用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年升小一打算聖誕節去旅行
go

今年升小一打算聖誕節去旅行 [複製鏈接]

今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本,即高班學既野,小朋友會唔會去完旅行咩都唔記得呢?

返黎後有三日full day 溫習至考試,夠時間pick up 嗎?

0    0    0    0

引用:原來大家都咁梗張考試,我又覺得只是小一,

回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

原來大家都咁梗張考試,我又覺得只是小一,又有兩星期假,玩幾日都可以,但要係頭果段日子,因為就算留在香港,都未必日日係屋企溫書,我都想x mas去旅行

高小呈分試除外

我會揀復活節先去,聖誕後係考試,唔會去

萬一旅行完玩得太攰病倒了,都影響考試狀況。

回覆:kennis_t 的帖子

如果樓主本身唔緊張小朋友成績就無問題,否則我覺得最好係前段時間去囉

引用:今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就

原帖由 kennis_t 於 15-08-16 發表
今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本 ...
睇返小朋友,我仔考試前一日先溫,所謂溫都係係咁而望下

引用:回覆+Yanamami+的帖子 曰曰温到考之前都可

原帖由 little_yolky 於 15-08-25 發表
回覆 Yanamami 的帖子

曰曰温到考之前都可以無野入腦
好多細路考試靠 short term memory, 唔係嚇人㗎

小一其實好淺, 早D溫, 好快完. 仲有通常考試都係返半日, 每天都有好多時間溫.

We do revision from time to time, therefore, it's not an issue if we go travelling during Christmas or Easter.  But I will keep telling my kid not to lose control.  

little_yolky  Yes!  發表於 15-8-26 10:32

回覆 Yanamami 的帖子

曰曰温到考之前都可以無野入腦 <===== 你咁樣講會嚇死好多新手家長喎。

Yanamami  我見唔少激死阿媽的,男女都有~  發表於 15-8-25 17:27

我女学校好彩係放假前考試,小—考前仲有个mock exam(唔計落成績表),俾学生同家長熱身,考第—次試通常会讀卷,楼主若考慮去旅行,禁开学後跟貼d,早d温定,应該ok. 睇下小朋友性格,係心散既,曰曰温到考之前都可以無野入腦;係定性既,上堂專心听明白,做功課認真,唔洗点温都考得好。

PY-Sing 發表於 15-8-25 11:26
好難一概而論.

小一第一個考試, 可以用嚟拉分.
就算唔聰明, 都應該OK, 因為中英卷有好多閱讀理解, 又作文, 又聆聽, 又會話, 無得溫。至於數學.....唔駛溫啦, 只有常識, 應該小一唔駛識太多字, 選擇題或連線多。

所以, 只要樓主只要求小朋友合格, 應該係無問題既。

正常都唔去玩~..

不過因為係家族旅行.我會選擇去..

醒目開學勳章

好難一概而論.

小一第一個考試, 可以用嚟拉分.
個考試會係相對淺. 有D聰明的小朋友真係唔洗點温.

Yanamami 發表於 15-8-24 15:25
哎吔~~小—咋~~~~小—唔去,係咪越升高班越唔洗旨意去?家族旅行?老人家身体—年比一年差喎~除非你家族就 ...
俾我都會揀去旅行, 尤其係有老人家參與。之前我爸爸話好想去天安門睇首都, 但工作忙一年推一年, 依家佢坐住輪椅, 邊度都唔駛去了。

哎吔~~小—咋~~~~小—唔去,係咪越升高班越唔洗旨意去?家族旅行?老人家身体—年比一年差喎~除非你家族就到新年或復活節去~

karbb1217 發表於 15-8-17 14:14
我會覺得樓主可以等開咗學先考慮去唔去,有幾點:
1)小朋友本身係咪一個易適應既人?
2)小朋友會唔會好受 ...
但家族旅行, 可能要早3-4個月plan定。

我都覺得等開學睇定d好d,因為唔知小朋友跟唔跟得上進度,又唔知學校考試準則

我會覺得樓主可以等開咗學先考慮去唔去,有幾點:
1)小朋友本身係咪一個易適應既人?
2)小朋友會唔會好受其他嘢影響?
3)家長係咪一個好緊張既人?
4)家長本身係咪一個同人比較既人?5)你入咗個間小學係咩小學?谷唔谷或者多唔多功課?

先了解學校本身既教育方式,再睇埋開學頭一兩個月既情況再決定。而家先八月,九月尾決定都未遲吧?

‹ 上一主題|下一主題