用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

BRIAN MAMA (S) :

阿囡都話上次好玩喎, 佢話下次放假再約去玩TIM.  我米話佢咁唔客氣囉, 要咁多人陪佢玩.

返兩個禮拜學, 又放假LAR.  放完X'MAS假返學前一天, 阿囡講左兩次, 話唔係好記得學校係點樣樣.... 佢都唔知真定假, 咁誇張......

尋日做中文生字, 我先發現, 佢地一星期教了兩課書.  嘩!! 都教得好快喎.

回覆 # 的文章

嘩, 好耐都無人走入黎吹, 好悶呀 我依家都plan緊, 新年長假期有無野好玩, 不如又玩過, 好無啫
:-D

回覆 # 的文章

各位,

我又手痕腳痕想搵野玩, 大家有無興趣&提議呢?

亞仔就話好想快D放完假,想快d返學.(我心想你唔係下話,你亞媽我想仲想"斗"下,你一返學我就要睇功課,溫黙書,"我"好大壓力加麻!!!!)

我唯有表面上鼓勵幾句…唉!

原帖由 feelogsofee 於 09-1-8 09:12 發表
BRIAN MAMA (S) :

阿囡都話上次好玩喎, 佢話下次放假再約去玩TIM.  我米話佢咁唔客氣囉, 要咁多人陪佢玩.

返兩個禮拜學, 又放假LAR.  放完X'MAS假返學前一天, 阿囡講左兩次, 話唔係好記得學校係點樣樣.... 佢都唔 ...

好呀,how about buffet? or any other suggestion.
有好多地方有promotion...

原帖由 Brianmama 於 09-1-8 10:10 發表
各位,

我又手痕腳痕想搵野玩, 大家有無興趣&提議呢?

我有一個提議, 係去樹屋田莊http://www.treetopcottage.org/
唔知好唔好呢?

另外, 日子定係2月1日(初七, 人日)好無呢?

原帖由 KW 於 09-1-8 10:27 發表
好呀,how about buffet? or any other suggestion.
有好多地方有promotion...

我都好耐無黎 chat ...... 週邊同事的仔女而家 or 將會考試,我地 x’mas 前就考完,輕鬆好多呢!

好喎 搞活動 ..... 睇一今趟夾唔夾到先?

By the way 想 8下妳們的三色花還好嗎?由阿仔第一日帶回家,已經垂頭喪氣,過多幾日瓜左 tim,想去花墟買,但大盆又好多花,阿仔睇不到它的生長情況,所以都係無買到 lu !

回覆 # 的文章

sue, 咁初七得唔得閑join埋gathering啫 預埋你一齊玩, 家陣係到周圍搵人呀!!

我果盆三色堇係12中已經係度吊鹽水, 早兩日終於certified埋.

早兩日係屋企樓下間花店, 見到寫明"交功課三色堇", 真係有個衝動走入去買番盆, 但比隻佬話咁做等同出貓, 所以無買.

初七0K呀!
果盆三色堇目前情况樂觀,我家果個位d植物都得得地,我全程假手於工人.....
但其中一條魚返左天家|a,亞仔仲話叫果條魚做亞肥,因為佢肥,另一條叫亞講,因為多野講(我又問乜你聽到乜!?他說它成日口郁郁wow!)另一條倖存的我都忘了叫乜名…

原帖由 Brianmama 於 09-1-8 11:51 發表
sue, 咁初七得唔得閑join埋gathering啫 預埋你一齊玩, 家陣係到周圍搵人呀!!

我果盆三色堇係12中已經係度吊鹽水, 早兩日終於certified埋.

早兩日係屋企樓下間花店, 見到寫明"交功課三色堇", 真係有個衝動走 ...

BRAINMAMA :

喂喂喂, 個農莊好似幾好喎, 多野玩過我上次去果個 "一雙手農莊".  預埋我啦....

顆花.... 上次去完旅行, 佢都切切底底地 "去"了.  我係花店, 買過一顆苗, 重新開始......所以... 佢而家仲係 'BB'

KW :

你個仔真係乖喎, 我個女一有假放, 都唔知幾精神.  幾時都話放假好過返學.  佢仲好醒咁話, 唔通放假都要日日溫習咩... 結果, 成果聖誕期, 除左做功課外, 一D書都無掂過.  假期前通知的中默, 佢好似都未有意思開工.

