用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

菲媽,

我教 Maggie, 係咁嫁:

Q: How many bothers/sisters do you have?
A : I have no brothers/sisters.

Q: What is that?
A:  That is xxxx.

Oops ~ 今個 week 諗住得 Maggie 一個, 所以我叫左老公帶佢去番學, 等我可以偷下懶!  咁點呢         , 咁菲菲咪要踩兩堂          ??

Sorry, 打擾各位民生媽咪。請問幼稚園部會唔會教phonics和普通話, 如果會, 大約幾時教? 學校的教授足夠嗎? 是否需要再在校外參加課程? 多謝賜教!

KristyMum,

幼稚園有普通話課, 好似係 K2 開始.  Phonics 都會教, 但我記得只係簡單既 single letter 發音;  依家小一有正式既 phonics class, 是否會教得更深入我就未知喇          .

請問, 中默考試係未只係默生字, any 背默??

考試仲未溫!  妳地點呀!?

中默應該淨係默詞語, 不需要背默.

要攪掂今個星期中默和英默,才可以正式

OLIVIA1997,

Thank you!  因為阿女成日講老師話要背默 (17)!~  尋日開始同阿女溫番晒 d 生字, 錯漏百出, 好多已經忘記左八九, 黎緊兩日真係要比 d 心機先得喇!

Thanks Zoey.

Zoey,

上星期默第十六, 十七課之前, 同其他跳ballest的媽咪傾計的時候,個個都話上星期要背默第十七課, 但上個星期默書, 第十七課只係默

菲媽,

Just pm you.

OLIVIA1997,

Thanks ~     

大家係未好忙同小朋友溫書呢        ?  今日阿女話, 派左中文默書考試卷比佢地睇, 佢話拎左 99 分, 唔記得寫一個標點!  

我想問下大家, 下星期既考試期間, 係未會放早嫁?!

Zoey,

考試是會放早.

Twinkle

Hi 各位民生小學之家長:
我有幾個問題想請教各位,希望大家會給予一些意見,謝謝!

民生小學有否精英班?
考試會否公佈校內名次?
一年有幾次測驗考試?
平時功課量如何?
平時默書的分數會否納入考試平均分?
是否一科不合格便要留班?
如果讓'你'選,民生、培正你會如何選擇?為何?

希望各位能抽少少時間回覆我好嗎?非常感謝各位之幫忙!謝謝!

Kellymama,

其實,你可由第一頁睇番,已找到不少答案。

民生小學有否精英班?
民生小學是沒有精英班的,只是頭15名會被編在同一班

考試會否公佈校內名次?
未知。呢緊第一次考試

一年有幾次測驗考試?
全年三測三考

平時功課量如何?       
一般,不算太多。(以一年級而論)

平時默書的分數會否納入考試平均分?

是否一科不合格便要留班?
看看是否主科

如果讓'你'選,民生、培正你會如何選擇?為何?       
民生小學 ~ 半日制(一至四年級) 全日制(五、六年級)。
民生中學 ~ 英文中學
培正小學 ~ 全日制(一至六年級)
培正中學 ~ 中文中學但英文也不輸蝕,數學成績突出。
睇你個人需要及喜好,民生、培正都是傳統學校,校風純樸,兩間都好學校。

以上純屬個人意見。如有錯誤或不足,請其他媽咪補充。   
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

kellymama,

有疑問, 我們這裡的媽咪都會很樂意解答          !  

我的小小補充及個人意見:

{精英班}
每班都留頭 15 名 在同一班上, 其餘便被分配各個班別.

每班有高有低, 卻可以亙補不足!  我不太喜歡有精英班 (即使被分配在精英班的是自己既小朋友), 學校似會有分化;  雖然亦可說成因材施教, 但人人平等, 成績不好的, 有好成績既同學做鼓勵, 不是會比全編在同一班水準較差的一班上更好嗎?  

學業成績並不最重要, 我認為個人品格發展才影響一生

{平時功課量如何}
不多, 比我想像中要少 (不知其他小一家長有沒有這感覺?), 每天 5,6 樣, 可能還包了默書改正, 沒錯不用改, 有錯的都是每字寫四次, 合理的工課量;  有閱讀既時間總比用來抄寫好.

{如果讓'你'選,民生、培正你會如何選擇?為何?}
論名氣, 一定是培正.  好似 abbybear, 兩間都是好學校.

給我再選一次, 我仍然會選民生.

請問大家知唔知聽日考試仲駛唔駛帶書包/功課呀?  係未剩係著校服唔駛著運動衫?  

Hi 各位媽咪:
好耐冇上

Hello,

1.        During the exam period, it’s better to bring the homework otherwise it will be marked on the handbook.
2.        Wear normal uniform instead of PE uniform (as they won’t have PE lesson).
3.        Exam on penmanship – what they will do is just copy sentences/vocab by pencil.  Good for us as no revision.
4.        考試會否公佈校內名次? - it was marked at the corner of the report in pencil and little gift will be given to some of the students.  The parents day will normally be held on the Saturday before Christmas.
Good luck to me as my daughter is sick today – no revision at all.

ILOVEHONGKONG,

Thank you 妳呀!  我周圍搵唔知係未有通告講過 li 樣野 tim!~  咁我聽日都帶個手提 bag 就 okay lu.

我女都唔係叻呀, 我聽我女講班裡面好多同學仔都係咁上下高分, 所以我都係覺得佢係 okay 嫁咋!  今日同佢溫既時候都有好多字唔記得, 攪下攪下都十點幾喇!  我都係望佢唔駛留班, 唔想佢讀得太辛苦          .

HelloDearAnnie,

Thanks a lot!  

希望妳囡囡快 d 好番晒!  表現正常就 no problem, GOOD LUCK!

Zoey,

Thanks.

Just came back from school - it's glad that she said both Chinese and GR are easy.

Regards,
Annie

‹ 上一主題|下一主題