用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

原文章由 SPJB 於 07-12-22 11:24 發表
Fiona,

Never mind!

你囡囡讀邊間幼稚園呀?

我都幫細仔唸緊(雖然佢而家only 15 months), 都仲唸緊讀唔讀N1, 因為佢9月出生. 如果讀都會喺附近讀, 要轉都K1先轉.
哥哥以前嗰間其實我幾鍾意, 因為d老師好好, d小朋 ...

SPJB:

我囡囡都係9月出世但05年, Pre-nersey 而家讀緊迦南 , 9月出世屬細女K1 竟然考到大坑真光所以超開心 , 幼稚園可直上真光小學(私校) , 仲可參加大抽獎, 而家向 St.Paul Kindergarten出發.. 我囡囡返左nursey 3個月真係叻左好多, 不過學費又洗多左 ...

hugub

Hi Fiona,

係唔係九龍塘迦南呀! 我大仔嗰時都in過, 收佢不過後來都無讀, 我幾like佢個校舍, 好大個户外地方比小朋友玩

原來你唔唸住比囡囡同哥哥一間小學, 咁真係要部署吓啦.

原文章由 hugub 於 07-12-22 12:35 發表

SPJB:

我囡囡都係9月出世但05年, Pre-nersey 而家讀緊迦南 , 9月出世屬細女K1 竟然考到大坑真光所以超開心 , 幼稚園可直上真光小學(私校) , 仲可參加大抽獎, 而家向 St.Paul Kindergarten出發.. 我囡囡返左nur ...

原文章由 SPJB 於 07-12-24 09:30 發表
Hi Fiona,

係唔係九龍塘迦南呀! 我大仔嗰時都in過, 收佢不過後來都無讀, 我幾like佢個校舍, 好大個户外地方比小朋友玩

原來你唔唸住比囡囡同哥哥一間小學, 咁真係要部署吓啦.

...

SPJB:

Yes 九龍塘迦南 , D 老師幾好ga, 日日打比我講囡囡返學情況 。 宣道冇中學所以唔比囡囡讀la, 而家都煩緊囝囝第日點, 你知啦英中好大競爭!!

hugub

Hi Fiona,

好耐無入黎啦!

想問吓2月1日家長日係咪即係見家長, 同老師傾計, 嗰日星期五黎喎, 小朋友咪唔駛返學? 駛唔駛帶埋佢地一齊見架.

好奇怪學校點解唔將名次寫在成績單上, 反正都有嗰一欄, 間間學校都係咁寫架啦. 要好似鬼鬼鼠鼠咁釘張紙仔喺手冊, 嗰日返黎見到張紙仔都覺得幾攪笑. 你唔覺得奇怪咩?

原文章由 SPJB 於 08-1-16 13:50 發表
Hi Fiona,

好耐無入黎啦!

想問吓2月1日家長日係咪即係見家長, 同老師傾計, 嗰日星期五黎喎, 小朋友咪唔駛返學? 駛唔駛帶埋佢地一齊見架.

好奇怪學校點解唔將名次寫在成績單上, 反正都有嗰一欄, 間間學校都係咁寫 ...

Dear SPJB:

怪唔知得飯單 1 Feb 畫左, 要帶小朋友仲要著校服。

點呀你囝囝名次考得好唔好? 我囝囝要鞭策

Hugub

Hi Fiona,

我囝囝更加要鞭策, 其實係衰喺中文度.
班名次ok啦, 級名次就

我而家擔心佢第三次考試老師唔讀卷會全軍覆沒:cry:

上次閱卷日睇到佢真係好大意

原文章由 hugub 於 08-1-17 10:13 發表

Dear SPJB:

怪唔知得飯單 1 Feb 畫左, 要帶小朋友仲要著校服。

點呀你囝囝名次考得好唔好? 我囝囝要鞭策

Hugub

請問學校有沒有 OPEN DAY 比來年的小一學生及家長參觀的?

原文章由 SPJB 於 08-1-17 13:06 發表
Hi Fiona,

我囝囝更加要鞭策, 其實係衰喺中文度.
班名次ok啦, 級名次就

我而家擔心佢第三次考試老師唔讀卷會全軍覆沒:cry:

上次閱卷日睇到佢真係好大意

...

有無2007年9月入讀宣小的家長

P.1 家長朋友近來怎樣?
剛看到小兒第二次考試成績了, 名次還未收到.
今次小兒確實進步了少點,其實仍有不合格的科目, 其中就是普通話了, 閱卷日我已看了試題,剛合格, 若如加埋平時分,口試分可能因此不合格啦. 英文聆聽很差......就快第三次考試,現更為擔心, 要佢自己看文字對答真不知怎辨?
閱卷日,經過上課室的路,看見天雨操場裹的告示板, 是否就是苦有考試各科目取得100分成績就貼上姓名以示鼓勵, 我兒子當然沒有份.科科有85分以上,我已開心了. 至於另一方面, 類似獎朴模樣是甚麼來?你們孩子哪一科最弱?有沒有方法可以.........點算?

