用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 hhma 於 08-6-12 16:01 發表
係wor, canada wor
thanks very much

中作我地係"童年趣事"

canada d 乜,why 我唔明 我20/6 先開始考,家下儲梗 d 血等黎
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

m&a

我地英文考 study tour / summer trip
我 tip 在 canada 比仔寫
但份卷話唔可以寫 canada
亞仔自己改左去  china trip
所以, 內容用唔到...亞仔變左自由發揮
我尋日都提左佢
可以用 usa
c 仔c 牛一邊頸
係都唔肯用我比佢嘅文
成日要自己再 side 時間作過
我教無氣
老公成日話...你仔d 性格
比埋份卷佢抄都會唔合格
係呀...個仔剩係我嫁
佢似你之麻

原文章由 M&A Mom 於 08-6-12 18:21 發表

canada d 乜,why 我唔明 我20/6 先開始考,家下儲梗 d 血等黎

醒目開學勳章

原文章由 jazzmama 於 08-6-12 18:33 發表
m&a

我地英文考 study tour / summer trip
我尋日都提左佢
可以用 usa
c 仔c 牛一邊頸
係都唔 ...

死火!我無乜留意佢 d 英作,通常試卷考作文係分幾 part ,有寫信/note,有看圖作文禁上下!禁我都要溫溫個加拿大先 thank
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原文章由 wwyee 於 08-6-12 17:57 發表
我果件成績出左一半喇!
上左小學咁耐,我估最差都算係呢次。
考數學果日返黎話做唔晒,我都知奶野,點知真係。
返黎話唔合格呀!又話自己已經喊左成堂架喇!
我老公黑晒面,我都唔知講咩好!
死啦個仔文唔得武又唔掂,點上好少 ...

咁真係好慘 wor !  係咪已經考晒喇 ?  千祈唔好影響埋考試心情 . . .

呈分試我地唔派卷亦唔講分數, 所以只可以派成績表既時候自己粗略估計!  大家繼續努力!~

派左成績表先再算啦
或者份paper好深呢

原文章由 wwyee 於 08-6-12 17:57 發表
我果件成績出左一半喇!
上左小學咁耐,我估最差都算係呢次。
考數學果日返黎話做唔晒,我都知奶野,點知真係。
返黎話唔合格呀!又話自己已經喊左成堂架喇!
我老公黑晒面,我都唔知講咩好!
死啦個仔文唔得武又唔掂,點上好少 ...

卷都唔對, 甘咪有錯都唔知lor...

原文章由 Zoey 於 08-6-12 19:10 發表

咁真係好慘 wor !  係咪已經考晒喇 ?  千祈唔好影響埋考試心情 . . .

呈分試我地唔派卷亦唔講分數, 所以只可以派成績表既時候自己粗略估計!  大家繼續努力!~ ...

醒目開學勳章

原文章由 hhma 於 08-6-12 21:26 發表
卷都唔對, 甘咪有錯都唔知lor...

OVER~OVER~JSHOPPER FREE SHIPMENT 4 DAYS

GO TO LOOK LOOK FAST

http://www.jshoppers.com/index-ch.asp?clr=1

原文章由 M&A Mom 於 08-6-12 23:06 發表

OVER~OVER~JSHOPPER FREE SHIPMENT 4 DAYS

GO TO LOOK LOOK FAST

http://www.jshoppers.com/index-ch.asp?clr=1

我搵唔到你之前介紹一百蚊幾件那些!請問在那裡?

你熟手d,可否幫推介一些給我對仔女呀?
個11歲女肥妹仔,快5尺高,100磅;個7歲仔都肥(遺傳),80磅左右。請問有無好介紹?

Thanks a lot

原文章由 Eva 於 08-6-13 00:53 發表

我搵唔到你之前介紹一百蚊幾件那些!請問在那裡?

你熟手d,可否幫推介一些給我對仔女呀?
個11歲女肥妹仔,快5尺高,100磅;個7歲仔都肥(遺傳),80磅左右。請問有無好介紹?

Thanks a lot ...

