用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中文學習, 繁體? 簡體?
go

中文學習, 繁體? 簡體? [複製鏈接]

我正為小兒的中文課傷腦根...
有沒有家長的小朋友學校教簡體, 但在家自己教繁體?
這樣子可行嗎? 請分享!
謝謝!
   0    0    0    0

回復 debbieip 的帖子

我個女學校教簡體,不過佢都可以睇得明繁體字(因為有買繁體字書給她看),我唔會要求佢在家從新再寫一次繁體,因為需要時間,好難做到,但喺我有時候會講比佢聽,如:有些字簡化之後我認為出現問題,“后來”的“后”與“皇后”的“后”相同,“头发”的“发”與“发生”的“发”相同,其實失去了字本身的獨特意思,希望她能理解。試過在大陸聽演講,講者將簡體字改成繁體字,出現“髪展”。

我都唔會教佢簡體字,我怕自己寫錯,會叫佢自己查字典。

繁體比較容易在學校以外搵老師及練習。小朋友大D時,可以看繁體字嘅書。始終,喺香港生活,繁體比較有歸屬感吧。

debbieip  我也是這樣想的!  發表於 12-9-4 10:17

HI, HAPPYEASY

那小朋友是否書寫簡體字?
因為我在家是教繁體的, 怕同時教繁簡體, 會造成寫字上的混亂!

回復 debbieip 的帖子

我女兒是寫簡體字的,不過可以看得懂繁體字,不會寫。我自己喜歡繁體字,但是覺得下一代能看得懂繁體字就可以,不一定要懂得寫。我在這方面的思想是比較奇怪的,如果女兒一直在國際學校讀書,寫簡體字就沒問題,當然前提是她能夠看得懂繁體字。我覺得寫字是次要,她對中文的興趣才最重要。我發現很多國際學校的學生到中學後就對中文書不再感興趣,我兒子就是。只能算了,退而求其次,兒子能夠用中文拼音打一篇中文就够了。回想我初中開始就學古文,他們是遠遠不及的。

所以我的煩惱是如何找到女兒喜歡的中文書,看完一套喜歡的中文書,又要尋找下一套。

謝謝你的回覆。基本上我不介意兒子書寫簡體字, 但學校的中文水平實在太低了, 所以不得不另外教他書寫中文....
另, 謝謝你提出有關培養中文興趣的重要, 因小兒還在初小階段, 現在學中文還算聽話, 沒有想到中學後會抗拒這回事....

回覆:中文學習, 繁體? 簡體?

我仔仔學校都係教簡體,他剛升小一。我係屋企有教佢認繁體字,中文字真係好複雜,我開始時多教他象形字,如爪,水,川等,坊間有一些幼兒單字字典,圖文並茂,除了解釋文字,亦有該文字的簡單演變過程,其實亦很容易引起小朋友興趣,加深記憶。

幸好我仔仔並不討厭學中文,在家中會經常寫字(不是練習,只是用白版水筆寫),可以寫好耐,我亦驚訝他喜歡認路牌上的字,有一次他寫灣仔北,九龍西,油麻地。當然我每天都會跟他一起讀中文書,也看報紙。我諗我對仔仔的做法還可以,至少他經常問我"這是什麼字?繁體嗎?"我不想給他壓力,令他失去學繁體字的興趣。

debbieip  謝意分享!  發表於 12-9-4 14:17

回覆:中文學習, 繁體? 簡體?

想問下你的兒子讀那間學校

問我嗎? 我兒子讀ESF

學繁體初頭會比較難,但後面就會容易啲。我小朋友五年班。從不間斷補中文,一星期二堂,每日溫習四十五分鐘。中文有本地小四上學期程度。學校教簡體,基本上,如果佢喺學校學到幾多我冇理。總之,屋企就一定繁體。另外,我會買些如小樹苗出嘅書比佢自己睇。有套叫小火龍嘅,插圖好得意,故仔又攪笑。努力吧!中文自己攪冇問題的。

debbieip  十分感謝你的分享及建議, 看到有其他同樣情況的, 會是一支強心針。  發表於 12-9-4 15:52

Legoland,
Glad to see your sharing. Do you employ a private tutor for two days a week? Is your kid taught in Mandarin or Cantonese? Thanks.

