用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

carollam310 寫道:
係呀...我女一..二年級係同一個班主任...佢好好...我好滿意..阿女又好鐘意...但..升上三年級唔知仲有冇咁好彩    我好擔心呢樣呀 :  : 仲有成中方面搞成咁...2010年仲不再同鉻賢有聯繫關係....真係冇乜選擇 你擔唔擔心呀

係咩!!!!
同鉻賢有聯繫不再掛歐...
唔係化   
咁真係要諗定後路la   
一係就轉讀私小/直資或一條龍學校   

醒目開學勳章

醒目開學勳章

之前有聽講過...但未經證實...唔敢亂講 : 今日妹妹去註冊...有張通告係咁寫的....應該係真的   所以而家先講出黎  : 我都為升中問題煩緊...留0係油尖旺定轉走好    唔走的話...到時又冇乜中學可選   

carollam310

其實早幾年莫校長已經講左話大約2007年,
全部中、小學都會脫勾,除非是直屬和一條龍,
所以到時在中學的自行收生階段就會有多達30%,
好似你囡囡讀得咁好的話,
就更加容易入到心儀中學(照常理推斷)。

就正因為協和無直屬、聯繫中學,
咁樣校長、老師就會更加努力推薦好學校,
唔會好似有直屬中學的小學咁,
連推薦信都唔肯寫(九龍某名女校),
有d甚至寫衰個學生的conduct(九龍某名私立小學),
等佢一定要直昇原校,
花樣之多,層出不窮,只為留住成績好的學生。

所以對成績好的學生而言,
自行收生階段的學位多左,就只會出現雙贏局面,
大家選擇都會多d,right ?
到2010年,好似在自行收生階段時,
學生可以自選3間心水中學面試呢!
希望快d落實公佈就好啦!

月兒
之前有聽講過...但未經證實...唔敢亂講 : 今日妹妹去註冊...有張通告係咁寫的....應該係真的   所以而家先講出黎  : 我都為升中問題煩緊...留0係油尖旺定轉走好    唔走的話...到時又冇乜中學可選   
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

amycoco

你好嗎?我已經好了好多,不過仍然有d燒,
多謝關心!現在的天氣陰晴不定,你都要保重呀!
我個搗蛋王都未開始溫書,
連考試範圍都未齊呀...陰公!
日日叫佢吹d老師比,
問左成兩個禮拜都係咁!

夜了,拜拜啦!  
Goodnight!

月兒
amycoco 寫道:

月兒,

真係好久冇見妳上來. 妳要好好休息,
有冇睇醫生呀??? 就快考試, 妳囡囡開始溫書未呀??? 我姨甥女補習社都開始溫書, 都希望佢地考得好d.   
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

都係得兩條路行,
一係一條龍,唔怕讀得唔好,都可繼續上...
一係繼續留係到keep住band1成績,等上band1-2中學...     

唉...仲諗住憂完小學,
無咁快憂中學...
依家簡直係折磨
咁真係要諗d後路至得la...   

醒目開學勳章

真係好煩 我老公話轉入九龍城網...但考插班好難   

除非係一條龍,先可以直升,
就算直屬的都只會收最top的30%,
所以由始至終都係要陪住d少爺小姐們戰鬥到底,
中途還要添加特異功能(所謂多元智能)培訓,
現今的莘莘學子真的要十項全能,
現今做父母真艱難。

[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

dear cherryma,

cherry明年有冇報糾察, 俊欣報左, 佢被老師揀選為正選. 佢今日派左份報返來填呀!!!     

[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

amycoco 寫道:
dear cherryma,

cherry明年有冇報糾察, 俊欣報左, 佢被老師揀選為正選. 佢今日派左份報返來填呀!!!     

有呀, 我叫佢休息一年, 佢話唔得呀, 因為六年級張成績表好重要, 有乜都要參加, 考中學容易啲. 所以一定要報      

現在連啲學生自己都緊張埋一份 :-x  :-x  :-x

醒目開學勳章

做糾察有利升中架    咁仲要參加D乜呀

各協mami,

昨天派了通告,
問小朋友會原校升班與否?
同埋"銘賢"脫勾,都只由今年小一生.
先會受影響...你囡囡就不用擔心la.
我就憂憂地....   

想問下上年有無咁問過家長是否原校繼續讀
‹ 上一主題|下一主題