用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

kennischow,

同意你嘅講法, 根本做唔到咁多! 我都會選擇性同真係有時間先做, 唔係就會變成壓力lu, 反正唔會計落考試分, 都係輕鬆d好.
不過, 你d時間真係安排得幾好, 我而家仲係好亂, 我阿仔如果我唔睇住佢真係唔會自動自覺做架.
佢暫時都幾鍾意"閱讀越有趣", 因為可以養寵物, 幾得意. 其實我覺得入面嘅英文都幾深, 好多時都要解釋佢聽, 中文就ok.

原文章由 kennischow 於 07-10-15 14:34 硐表
應該唔計分的,但有d就要上的,可以看看在閱書記錄冊的最後幾頁.
因為太多綱站要上了,所以我都決定放棄一兩個,只會keep著上英文每一篇(放學回家即做)和越讀越有趣(晚飯後才做)!!而朗文常識只會兩三日上一次!!而教育城 ...

有無2007年9月入讀宣小的家長?

SPJB

常識評估幾多分?你們有沒有人知道評估真的不計入任何類別分數嗎?我仔仔所有科目第一次評估分數不太好.
你知不知道今日全班沒有小息上,要罰,因昨天全班很頑皮呀!
還有,昨天發生了一件事,不知道你仔仔有沒有和你說,激到我紮起,英文堂,你仔仔和我仔仔,還有一,二位同學一同偷食糖,結果給老師
發現,真......
我想找個私人上門補習老師跟一跟.佢不太自動自覺做事,唔知點好?

[ 本文章最後由 TracyC 於 07-10-16 08:51 編輯 ]

Tracy,

佢地有時真係大意到不得了架 你問問囝囝坐得太後會唔會另佢睇 or 聽唔清楚, 如果真係就要同老師反影吓啦.

考試時間我都唔知呀, 我唸11月家長會老師會講掛

中默溫左啦, 英默就未ok. 唔知點解囝囝咁難將d字記入腦, 好辛苦咁記左入腦默完一星期後問佢巳經唔記得, 考試都唔知點算

原文章由 TracyC 於 07-10-15 15:05 硐表
SPJB

激親我,數學亞仔大意到不得了,居然有一板全漏做,全板得o分,
只得共28分.另水果泥膠得70分....今個星期佢好似有點迷糊.
不知是否調了位,是我仔仔上一次坐的行數位置再最後的一個位.我不喜歡佢坐得很後,一不留心 ...

SPJB

常識評估幾多分?你們有沒有人知道評估真的不計入任何類別分數嗎?我仔仔所有科目第一次評估分數不太好.
還有,昨天發生了一件事,不知道你仔仔有沒有和你說,激到我紮起,英文堂,你仔仔和我仔仔,還有一,二位同學一同偷食糖,結果給老師
發現,真......
我想找個私人上門補習老師跟一跟.佢不太自動自覺做事,唔知點好?

Tracy,

放心啦, 評估真的不計算入考核成績內, 我在家長會時聽過老師是這樣說的. 評估只係想睇吓小朋友學到幾多, 比家長知道小朋友那裡不明而作出跟進.

常識評估囝囝也不理想, 但總算合格. 你囝囝怎樣?
我發覺常識科原來有很多生字的, 一真忽略了, 只想到中文科的生字. 份卷第一部份的生字我囝囝很多也不記得, 所以失分很多. 昨天常識功課的super word 生字真的很多很多, 真要加把勁.

昨天的事囝囝一點也沒有告訴我, 我看了後心情很差, 為何囝囝這樣頑皮, 他平時真的很擔小. 我同老公講, 他反而看得很輕鬆, 他說佢地根本仲未明白小學同幼稚園的分別, 就等老師罰吓佢地law. 我很想放工回家問問囝囝究竟發生什麼事, 老公一直提我不可以閙, 要引導他說出事情, 希望我做得到啦. 唉! 很不開心呀!

全班罰無小息是不是因為吃糖的事情或是另一些事情呢? 我怕囝囝連累其他同學呀!

至於補習, 我都有唸過, 不過不想太快呀, 現在才小一剛開始, 想看看第一次成績考核結果如何才作決定.