我小朋友幼稚園喺一間全普通話嘅學期讀。讀了兩年,聽同講完全冇問題。P2開始請講普通話嘅老師教,以課文、生字,作句為主。三年級開始至現在,我用本地小學教中文嘅老師,每個禮拜上二至三堂。用廣東話上堂。每月約寫三篇短文。TSA練習、補充練習、抄寫詞語或課文,默書梗係唔少得。
四年級尾開始,要佢自己睇老鼠曰記之類程度嘅書。小樹苗和新雅出版社嘅書都唔錯。
宜家佢問字,我盡量形容比佢聽,唔得先寫比佢睇。
每日我都會睇住佢做功課,一定要了解進度。再睇下點幫佢。

要另外幫他溫默書嗎?
請小學老師每星期二至三次貴嗎?
你覺得公文中文怎麼樣?
你的小朋友每天放學後讀一小時中文嗎?
謝!

如果以平均計,大約都有一小時。有時我會講故仔或者讀D小品、散文比佢聽。節日典故,中國文化就平時滲下滲下。
高小開始,如果冇D中國文化根底( 例如朝代呀、白骨精嘅喻意呀呢D), 很難有大進步。
所以好靠自己(父母)平時準備,父母準備得越多,小朋友就可以慳D時間。
基本上,整個小學也要幫佢默書。自己同佢默,咁上堂老師就可以教其它嘢。
三年級下學期,我開始同佢逐段默。
有時又會叫佢抄好嘅範文。等佢抄抄下,記到一句半句,作文時可以用
據我經驗(唔知啱唔啱),用多D唔同方法比佢哋接觸下中文,咁佢哋就唔會太悶,唔會太抗拒中文。
當小朋友喺學期中文成績好,佢哋就會好有動力去學。老師、同學讚佢兩句,好過我鬧十句。
公文教材我冇睇過,所以唔知道好唔好。
老師約$250-300 堂

很多謝你詳盡的分享。你的IS要考中文嗎?有好的訂書links嗎?

不用客氣,大家交流下吧。我是去書局慢慢睇,了解本地小學課程同選故事書的。
通常選好就等減價先買。好似商務宜家買二送一,或85折先買。
我冇喺網上訂書嘅習慣。

學校有評估,大約係寫兩頁嘅名題作文。有時排段成章,副、助詞填充呢D。

LEGOLAND,

哇, 你真係好努力呀! 你的經驗好有參考價值。其實我是自己教, 所以同時都煩惱選教材的問題, ....現階段兒子的讀寫能力都不夠, 想引入默書, 但發現每次教完寫完的生詞, 他很快又忘記怎麼寫....這對6歲的小孩是正常的嗎?  

容易忘記生字唔係因為佢六歲,係因為學完沒有機會用。本地小學學生,在中文科學會一些詞彙後,可能喺其它科再見到。又不停測驗、考試,強迫溫習。所以,我小朋友到宜家都會好快忘記生字。
所以一定要多睇書。
其實,識基本字詞就已經可以寫D短文。重要嘅係段落分得合理,有小小比喻或排比,再加小小感受。咁篇文就ok.
你可要求他抄下小段落,用詞語口頭做句,加深印象。
如果學繁體字,初頭係比較慢。先苦後甜,你忍耐多一、兩年吧。
認字時,試下拆開部手同偏傍,盡量解䆁個字點嚟。
去淘寶淘下直映D認字書,有D都ok .
可以用「我自己會讀」呢D圖書,每星期讀一本,每日讀一次。會幫佢記字。
你又可同佢一齊睇黃巴士。我小朋友好鍾意嘅。
笑笑下,玩玩下,中文就入腦。
最好盡量全中文溝通,咁就慳返唔使學gramma .

如果每星期一本故事書,即每天讀同一本,小朋友會厭嗎?
‹ 上一主題|下一主題