用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
樓主: little_kiki
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

前幾日報章有講胡下首輪只收得少於十個學生,咁即係話胡下仲有好多位剩,反而要擔心佢過埋第二輪都會吾會收唔夠開班下限(好似係最少要有二十一個),當佢會收夠生的話,佢將來搬去沙角轉全日,你都仲要想下新環境你係咪鍾意.

上個月去"主風"參觀, 校舍確舊左d;
但老師好nice招待我地d家長及講解學校,
學校好著重英語課目, 有2位外籍及10多位英文老師

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

真好,有田家炳的家長係度可以問.
這一年你的小朋友讀得開心嗎?曾聽說課程太淺怕會影響他日讀中學的問題.另外我很著重校風的,好的校風讀書會專注,好怕讀書風氣唔好.

醒目開學勳章

bobo2001,

好多謝你既意見. 如你所講, 除左甲一乙一選真係好鍾意既學校之外, 乙二, 三其實都唔好選d hit既學校 真係好難取捨. 始終個心又想博下, 咁你有無d朋友二,三都選d hit學校又派到位呢?

原文章由 bobo2001 於 08-1-18 14:19 發表
見到你地咁頭痛, 又想起自己舊年都係過來人.
91網好多好學校, 真係好頭痛. 沙呂, 一呂, 胡上, 倍基, 朱正賢基本上只能選其一放於第一位, 如果第一志願派唔到的話都唔駛諗, 所以個人意見選定一間, 其他可以放最後,  ...

阿囡好多同學仔第一輪填左"胡上, 主風" 都入吾到(我都入吾到胡上)....唉~~呂小更加機會微, now真係有d吾知點

唉!我都係第一輪唔中胡上, 依家到攪珠真係有D担心, 我依然會甲一同乙一選胡上, 乙二就梁鉅翏, 乙三未諗倒, 因為一呂. 培基等放乙二三基本上等如零.....唔知大家可唔可以俾D意見我, 唔該!

我都很認同梁鉅鏐是實力派的學校,老師很用心教導和關懷同學。數學科的水平十分高,如果用功讀書,是一個很好的選擇。

學校常常在集會時教同學唸唐詩,初時覺得有點老套,不過在六年級時己經能令同學知道甚麼是「絕詩」和「律詩」,畢業後更能學以致用。

不過功課就很多,每天都要下一番心機才可。

bobo2001,

多謝你的資料,很有用呀.田家炳也是我其中心儀的,如無意外應會填乙2.
其實我是在沙田中心那邊,派去任何一間都要搭車去,沒什麼大問題.
沙循我也知道是很好的選擇,但位置實在較偏遠,婆婆去接她比較遠和沒有什麼車可以到.

醒目開學勳章

想問吓大家, 本來乙部係要盡量填晒(91網有15間), 但如果保險d乙二,三選d無咁hit既學校, 咁果d hit既學校係乙部(除左乙一)根本就唔使填, 咁填唔晒15間會唔會有d危險呢.

醒目開學勳章

bobo2001,

聽完你講, 真係好頭痛, 完全未有idea咁如果我甲一,乙一填一呂, 乙二填胡上, 乙三打後就開始填d無咁hit既學校, 你覺得咁樣有無問題呢? 因為我近'一城'果邊, 始終想近番d同埋呢兩間都係好學校. 另外, 想問下你有無蕭漢森小學既資料, 好似話都唔錯, 係呼呢? 有無媽咪可以講下.

‹ 上一主題|下一主題