我在12月3日聽福中簡介會開埸前報名已接近700. 明報升中選校講上年福中有9xx人報名, 收200個. 但今年只收100個外來生, 100個是附屬小學的學生. 即10個選1個.

原帖由 hw1115 於 11-12-5 16:47 發表

原帖由 phoebepanpan 於 11-11-28 19:29 發表
我仔的考生篇號6xx , 而福中是3xx
如真的是由001開始,聖道迦南真係好多人入表哦!

你地收到通知去面試未????

聖道係未INTERVIEW 一次就等結果, 因為我問過佢地係唔考筆試架???

回復 1# phoebepanpan 的帖子

如阿仔有 b2 成績也有機會收 . 試再志算 .
因我都是以這個心態交表 .

原帖由 k_0530_a 於 11-11-28 21:51 發表
我吾確定是否每間學校都是由 001 開始 . 但按照 khmama 提供排位表就一定係福中較好 . 另我有看[中學交流-福中] , 正就讀家長分享內容很正面及評語也不錯 . 而且我認識兩個女仔就讀 , F1 & 5 , 她們入了這校後給我看 ...

當然, 有過往戰績的學校一定吸引D. 相對勁爭亦大. 所以. 福中對我仔來講, 多數陪跑
‹ 上一主題|下一主題