我找到了那些兩件組了!!
我諗150阿女都著唔落,明天捉佢度下size先。

醒目開學勳章

原文章由 Eva 於 08-6-13 01:08 發表

仲有 size:160 有d basic d 款 上衣 3件組 around $130
今次 free 米試下訂1、2件睇下d 料啱唔啱你心水

原文章由 Eva 於 08-6-13 01:08 發表

150 唔駛考慮, 我女都要 160, 我女同妳女都係咁有肉地, 妳女仲高大 d tim.

jazzmama
亞仔中英都有信心
英文亞女作England呀, 我反而教佢china佢就唔用
今個weekend仲要繼續努力呀

zoey
我地學校會派卷俾d小朋友對卷睇分數, 班主任話記住寫低分數俾家長知, 唔好個個call佢問 :;pppp:

wwyee
唔好氣餒, 仲有兩次呈分試, 繼續努力!

原文章由 jazzmama 於 08-6-12 18:33 發表
m&a

我尋日都提左佢
可以用 usa
c 仔c 牛一邊頸
係都唔 ...

早晨

我都想請問妳地講緊乜加拿大? 可以話我知嗎?

原文章由 M&A Mom 於 08-6-12 18:21 發表

原文章由 joanneka 於 08-6-13 09:45 發表

zoey
我地學校會派卷俾d小朋友對卷睇分數, 班主任話記住寫低分數俾家長知, 唔 ...

平時考試係會對卷的, 呈分試這幾次就唔派, 我以為出面都係咁 tim!  

M & A Mom,

咁妳梗係又入貨啦 !

閉關閉到 ,日日叫老公出街食,費事咁早返。
我重諗住F.1可以放手,原來重辛苦,點算??
原文章由 JP 於 08-6-12 10:54 發表

Good morning all moms>>
Last Sat.,Sun and 端午補假都閉關,以一敵二(兩仔差5多同期考),悶到

P5個件還好,中文只同佢溫下字句填充、成語,比D補品佢嘆!英文就go through下 tenses、prepositions and reader ...

lisa 姐

我地用英文用 PLE
入面有機會問小朋友如果去 tour / trip,
會做d 咩, 或參加咩 course 之類啦
呢d 係我地校嘅 exam 模式
我之前都有比 test paper 你睇嫁
最 last 1 part 就係作文

其實間間學校唔同方法, 你唔知我講咩
咪即係你地無教..唔會考囉

原文章由 siulisa 於 08-6-13 09:49 發表
早晨

我都想請問妳地講緊乜加拿大? 可以話我知嗎?

你哋有卷睇就好啦,起碼唔駛心掛掛呀!成績表又冇名次,
唔知到時可不可以打電話問佢班主任?

今早我問阿囝你熟唔熟呀?我就好熟呀,唉,都唔知點算。 ..........

anguswong

你嗰件 F1 係咪英中呀

尋日我 hb 至同我講...
話我連小五 d 數都唔掂
亞仔一路升上去...我都教唔到
叫我疊埋心水....返工啦...
唔好諗住做煮飯婆...教仔..no way

原文章由 anguswongkid 於 08-6-13 12:49 發表
閉關閉到 ,日日叫老公出街食,費事咁早返。
我重諗住F.1可以放手,原來重辛苦,點算??

我地成績表有班名次 & 級名次
成績就用 ABC 來代表
所以 86 ~100 都係 A
好可惜...我仔張成績表搵唔到 A

原文章由 anguswongkid 於 08-6-13 12:58 發表
你哋有卷睇就好啦,起碼唔駛心掛掛呀!成績表又冇名次,
唔知到時可不可以打電話問佢班主任?

今早我問阿囝你熟唔熟呀?我就好熟呀,唉,都唔知點算。 .......... ...

jazzmama
我的是P.5,我意思是諗住升中後,可以放手叫佢自己攪掂。但聽你咁講,我諗...........
原文章由 jazzmama 於 08-6-13 12:59 發表
anguswong

你我 F1 係咪英中呀

尋日我 hb 至同我講...
話我連小五 d 數都唔掂
亞仔一路升上去...我都教唔到
叫我疊埋心水....返工啦...
唔好諗住做煮飯婆...教仔..no way

...
‹ 上一主題|下一主題