用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無小朋友肯自己溫默書呀?
樓主: Terry280905
go

有無小朋友肯自己溫默書呀? [複製鏈接]

我囝囝都係咁!英文有唔計分的Fun Dict. 佢都好認真,次次都默20+個.
原帖由 小木偶媽咪 於 09-9-21 15:32 發表
囡囡小一開始都係自己溫中英文默書
自己入房溫好我就幫佢默,次次都一百分
只有一,兩次係錯1個字
英文用拼音方法去記,會易記好多
中文就多看課外書 ...

家長自最清楚自小朋友特性,可以放手? 點放?

方法好多. 要觀察適合小朋友.

接受程度其實係講家長自要求.

精英班競爭,P4先試有點冒險. 你問問你自己可可以讓仔仔跌出精英班, 你可以放多時間去試?
來年P5升中計分.如果影響大當然要試.最好一的都唔幫就一天光!

原帖由 Rattie 於 09-9-21 17:27 發表
家長自己最清楚自己小朋友既特性,可唔可以放手? 點放?

溫書方法有好多. 要觀察適唔適合個小朋友.

接受程度其實係講家長自己既要求.
精英班競爭大,P4先試有點冒險. 你問問你自己可唔可以讓仔仔跌出精英班, 你可以 ...

AGREED!!
低小放手就恐他入不到精英班, 高小放手又恐佢跌出精英班, 再P.5-6放手仲怕佢跌BANDING.
可唔可以放手, 在乎小朋友本身的自理能力是否成熟&家長自身要求??
手只可以慢慢放, 見佢DROP咗, 又要收返緊!!!
邊個家長想陪太子讀書, 讀到到中學鴉!!!

我個女今年小五,在她小四時我試過放手叫佢
自己溫,但佢只係拿住本書,擔天望地,唔知佢
有無讀過,結果要重默.試過幾次後,都係要同
佢溫.

所謂  初歸新抱,落地孩兒  ,低小就已經要放手.

個人認為,不應為默書而默書. 家長如果有空閒,平日可不經意下問生字,檢視期間小朋友亦察覺自己的不足,到真正默書的日子,讓他承擔後果,培養責任心,成績差不要罰,只要收起笑容皺皺眉就夠了.

初小的成績不帶殺傷力,是訓練自理及責任感的好時機,不容錯過.

多點培養孩子愛閱讀的習慣,對書本不抗拒,對文字就較敏感,父母自然省氣省力.

少少分享,希望管用.

原帖由 808280 於 09-9-21 17:56 發表
我個女今年小五,在她小四時我試過放手叫佢
自己溫,但佢只係拿住本書,擔天望地,唔知佢
有無讀過,結果要重默.試過幾次後,都係要同
佢溫.

我個囡囡小四, 因為我地兩公婆要返工. 所以自小一起, 做好晒功課之後. 我必定要佢自己溫eng dict, 如果有唔識既vocab. 佢先會抄寫, 抄到熟為止. 等我放工返屋企就全部開始讀默. 唉, 依家小四eng dict 範圍比小三多, 兩大段paragraph, 默返出黎都要兩版紙, 真係幫唔到佢幾多 (頂多我讀佢默) ,要好靠佢自己.

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 09:59 發表
我個囡囡小四, 因為我地兩公婆要返工. 所以自小一起, 做好晒功課之後. 我必定要佢自己溫eng dict, 如果有唔識既vocab. 佢先會抄寫, 抄到熟為止. 等我放工返屋企就全部開始讀默. 唉, 依家小四eng dict 範圍比小三多,  ...

自小一起, 阿仔都係要我幫佢, 我地兩公婆都要返工,
現在功課多了, 平時沒有時間溫, 所以要在星期六&日
溫好晒, 但佢唔肯溫, 就勞氣law.

或者你試下, 收到dict syllabus 時. 抽起10個8個深字. 每日叫佢寫5個x 5次左右. 等你返到屋企同佢默果幾個vocab. 第二日又寫另外果5個, 晚上時默. 到星期六 / 日, 就全部一次過同佢讀默. 呢個step by step 既方法都唔錯, 唔駛一次過谷晒係weekend 度溫 (因為都幾吃力), 中默果d 都係一樣.

