用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢
go

順利聖道迦南書院是怎樣的學校呢 [複製鏈接]

如題
請問 聖道迦南書院的BANDING , 校風是怎樣呢 ?
有沒有而家在這間讀緊仔仔女女的家長可以提供意思呢 ?
   0    0    0    0

我發現好少人分享此校現時情況,就算上年不停追著一起傾考定唔考,讀定唔讀,今年剛上中一的BKmum 也好少在此分享,有d 直頭選校時才出現,現在從未login 入BK ,
我有d 擔心,佢地當時係咪做馬吹捧
我仔初步好like 此校

回復 2# phoebepanpan 的帖子

我都是覺得不是很多姊妹在這裏分享此間學校的意見 因此開此 TOPIC 出黎. 看看會不會有多一些意見作為參考 .  又或是否可能它的BANDING 不高, 所以談論較少呢 ?? . 這都是我的疑惑.

原帖由 HING2HING 於 11-11-23 12:03 發表
我都是覺得不是很多姊妹在這裏分享此間學校的意見 因此開此 TOPIC 出黎. 看看會不會有多一些意見作為參考 .  又或是否可能它的BANDING 不高, 所以談論較少呢 ?? . 這都是我的疑惑. ...

學校以前就係BAND 3 ,  會考成績好差, 打交打到上報. 網路上全是不好的評語.
但我又覺得, 現在用依D 舊成績來判斷BANDING好像不太公平.

此校好似2008/2009才轉直資英中.
上年連校長都轉埋. 新校長是教育家. 之前亦是校長.
我諗如相信校長的領導能力. 學校應該是一隻黑馬.
可惜暫時大家都以觀望態度, 包括我在內

我家住將軍澳 , 我想如果和匯知差不多, 可能說會考慮匯知多D . 我有一位鄰居女孩是讀匯知, 佢媽咪說校風 OK.

我也是tko 哦!匯知我會排最後,因它只有一班英文班,中文班中文書中文授課,咁同我抽band 2 中中冇分別

播道我也報了,但課程好像不夠全面,我怕到公開試時唔夠人爭,

是, 我都是會把匯知放在最後. 以防萬一.
而播道 , 羅氏 - 其實我覺得可能機會不大, 因為學位都是太少了. 但都要博一下. 不嘗試就即是一點兒機會都沒有了

回覆 8# HING2HING 的文章

我都是, 匯知其實設備硬件都很好,学費又平,可惜只有一班英中.
我已報迦南,基崇,會再看看王錦輝. 週六這三間都資訊日,都唔知去得邊間?

請問 基崇  的位置是在那裏 ??

Dec 17 仲旺呀,

我最擔心讀中文班,上到高中某些課程又轉英文難適應,而且有幸入大學也是英文,那會更吃力

原帖由 HING2HING 於 11-11-23 18:10 發表
請問 基崇  的位置是在那裏 ??

一出大學火車站便到。

基崇是基督教崇真, 在長沙灣

仲係冇用家報料

小兒現正就讀此校,回想當日為小朋友升中之事頭痛不已,非常煩擾,Band 2 中 至 尾 的 students 又想 入
讀英文中學,其實選擇不多,再者,我們亦曾為一些網上負面comments 心大心細,但細心些了解,these comments are 多年前的舊posts,經幾年交替後,校風很O.K.隨著新Headmaster到任,銳意改革,對學生的操守很有要求。小兒雖然不是精英班,但我覺得校方亦沒有放棄他們,老師多數是教徒,很有愛心、雙班主任制,小兒說如默書fail、便要留堂再默,但就要80分以上,再唔OK,再留堂再默,如是者,務求students 學識的範圍,忘記帶或交homeworks 9 次是要收warning letter 的,但can attend 自我奮進計劃來抵消this warning letter,校方似是盡力增值自己和學生,是一間增值中的好學校、Band one students may not apply but for band 2 or band 3 ( 上年已經唔多收,除非interview 表現好 )
又想讀英文中學,可以考慮吓....(因為一般band 2 生多數都係派入中中的)

BrandonVictoria
多謝分享,我對老師是教徒有愛心,有保留,
因我仔小學亦是全校職員是教徒,但讀了六年越來越失望

原帖由 BrandonVictoria 於 11-11-24 15:41 發表
小兒現正就讀此校,回想當日為小朋友升中之事頭痛不已,非常煩擾,Band 2 中 至 尾 的 students 又想 入
讀英文中學,其實選擇不多,再者,我們亦曾為一些網上負面comments 心大心細,但細心些了解,these comments are 多年前的舊po ...

SORRY, 我只是路過, 由於我住學校附近, 所以都入來八下.

我只係想提醒大家, 如果本身真係band 2尾 / band 3, 就算比你入到間英中, 小朋友都讀得好辛苦.

我身邊好多band 1生, 上左中學轉英文教所有科目, 都好辛苦, 而我個女 (估計佢係band 2頭... 而英文能力係遠勝中文), 上左英文中學, 都有點吃力.  

所以如果小朋友如果能力稍弱, 尢其是英文科, 我建議家長唔好盲目要小朋友讀英中.

原帖由 phoebepanpan 於 11-11-24 15:49 發表
BrandonVictoria
多謝分享,我對老師是教徒有愛心,有保留,
因我仔小學亦是全校職員是教徒,但讀了六年越來越失望

回復 16# BrandonVictoria 的帖子

你好, 好開心你在這裏提供你的意見. 我想問一下 , 你仔仔的小學成績是怎樣呢 ? 上課改用了英語, 他適應嗎 ?我阿仔現在的成績都是在 band 1 尾至band 2 頭 ( 是我自己估計的 ). 因為他的成績是很飄忽個種. 第一次的呈分試考得比較不好 , 剛考的一次成績就好好( 但不是呈分的 ) 要等12月的考試才知怎樣 ( 這次才是呈分試 ). 所以我想考直資先, 再看第二次呈分試成績怎樣再決定.另他們是否常常要放學留校,. 因為我仔學校上個月有家長分享會 , 有家長說現在好多中學都是用很多時間留校 . 根本都不知幾時放學. 因為我家在將軍澳. 所以都想找一些較近屋企的學校 , 不過都是我一廂情願自己想 . 其實都是要睇阿仔的成績.
‹ 上一主題|下一主題