用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中文學習, 繁體? 簡體?
go

中文學習, 繁體? 簡體? [複製鏈接]

我正為小兒的中文課傷腦根...
有沒有家長的小朋友學校教簡體, 但在家自己教繁體?
這樣子可行嗎? 請分享!
謝謝!
   0    0    0    0

我本身系新加坡人,所以同內地一樣讀簡體字同學漢語拼音
我讀繁體字無難度,不過寫就唔得
我覺得大方向來講,大家現在甘著緊普通話都系為了配合內地市場
如果系甘,我覺得讀簡體字同拼音系合理的
另外,拼音其實好易用同埋好好用,尤其系內地做過野的朋友應該能夠體會

If you are not confident about your Chinese proficiency, you may consider sending your kid to a local school first, or some schools that stress Chinese eg CIS, ISF,RC.

picture  thx for your tips.  發表於 12-9-13 20:28

回復 debbieip 的帖子

May i know which school your child goes to?

I have the same struggle except worse as my Chinese literacy is only up to Primary 6.  Despite trying to learn more Chinese overseas, my exposure was only limited to simplified characters and I am quite determined to have my child  learn Chinese WELL.

As a result I would want to avoid sending my child to school which does not promote Chinese literacy.

debbieip  ESF  發表於 12-9-13 10:57

LEGOLAND,

謝謝你, 我會參考你的做法, 看來真的要增加兒子抄寫/造句等方面的能力!

謝謝你。我是剛開始這條漫長的道路呢!

不是,我不是中文老師,也不是老師來的。只是,從一開始我便下定決心,希望小朋友中文水
平也保持合理。後來,發現原來要中高水平,才能應付
IB A 卷。所以惟有不繼研究教材,周圍搵老師,
絶不是一開始便順利的。
有決心,你小朋友都一定得,一起努力吧!
個人心得:編排課外活動時,一定要以中文為先,
其它嘢,有時間先學。

很好的方法啊!你自己是中文老師嗎?十分有系統!

我意思係讀出聲。通常頭兩、三曰要你提醒先可以正確完成。第四、五日就流暢地自己讀。第六、七日就可背的了。
目的: 培養讀中文書習慣、建立相信自己有能力
睇完一本中文書嘅信心及能分別的、得、地嘅用法等等。

如果每星期一本故事書,即每天讀同一本,小朋友會厭嗎?

容易忘記生字唔係因為佢六歲,係因為學完沒有機會用。本地小學學生,在中文科學會一些詞彙後,可能喺其它科再見到。又不停測驗、考試,強迫溫習。所以,我小朋友到宜家都會好快忘記生字。
所以一定要多睇書。
其實,識基本字詞就已經可以寫D短文。重要嘅係段落分得合理,有小小比喻或排比,再加小小感受。咁篇文就ok.
你可要求他抄下小段落,用詞語口頭做句,加深印象。
如果學繁體字,初頭係比較慢。先苦後甜,你忍耐多一、兩年吧。
認字時,試下拆開部手同偏傍,盡量解䆁個字點嚟。
去淘寶淘下直映D認字書,有D都ok .
可以用「我自己會讀」呢D圖書,每星期讀一本,每日讀一次。會幫佢記字。
你又可同佢一齊睇黃巴士。我小朋友好鍾意嘅。
笑笑下,玩玩下,中文就入腦。
最好盡量全中文溝通,咁就慳返唔使學gramma .

LEGOLAND,

哇, 你真係好努力呀! 你的經驗好有參考價值。其實我是自己教, 所以同時都煩惱選教材的問題, ....現階段兒子的讀寫能力都不夠, 想引入默書, 但發現每次教完寫完的生詞, 他很快又忘記怎麼寫....這對6歲的小孩是正常的嗎?  

學校有評估,大約係寫兩頁嘅名題作文。有時排段成章,副、助詞填充呢D。

不用客氣,大家交流下吧。我是去書局慢慢睇,了解本地小學課程同選故事書的。
通常選好就等減價先買。好似商務宜家買二送一,或85折先買。
我冇喺網上訂書嘅習慣。

很多謝你詳盡的分享。你的IS要考中文嗎?有好的訂書links嗎?

如果以平均計,大約都有一小時。有時我會講故仔或者讀D小品、散文比佢聽。節日典故,中國文化就平時滲下滲下。
高小開始,如果冇D中國文化根底( 例如朝代呀、白骨精嘅喻意呀呢D), 很難有大進步。
所以好靠自己(父母)平時準備,父母準備得越多,小朋友就可以慳D時間。
基本上,整個小學也要幫佢默書。自己同佢默,咁上堂老師就可以教其它嘢。
三年級下學期,我開始同佢逐段默。
有時又會叫佢抄好嘅範文。等佢抄抄下,記到一句半句,作文時可以用
據我經驗(唔知啱唔啱),用多D唔同方法比佢哋接觸下中文,咁佢哋就唔會太悶,唔會太抗拒中文。
當小朋友喺學期中文成績好,佢哋就會好有動力去學。老師、同學讚佢兩句,好過我鬧十句。
公文教材我冇睇過,所以唔知道好唔好。
老師約$250-300 堂

要另外幫他溫默書嗎?
請小學老師每星期二至三次貴嗎?
你覺得公文中文怎麼樣?
你的小朋友每天放學後讀一小時中文嗎?
謝!

我小朋友幼稚園喺一間全普通話嘅學期讀。讀了兩年,聽同講完全冇問題。P2開始請講普通話嘅老師教,以課文、生字,作句為主。三年級開始至現在,我用本地小學教中文嘅老師,每個禮拜上二至三堂。用廣東話上堂。每月約寫三篇短文。TSA練習、補充練習、抄寫詞語或課文,默書梗係唔少得。
四年級尾開始,要佢自己睇老鼠曰記之類程度嘅書。小樹苗和新雅出版社嘅書都唔錯。
宜家佢問字,我盡量形容比佢聽,唔得先寫比佢睇。
每日我都會睇住佢做功課,一定要了解進度。再睇下點幫佢。

Legoland,
Glad to see your sharing. Do you employ a private tutor for two days a week? Is your kid taught in Mandarin or Cantonese? Thanks.

學繁體初頭會比較難,但後面就會容易啲。我小朋友五年班。從不間斷補中文,一星期二堂,每日溫習四十五分鐘。中文有本地小四上學期程度。學校教簡體,基本上,如果佢喺學校學到幾多我冇理。總之,屋企就一定繁體。另外,我會買些如小樹苗出嘅書比佢自己睇。有套叫小火龍嘅,插圖好得意,故仔又攪笑。努力吧!中文自己攪冇問題的。

debbieip  十分感謝你的分享及建議, 看到有其他同樣情況的, 會是一支強心針。  發表於 12-9-4 15:52
‹ 上一主題|下一主題