原文章由 TracyC 於 07-10-16 09:16 硐表
SPJB

還有,昨天發生了一件事,不知道你仔仔有沒有和你 ...

Hi Tracy,

剛剛問了囝囝昨天的事情, 佢話有d同學好嘈, 所以老師罰今天無得小息, 其實都唔係無得小息, 只不過係坐在某個地方不准四圍走.

至於食糖, 囝囝話你囝囝上英文堂時請左粒糖比佢食, 原來佢地而家一齊坐, 咁佢地2個一齊食, 比老師見到, 佢話老師淨係話佢地, 無罰喎!

我同囝囝講呢2件事係老師打電話話我知架, 我話老師話再唔乖就要見校長, 要記缺點. c.

撻老師個朵希望佢會驚d啦.

原文章由 SPJB 於 07-10-16 13:18 硐表
Tracy,

放心啦, 評估真的不計算入考核成績內, 我在家長會時聽過老師是這樣說的. 評估只係想睇吓小朋友學到幾多, 比家長知道小朋友那裡不明而作出跟進.

常識評估囝囝也不理想, 但總算合格. 你囝囝怎樣?
我發覺常識 ...

Hi 大家好!
今天收到下個月的餐單表,發現22/11 -28/11不用訂餐,是否考試呢???? 有d緊張!!!!

Hi Kennis,

係呀, 校曆表寫住22/11 - 28/11 係第一次成績考核試呀, 會放早, 實際唔知幾點, 要等派通告先知. 真係有d緊張, 我唔知點同囝囝溫習呀?

原文章由 kennischow 於 07-10-16 21:36 硐表
Hi 大家好!
今天收到下個月的餐單表,發現22/11 -28/11不用訂餐,是否考試呢???? 有d緊張!!!!

SPJB,

問了囝囝佢話只是英文堂去活動室才一同坐,我已叫佢不能上課偷食糖了.我囝囝表現時好時壞,若果你囝囝知道我囝囝在課室情況,請通知我.這樣,我可以同我囝囝講我知你在校做....我知很多事的.等佢不要過份.我囝囝仲話佢時時給老師叫出去做示範,其中數學堂啦.不知是不是真? 我想可能佢傾計,老師就叫一叫佢出來示範...(我自己推測)視藝之前做了三幅晝,前天中秋節,雷電,我的家庭 和勞作水泥膠,佢話全班兩人可以貼出來,佢有份.請探一探路.你小朋友好似調了4次位多了,你知不知?

Tracy,

大家互相報料啦

今日我囝囝又唔舒服, 想嘔! 上落課室同醫療室幾次, 佢真係有嘔, 但又無其他唔舒服, 最後都要叫老公中午接走佢. 唉! 我都唔知佢咩事, 返到屋企就無事, 我唸我要好好地同佢傾吓睇吓佢情緒上嘅問題, 佢平時返學好開心, 我問佢鍾唔鍾意返學佢都話鍾意, 唔知係唔係我琴晚閙過佢, 因為佢英文默書仲未熟, 所以佢驚. 第一次英默又係因為唔舒服所以無默(不過上次佢真係唔舒服).

原文章由 TracyC 於 07-10-17 09:19 硐表
SPJB,

問了囝囝佢話只是英文堂去活動室才一同坐,我已叫佢不能上課偷食糖了.我囝囝表現時好時壞,若果你囝囝知道我囝囝在課室情況,請通知我.這樣,我可以同我囝囝講我知你在校做....我知很多事的.等佢不要過份.我囝囝 ...

Tracy,

老公下午回校幫囝囝取回今天的功課時同崔老師傾左一陣, 老公問佢為何囝囝時常調位, 是否因為不乖. 她說初初是有點頑皮, 好像上堂時傾計或不專心所以要轉位, 但最近巳很好乖很多了, 聽到都無咁擔心 . 不過, 佢到英默前就想嘔嘅事情就要多d留意, 其實我都係猜測吓, 都唔知係唔係真係咁, 真係要小心處理

原文章由 SPJB 於 07-10-17 15:43 硐表
Tracy,

大家互相報料啦

今日我囝囝又唔舒服, 想嘔! 上落課室同醫療室幾次, 佢真係有嘔, 但又無其他唔舒服, 最後都要叫老公中午接走佢. 唉! 我都唔知佢咩事, 返到屋企就無事, 我唸我要好好地同佢傾吓睇吓佢情緒 ...