原文章由 TracyC 於 08-4-19 10:12 發表
P.1 家長朋友近來怎樣?
剛看到小兒第二次考試成績了, 名次還未收到.
今次小兒確實進步了少點,其實仍有不合格的科目, 其中就是普通話了, 閱卷日我已看了試題,剛合格, 若如加埋平時分,口試分可能因此不合格啦. 英文聆 ...

hi~
唔好意思,我想問問大家意見,
我個仔性格較為好動,唔係太專心,唔知會否適合就讀黃埔宣小,學校是否推行一人一樂器?是否傳統教學谷得很厲害??幾年級開始行精英班?有傳升中派位只有幾三成學生可上bank 1英中,其餘只派往band 2 and band 3之中中及英中,是否同34及41校網一同歸納立於九龍城區競爭太大所致?請問大家有否07年之升中派位資料可供參考.唔好意思,太多野問,唔該晒各位.
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

原文章由 chunchunbb 於 08-5-6 13:17 發表

hi~
我個仔性格較為好動,唔係太專心,唔知會否適合就讀黃埔宣小,學校是否推行一人一樂器?是否傳統教學谷得很厲害??幾年級開始行精英班?有傳升中派位只有幾三成學生可上bank 1英中,其餘只 ...

chunchunbb 你好:
  黃埔宣小是一間十分傳統教學的學校,如果你的小兒較為好動,應認真地考慮。學校主張推行一人一樂器,並希望家長配合,因老師工作繁瑣,未能加以培訓。據聞,黃埔宣小並沒精英班,但如你仔細地..... 。"有傳升中派位只有幾三成學生可上bank 1英中,其餘......"。這個傳聞實在太....... 。總之一句,台灣一族,自給自足。有食力,自然有實力生存。不然就會自然淘汰和........。

小兒現就讀宣小P.1, 快一年了. 感覺很不錯呀, 從學校舉行的親子活動裡所見到很多老師都很好, 對學生很關心.
我其實不知怎樣去評定學校是否傳統, 因為亦有很多不同的活動. 上課亦是小組形式的. 功課亦不是太多, 起碼以小兒這樣慢吞吞的人2小時內一般都會完成.
學校是有分精英班的, 他們叫拔尖補底, 2年級開始.
至於一人一樂器, 很多學校都有推行的. 學校只係鼓勵並沒有迫小朋友呀!
就算學校唔推行, 根本好多家長都會比小朋友學架啦.
今年升中派位的確唔係咁好. Anyway, 對我黎講仲有好耐先要面對升中派位, 希望明年或以後會好d. 跟本無一間學校可以保証每年派位有幾好. 最重要係我囝囝讀得開心!

原文章由 chunchunbb 於 08-5-6 13:17 發表

hi~
我個仔性格較為好動,唔係太專心,唔知會否適合就讀黃埔宣小,學校是否推行一人一樂器?是否傳統教學谷得很厲害??幾年級開始行精英班?有傳升中派位只有幾三成學生可上bank 1英中,其餘只 ...

I agreed with you!

原文章由 SPJB 於 08-5-26 16:29 發表
小兒現就讀宣小P.1, 快一年了. 感覺很不錯呀, 從學校舉行的親子活動裡所見到很多老師都很好, 對學生很關心.
我其實不知怎樣去評定學校是否傳統, 因為亦有很多不同的活動. 上課亦是小組形式的. 功課亦不是太多, 起碼 ...

iquestion朋友,

我都有朋友既仔仔係黃埔宣小讀書,佢反而話呢間學校教學好多元化,老師設計不同活動比小朋友玩,等佢地上堂開心d,學得好d,絕對唔係傳統教學的學校,而且我見呢間學校既老師都好後生,應該唔似舊時小學既老師。

而家好多出名既學校都要小朋友學多d活動,例如樂器,都係想小朋友多d自信心同培養潛能,仲可以訓練小朋友既耐性,其實學校都無強迫一定要學,不過好多家長都贊成呢d唸法...

據我所知,呢間學校由二年級開始,每級都有分精英班,我朋友話d精英班既小朋友個個都好醒,之前,TVB既問答比賽,佢地派左D同學比賽,仲嬴左好多間小學,比其他學校D小朋友醒目WOO~~

其實如果你唔係咁清楚間學校,唔好係度講唔正確既資料,誤導BABY KINGDOM既朋友仔...

原帖由 iquestion 於 08-5-24 15:04 發表

chunchunbb 你好:
  黃埔宣小是一間十分傳統教學的學校,如果你的小兒較為好動,應認真地考慮。學校主張推行一人一樂器,並希望家長配合,因老師工作繁瑣,未能加以培訓。據聞,黃埔宣小並沒精英班,但如你仔細地.....  ...

Agreed with you!  我仔今年都係讀小一,在開學家長會當日說學校從 2-6年級係有精英班, 而且d老師係好後生, 我仔班主任係年青的; 至於學校主張推行一人一樂器, 家長可自由參與的, 所以我覺得呢位 iquestion 如真係唔清楚, 請不要發表啦﹗

有勞﹗

原帖由 qqfamily 於 08-9-3 09:12 發表
iquestion朋友,

我都有朋友既仔仔係黃埔宣小讀書,佢反而話呢間學校教學好多元化,老師設計不同活動比小朋友玩,等佢地上堂開心d,學得好d,絕對唔係傳統教學的學校,而且我見呢間學校既老師都好後生,應該唔似舊時小學既老師。

...

唔系嘛!咪玩啦!

聽說,校長將在數月後退休?是否堅料?
‹ 上一主題|下一主題