用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我想唔做野,全家取綜援,好嗎?
樓主: samhongkong
go

我想唔做野,全家取綜援,好嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+samhongkong+於+13-12-17+發

原帖由 pooh仔 於 13-12-22 發表
攞綜援唔可以讀直資校㗎
有何根據?

引用:Quote:原帖由+samhongkong+於+13-12-17+發

攞綜援唔可以讀直資校㗎
早兩年直資好多新聞時, 經濟日報報導過德望中學有幾位同學來自綜援家庭

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-12-22+發表攞綜

原帖由 Sumyeema1 於 13-12-22 發表
早兩年直資好多新聞時, 經濟日報報導過德望中學有幾位同學來自綜援家庭

...
德望中學是直資, 小學是私校

攞綜援唔可以讀直資校㗎
未聽過。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-12-22+發

原帖由 skkeung 於 13-12-22 發表
重要嗎?
重要,你說中產和綜援戶一樣,綜援戶大家大概知生活係點,如果你口中旳中產和綜援戶一樣生活,咁這「中產」和我的定義相差頗遠。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:shadeslayer 的帖子

唔係化!我話“若”!請睇清楚點!

shadeslayer  哦,阿媽係女人,知道。  發表於 13-12-23 01:16

簽名被屏蔽

我明白您想講咩野。錢多絕對唔係罪!「錢」是清白的,是無罪的!只是不正當的搵錢方法才是罪行。「罪」是描述一些行為,並不是描述一些狀態。
有一些有錢人被批評,但人們並非批評他們「有錢」,只是批評他們的「搵錢之道」。

葉劉成日話香港人仇富,但我不「仇」金錢,我只仇不公不義。有錢人總是好叻去轉移視線,明明是仇不公不義,卻因為部份不公不義的事情發生在部份有錢人身上,他們就說成是仇富,轉移得清脆利落。

我再具體說明,就以粉嶺高球會為例,有人話香港人仇富、仇高爾夫球。Sorry!如果香港政府收一千蚊租金,批出170公頃土地給領取綜援人仕享用,我一樣出來反對。又如果170公頃土地不是用作打高球,是免費給二、三千人打乒乓波或在那裡吃零食,我同樣出來反對。

By the way, 我唔係左膠!

Tommy,

你誤會了,"錢多有罪"係指另一樣嘢。

錢多,除吸引分身家外,也吸引一大羣"正義"朋友來帮人分身家。

呢單嘢,除了判决理據不一面倒外,最重要是影响極其惡劣(不是十億八億嘅問題)。

我想問吓,有幾多人攞完综援而能脱離综援呢?

一個新移民,如冇得攞综援,佢會被迫投入社會。咁,佢慢慢就會溶入社會。反而,佢攞综援,佢出沒將是週圍小市區。

引用:Quote:我明白您想講咩野。錢多絕對唔係罪!

原帖由 judy 於 13-12-23 發表
Tommy,
你個雷鳴天下  post 冇咗嘅?

板主話唔關教育,都唔知移去邊。

熱血勳章

回覆:judy 的帖子

「錢多,除吸引分身家外,也吸引一大羣"正義"朋友來帮人分身家。」

去到呢歩,距離冰島國越來越近了,金融就别想了,討論下如何重操漁業吧。

一班新人類來分錢之餘,那些甚麼會,甚麼社會工作者,都在撈緊油水。
我地應該讚下上一代人,佢地真係最辛苦,捱生捱死,臨老想要多幾舊水生果金政府都話冇錢。
反而係 d 新人類,就個個話要遊學要補習要跳芭蕾舞。
成日話 "矛盾",但支矛在佢地手上,唔通你叫我唔用個盾擋?

引用:板主話唔關教育,都唔知移去邊。

原帖由 judy 於 13-12-23 發表
板主話唔關教育,都唔知移去邊。
你忘記幫個 topic 戴上一頂 ( 通識 ) 的帽子  

cowboymama    發表於 13-12-23 19:54
judy  英雄所見咯同,你同Cowboymama所見一樣  發表於 13-12-23 17:26

回覆:ANChan59 的帖子

喺黃英奇直資校講嘅, 佢想收一學生, 因佢攞綜援, 教署reject

引用:喺黃英奇直資校講嘅,+佢想收一學生,+因佢

原帖由 pooh仔 於 13-12-23 發表
喺黃英奇直資校講嘅, 佢想收一學生, 因佢攞綜援, 教署reject
如果你說黃英琦女士說的,你完全搞錯了。社署不以綜援資助直資學校學費,綜援學生要讀直資,向學校申請學費減免。

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-12-23+發表喺黃

原帖由 JustAParent 於 13-12-23 發表
如果你說黃英琦女士說的,你完全搞錯了。社署不以綜援資助直資學校學費,綜援學生要讀直資,向學校申請學費 ...
喺教署reject 唔比入讀。
在之前有個座談會, 黃英琦親口講述佢收一學生, 最後被教局reject。 不是社署撥款唔撥款。 我聽咗先知。

回覆:JustAParent 的帖子

就算佢間學校想減免都唔得, 理由喺佢喺綜援學生, 冇得入讀。  黃英琦間中學只得高form.

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+13-12-23+發

喺教署reject 唔比入讀。
在之前有個座談會, 黃英琦親口講述佢收一學生, 最後被教局reject。 不是社署撥 ...
直資學校收生根本不受教署管,學校選擇學生亦不應考慮學生經濟狀況。我說的新聞有報道,立法會有紀錄,請你提供你的消息來源。

引用:就算佢間學校想減免都唔得,+理由喺佢喺綜

就算佢間學校想減免都唔得, 理由喺佢喺綜援學生, 冇得入讀。  黃英琦間中學只得高form.

...
這個校監真太爛。

直資學校,她掂邊間......。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+pooh仔+於+13-12-23+發表喺教

原帖由 JustAParent 於 13-12-23 發表
直資學校收生根本不受教署管,學校選擇學生亦不應考慮學生經濟狀況。我說的新聞有報道,立法會有紀錄,請你 ...
學校冇考慮學生經濟狀況, 喺最終教署reject 那學生入讀

‹ 上一主題|下一主題