SPJB

昨晚,我聽見囝囝說你囝囝不舒服走了,現怎樣,今日可以回校上課嗎?
今日是要黙英文,上一次英文黙書聽囝囝說有很多同學表現不好呀!可能第一次黙的形式關係啦!未摸索到,有點似填充,但只要全部要唸熟,及寫多點.應該就可以應付,11句是不是?中文黙書怎樣?我囝囝只得95分,因我自己以為蘋果的蘋-步有點,溫習搞亂了囝囝的記憶.
我想你當作你是囝囝好朋友,同學一樣的關係會否可多點了解佢在校情況?
我自己仍在學習.你有沒有訂學校綱上$336 ? $366 學習東西?

Tracy,

多謝你的關心!
他今天有上學, 學校沒有打來佢應該ok,但佢今朝同我講好緊張因為要默書, 我就叫他不用緊張因媽咪知道佢識, 因Pre-Dict佢除
Friend 欠了個e 字其他都識, 我信心不夠呢~~
其實他有點不合作, 老師一早派了範圍我叫他每天要寫, 佢又唔肯寫, 到今個星期得幾日時間先黎急咪緊張law, 真係睇少一吓都唔得到!

中默囝囝都係95分, 竟然寫少左個"果"字

$336的教材我沒有買, 真的沒有時間做, 唔想壓迫大家.

原文章由 TracyC 於 07-10-18 09:31 硐表
SPJB

昨晚,我聽見囝囝說你囝囝不舒服走了,現怎樣,今日可以回校上課嗎?
今日是要黙英文,上一次英文黙書聽囝囝說有很多同學表現不好呀!可能第一次黙的形式關係啦!未摸索到,有點似填充,但只要全部要唸熟,及寫多點.應該 ...

Hi SPJB
我原本都相唔買,因為太多綱上的學習了,但今天跟我家姐講開,佢話佢個仔(讀緊馬頭涌官小)都有用iclassroom,佢話個形式唔錯,可以利用一些簡易的遊戲跟小朋友溫習到中,英,數和常識,佢現在都係比個仔自己玩,佢話好有用,所以都叫我買喎!!我想大家都不防考慮吓啦!

原文章由 SPJB 於 07-10-18 12:55 硐表
Tracy,

多謝你的關心!
他今天有上學, 學校沒有打來佢應該ok,但佢今朝同我講好緊張因為要默書, 我就叫他不用緊張因媽咪知道佢識, 因Pre-Dict佢除
Friend 欠了個e 字其他都識, 我信心不夠呢~~
其實他有點不合作, 老師 ...

[SPJB 多謝你的關心!
今天18/10 一上堂, 老師安排了同學們調位,其中一個是我仔仔,不知是否我曾打電話給老師講了小兒在數學評估做漏了一板及其他....的情況, 原坐第四組被安排了現坐於第二組,和你仔仔一組呀,以後,大家可能更多點知道大家仔仔的東西了,希望仔仔有點改進.
你仔仔英黙OK嗎?我次次問親我仔仔佢話識晒? 激c !

Tracy,

佢話識哂你應該開心呀, 即佢對自己有信心
我問囝囝識唔識, 佢話識! 但琴日佢無la la 同我講好似串錯左一個字. Anyway, 我同佢講唔緊要, 千其唔好比太大壓力自己, 儘了力便可以.

我同囝囝傾過, 佢真係因為驚默書而想嘔, 佢自己唔知架, 係心理及情緒影響, 老師話有d小朋友係會咁架.

其實我都反思過, 係因為時間安排得唔好同埋囝囝唔多合作溫習, 令到時間緊迫而令佢信心唔夠影響情緒所以想嘔, 中默佢唔會想嘔因為佢handle到, 但英默就比較辛苦. 而家搵到真正原因處理就會容易d, 真係希望囝囝同我合作啦.