靚媽咪 :

你地有無人知家長日, 老師係米一個一個學生咁見家長架?  如果係, 我早D話俾老師知, 我點先 OK 呀.   TKS.

哈哈..... 今天派了回條了, 每人也有自己的見面時間呢!!!

原帖由 feelogsofee 於 09-1-8 14:56 發表
靚媽咪 :

你地有無人知家長日, 老師係米一個一個學生咁見家長架?  如果係, 我早D話俾老師知, 我點先 OK 呀.   TKS.

feelogsofee,

亞仔係把口聽落乖咋...查實在家好百厭.....

盆花我就第三日叫姐姐去街市買過d泥,換大少少個盆,她∕亜仔好似日日淋水,放在電視櫃頂,在睇開電視時昅到下d進度…希望順利交到差....

原帖由 feelogsofee 於 09-1-8 14:01 發表
BRAINMAMA :

喂喂喂, 個農莊好似幾好喎, 多野玩過我上次去果個 "一雙手農莊".  預埋我啦....

顆花.... 上次去完旅行, 佢都切切底底地 "去"了.  我係花店, 買過一顆苗, 重新開始......所以... 佢而家仲係 'BB'

KW ...

回覆 # 的文章

各位, 如果係好的話, 咁就快快趣報名, 我打電話去問, 佢地話要先填入營申請表, 然後交埋全費先叫ok, 至於食物方面, 我見佢地有bbq, 有訂餐飲, 唔知係咪可以自備呢? 我見上次我地b咗, 如果今次order食物,  會唔會好d呢?

初七人日行大運

日期: 2009年2月1日(星期日)
地點: 樹屋田莊
營費: $105 (大小同價, 三歲或以下不參與活動者免費)
備註: 須自備食物(可代訂食物)

報名:

1. brianmama (3位)
2. 黃健年同學 (3位)
3. feelogsofree (3位)

BRIANMAMA :

預埋我1家3口.  訂食物, BBQ 也好, 自備就...... 好重呀, 年紀大, 唔想揹咁重, 亦唔想俾阿女食零食.

KW :

放在電視頂都OK嗎?  唔駛曬太陽?

我果日約咗8:30, 你會唔會係我前面呢?(我估跟學號!)

原帖由 feelogsofee 於 09-1-8 16:16 發表
哈哈..... 今天派了回條了, 每人也有自己的見面時間呢!!!

Feelogsofee,

電視櫃頂早上陽光岩岩曬到,我估重点係換大少少慨盆,多左泥,多左營養和吸多左水份......

Brianmama,
訂or BBQ好D.我都怕拎太重

話時話,有乜野玩呢?

初七人日行大運

日期: 2009年2月1日(星期日)
地點: 樹屋田莊
營費: $105 (大小同價, 三歲或以下不參與活動者免費)
備註: 須自備食物(可代訂食物)

報名:

1. brianmama (3位)
2. 黃健年同學 (3位)
3. feelogsofree (3位)
4. KW(3位)+1BB

家長會我係7:30am特別加開早場(wahaha...)

原帖由 feelogsofee 於 09-1-8 22:29 發表
BRIANMAMA :

預埋我1家3口.  訂食物, BBQ 也好, 自備就...... 好重呀, 年紀大, 唔想揹咁重, 亦唔想俾阿女食零食.

KW :

放在電視頂都OK嗎?  唔駛曬太陽?

回覆 # 的文章

kw, 我係佢地個網站到介紹咗好多野玩, 而我地個營費係包括3項活動, 兼且有義工導師帶住玩, 活動有:-

- 樹屋歷奇
- 田園追蹤
- 奇妙橫水渡
- 原野大腳八
- 七彩迷牆
- 阡陌漫步
- 環保再造紙
- 印弟安遊獵
- 飛越迷城
- 翻泥拔草耕田樂

佢地見我地d小朋友6-7歲, 建議玩第1-3既活動, 我睇佢地既video都好刺激, 尤其係横水渡, 可能會濕身添呀!

KW 家長會7:30am真係好早喎,我仲係張床到訓緊呀 ! 我就 10:07 怪怪地咁。

Brianmama, if 會濕身會好凍喎,好似今日咁鬼凍點算?
‹ 上一主題|下一主題