用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年升小一打算聖誕節去旅行
go

今年升小一打算聖誕節去旅行 [複製鏈接]

今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本,即高班學既野,小朋友會唔會去完旅行咩都唔記得呢?

返黎後有三日full day 溫習至考試,夠時間pick up 嗎?

0    0    0    0

kennis_t 發表於 15-8-16 10:04
今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本 ...
三日似乎少啲,玩完要接近一星期回魂,除非你玩之前溫好書,如果唔係心掛掛。

回覆:今年升小一打算聖誕節去旅行

Xmas早半截去冇問題

後半截?你預咗做炮灰吧

小一咁細要起碼5日回魂

睇你邊間

同睇你有乜要求

Take a step back,家長知不知這次考試計不計分?

醒目開學勳章 王國長老

返黎就考試當然唔去旅行啦

回覆:Charlotte_mom 的帖子

之前要預早三至四星期温習。

引用:今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就

原帖由 kennis_t 於 15-08-16 發表
今年升小一打算聖誕節去旅行,如果一返學就考試大家會去嗎?(因係家族去只可在後段去)聽人講小一係食老本 ...
停一停,諗一諗,還有兩個長假期!

我都係貪玩之人

貪玩正常

但要玩,就放棄什麼家族大旅行,小家庭Xmas 頭段去個short trip算吧啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:kennis_t 的帖子

正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世人嚟講其實唔太重要!所以,如果家族好少—齊去玩,特別係有老人家難得同行,我會選擇去玩!(分分鐘無下一次嘅旅行組合)

恐龍家

引用:正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世

原帖由 小曳人 於 15-08-16 發表
正常情況當然唔去,但小—第一次考試在成世人嚟講其實唔太重要!所以,如果家族好少—齊去玩,特別係有老人 ...
老人家通常不會只有假期後段得閒

通常都係working sibling/relatives先有如此limitations

同意小一考試真係唔多緊要。

要小二插班除外。如果考得不好,你真心不介意,而你細路性情又唔係果種衰一次就被打沉的,其實去也無不可。

我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好少和長假又出國去旅行,成績都不錯,不過人地個得我個唔得之麻。不過不過大部份官津第一個試應都是honeymoon period,但樓主太少資料la.

引用:我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好

原帖由 MrBeast 於 15-08-16 發表
我識個讀出名谷津小,小一真是食老本,溫好少和長假又出國去旅行,成績都不錯,不過人地個得我個唔得之麻。 ...
係。

醒的或定的或兩者皆備的真係去同唔去都成績相差不大。

但不是我果個。

楼主個仔係「凡」童讀「神」校,抑或「神」童讀「凡」校,都已經很不同。

如果真的很想去,在出發前3星期準備考試應該ok ,讀書路很慢長,其實好多比賽,活動都會在考試或測驗前,同學養成平常有温書的習慣,不要臨急抱佛腳,好好安排時間最重要。

玩散曬個心,我唔會去

回覆:靚靚C9 的帖子

除非真係有咩典禮要參加或者成個家族去啦,否則我會選擇農曆新年或者復活節假去,唔駛心掛掛!

照去,留代下學期攞成績進步獎

第一次考試就教佢唔洗溫書,考試之前可以去玩,唔係幾好掛。唔係成績問題,係原則問題。

siden  True  發表於 15-8-17 10:20

引用:第一次考試就教佢唔洗溫書,考試之前可以去

我絕對不會!我支持自少培養孩子「工作時工作,遊戲時遊戲。」的概念。

‹ 上一主題|下一主題