Tracy, Kennis & 其他mami, 你地小朋友係唔係自動自覺溫習架, 佢地肯唔肯同你地合作架, 你地小朋友有無學過Phonics? 對英文串字是否很有幫助? 囝囝有學過, 但比較皮毛, 頭尾音一定拚到, 但中間嗰d唔識拼真係要死記囉. 有無d好嘅拚音班介紹呢~

quote]原文章由 TracyC 於 07-10-20 10:07 硐表
[SPJB 多謝你的關心!
今天18/10 一上堂, 老師安排了同學們調位,其中一個是我仔仔,不知是否我曾打電話給老師講了小兒在數學評估做漏了一板及其他....的情況, 原坐第四組被安排了現坐於第二組,和你仔仔一組呀,以後,大 ... [/quote]

SPJB,

真好,知道原因就可以對症下藥了。

我囡囡默英文都比較麻煩,比默中文難得多,不過,
始終是女孩子,比較定性一些。我囡囡的英文較弱,我都有點擔心,也想找一些好的英文course給她上,大家如有好介紹就好了!

SPJB, 知道你一定會很擔心,做人媽咪真的十分艱難啊!你有兩件,又是全職,真的不容易!我只有一個,又是返半職 (因之前份工實在太辛苦,可以連續幾天都見不到囡囡,故一年前就轉半職,公司又恰巧有這offer:) ,太好!)但現要幫囡囡適應小一也不容易啊!大家努力啦,做到幾多就幾多!

SPJB, 加油!我們一起努力!

Mabelle

原文章由 SPJB 於 07-10-20 12:33 硐表
Tracy,

佢話識哂你應該開心呀, 即佢對自己有信心
我問囝囝識唔識, 佢話識! 但琴日佢無la la 同我講好似串錯左一個字. Anyway, 我同佢講唔緊要, 千其唔好比太大壓力自己, 儘了力便可以.

我同囝囝傾過, 佢 ...

mabelle,

好多謝你嘅關心, Thank!

嘩! 原來你做半day架, lee個係我個dream黎架. 我都好想返半
day, 尤其而家囝囝返左小一仲更加想, 不過好難搵架!

mabelle, 多d上黎傾計吖!

原文章由 mabelle 於 07-10-20 19:17 硐表
SPJB,

真好,知道原因就可以對症下藥了。

我囡囡默英文都比較麻煩,比默中文難得多,不過,
始終是女孩子,比較定性一些。我囡囡的英文較弱,我都有點擔心,也想找一些好的英文course給她上,大家如有好介紹就好了!

SPJB, 知道你一 ...

Hi,

你們其他一年班家長知不知評估了中文沒有?
好似不覺仔仔提及, 另外有張黃色常識綱上自學紀錄紙,怎做?是否
填 kick & x 幾時交? 工作的我真覺不夠時間和仔仔溫習,下月尾就考試了.

Hi Tracy,

常識綱上自學紀錄紙 - 張紙係9月同10月份嘅紀錄, 有做就 tick, 10月尾交

我都無聽囝囝講過中文評估, 應未做.

你地小朋友有無提過學校嘅飯盒呀! 囝囝成日都話唔好食, 同佢揀飯盒好煩呀, lee樣又話唔好食嗰樣又話唔好唔食, 佢話唔鍾意d汁同d飯or麵撈埋一齊喎, 成日都揀D餐, 我就唔係好鍾意D餐, 唔多均衡, 遲d冬天仲更加唔想揀, 凍bing bing. 佢成日都話想自己帶飯 . 自己帶仲煩, 日日要唸整咩比佢帶, 佢食咁鬼少都唔知點整, 自己帶飯壺又重, 都係咪攪, 希望佢食食吓慣啦.

原文章由 TracyC 於 07-10-22 11:30 硐表
Hi,

你們其他一年班家長知不知評估了中文沒有?
好似不覺仔仔提及, 另外有張黃色常識綱上自學紀錄紙,怎做?是否
填 kick & x 幾時交? 工作的我真覺不夠時間和仔仔溫習,下月尾就考試了. ...
‹ 上一主題|下一主題