用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨 ...
go

心煩!中一生(B1A)家長上中學剛放手,統測將來臨   [複製鏈接]

眼見溫習方法有問題,已協定不可提意見!
   4    0    0    0

mcl203 發表於 18-10-15 12:13
7月尾先討論過,甚麼P6已達S1-2程度,可能只係一廂情願既看法,升左中終於有新體會~~~
...

應該係分享hea到爆,先至配合7月既説法~~~

yuenkw 發表於 18-10-14 00:58
小仔剛升中+青春期懶有主見,雖然佢間中學課程確有d難度,但我哋兩老都決定全放手比佢自己處理。

千言萬語 ...

真係勁,有人可以唔知頭唔知路,都可以幫人make 個 conclusion 出嚟!
唔去蘋果做真嘥咗!

josewing 發表於 18-10-15 12:19
回覆 持之以恆 的帖子

突擊小測都掂,好犀利,係咪平時有溫習?
有温習的,因每天衹有两三樣功課。有時無功課。

回覆 持之以恆 的帖子

突擊小測都掂,好犀利,係咪平時有溫習?

yuenkw 發表於 18-10-14 00:58
小仔剛升中+青春期懶有主見,雖然佢間中學課程確有d難度,但我哋兩老都決定全放手比佢自己處理。

千言萬語 ...

7月尾先討論過,甚麼P6已達S1-2程度,可能只係一廂情願既看法,升左中終於有新體會~~~

回覆樓主:

千言萬語、苦口婆心不及佢自已撞一次板,今年S1,仲輸得起。

今天IS第一次突擊小測,小朋友感覺還好,成績未知。

其實考完呈分試,P6畢業試己開始放手,俾佢自己過渡吓中學的方式,除中文,其他科都so far so good, 中文亦半班唔合格,所以分數唔仲要,位置中上就可以

回覆 妹妹頭 的帖子

可能小測或者再複雜一些,需要啲時間適應。

回覆 pizzapark 的帖子

成績都唔錯吖,呢個階段總要經過,我都係,就算肥佬正面諗都仲有機會追上去嘅,第一年咋,relax😊

回覆樓主

我又加入,我間B1B至C啦,半級兩班叫精英班。 中文默左幾次,都可以9X分,但quiz只有6x分,英文默書quiz左幾次大約7x分,但數學就6x 、5x、今個星期仲4x geog hist chist...... quiz只有7x分。

佢似乎摸索唔到中學個測驗模式,只係識死背爛背,quiz一轉彎就唔識做

遲啲統測真係驚出嚟fail

回覆 草原 的帖子

見佢做既功課,多數都自己搞得掂,冇問我。默書次次都ok,小測就唔係高分,個別特別低分

回覆 妹妹頭 的帖子

望吓派返嚟啲功課、默書同測驗,大約會知道佢跟唔跟得上,畢竟只係隔咗個暑假就由小學生變中學生,突然讀多咁多科,仲要適應社交,唔容易㗎,加油。

回覆 b3410 的帖子

希望我女都會好似你個女咁,可以盡快克服到

妹妹頭 發表於 18-10-11 06:58

阿女話代數唔明,所以錯好多,其他都ok,我諗住星期日同佢溫下,再做下練習 ...
我覺得對女仔來講,代數需要一些時間來掌握。建議從最基本概念開始,雖然好似好傻咁,不過逐步釐清概念,再通過適當練習,慢慢就會追上。
因為我女中一一樣經歷過,中一期末數學大幅上升。

阿女話代數唔明,所以錯好多,其他都ok,我諗住星期日同佢溫下,再做下練習

妹妹頭 發表於 18-10-10 21:49
回覆 JJDBB 的帖子

我女數學小測派左,又唔合格(真係好低分),佢話好深,好難,我真係唔知應該點做? ...

中一頭數學應不會太深喎, 而家應學緊index notation, directed number (正負數),algebra, 及重温小六課程等

b3410 發表於 18-10-10 23:10
有冇可能因為中數轉英文數唔適應?睇題慢咗,結果時間唔夠,或者冇時間慢慢諗?中一數學大部分都是代數,小 ...

書都有好多練習,由level  1 to level 3,做多些,唔明立問!

妹妹頭 發表於 18-10-10 22:16
回覆 gracelam 的帖子

唉,當然有學霸9字頭啦,不過佢識既,都全炒,但佢真係好低分 ...
有冇可能因為中數轉英文數唔適應?睇題慢咗,結果時間唔夠,或者冇時間慢慢諗?中一數學大部分都是代數,小學接觸不多,會不習慣,要用一段時間去適應。

補習未必需要,搵程度相當的補充練習操練一下有幫助。

‹ 上一主題|下一主題