原帖由 Terry280905 於 09-9-22 10:19 發表

自小一起, 阿仔都係要我幫佢, 我地兩公婆都要返工,
現在功課多了, 平時沒有時間溫, 所以要在星期六&日
溫好晒, 但佢唔肯溫, 就勞氣law.

原帖由 Kittymummy 於 09-9-22 12:04 發表
或者你試下, 收到dict syllabus 時. 抽起10個8個深字. 每日叫佢寫5個x 5次左右. 等你返到屋企同佢默果幾個vocab. 第二日又寫另外果5個, 晚上時默. 到星期六 / 日, 就全部一次過同佢讀默. 呢個step by step 既方法都 ...

這又是方法之一.
多謝大家的意見, 我同仔仔會try our best.

囝囝都係小一試過二次唔合格之後, 先肯自己溫習, 然後我讀佢默!

因我地兩個都要返工,所以我囡囡由 k3 已經訓練佢自己溫書和讀默書,今年佢上小一第一次中默老師只是話默 p.4 ,所以囡囡要全課讀好,上星期五派回來有95分,我真是很安慰。

Terry280905,

好奇一問, 你e+有check仔仔d功課?

Rattie

原帖由 Rattie 於 09-9-22 16:46 發表
Terry280905,

好奇一問, 你e+有冇check仔仔d功課?
Rattie

只會check 佢有無做晒, 唔會check 有無做錯.

家長小朋友壓力都大,仔仔 may be需要 support, 唔一個.
或者同talk talk了解下先.
Good luck!

原帖由 Terry280905 於 09-9-21 14:24 發表

但補習社只會幫他們預默, 不會要他們溫默書的.

不如你索性任佢自己溫默書,再用同佢以前溫默書既時間/程序,改為由你親自同佢早兩日預默,咁你可以知道佢自己溫會甩漏邊一類字詞,再重點係默前一日提佢寫/串多幾次唔識既字。咁可以半放手又可以有最後控制。

Dear Terry

Personally opinion.  It's quite important to check its correctness, as it is a good indicator to know how he understand what the teachers' teach him.  Also a good chance to remind him to be more careful next time.

原帖由 Terry280905 於 09-9-22 17:20 發表

只會check 佢有無做晒, 唔會check 有無做錯.

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-9-23 14:13 發表
Dear Terry
Personally opinion.  It's quite important to check its correctness, as it is a good indicator to know how he understand what the teachers' teach him.  Also a good chance to remind him to b ...

I knew it is important, but I will know which
part is his weakness while he made mistake on the homework.

I agree with you.  He should be responsible for his own homework.  Thus, his teachers know as well.

原帖由 Terry280905 於 09-9-23 15:12 發表

I knew it is important, but I will know which
part is his weakness while he made mistake on the homework.

我囡囡(現 小二)次次都係佢自己默書, 而且次次 100分或貼近。

佢自己從小一開始, 平日背埋課書。

我的方法 : 平日晨咁早個 alarm 係用 CD 鬧醒佢, 晨咁早就播放 書本內容, 如, 中文普讀, 英文課本,

而 CD 係學校提議給家長買的。 如 Longman express書本 CD, 啓思中國語文書本 CD,

我個人覺得呢個方法好好, 臨訓前及早上起床聽課本cd, 然後識背, 跟手睇下就識默, 無咩 careless misktake.

但我知好多家長都不買 CD 給仔囡聽, 需知道學習過程中, 【多聽】是加强記憶好方法之一。

台灣曾有發明  加强記憶儀器, 其中原理就是連訓覺都要聽 CD。

希望你們識吓呢個方法, 我囡願本記性好差, 現在背誦一大段, 一課書都可以。

原帖由 beywat496 於 09-9-23 15:28 發表
我囡囡(現 小二)次次都係佢自己默書, 而且次次 100分或貼近。

佢自己從小一開始, 平日背埋課書。

我的方法 : 平日晨咁早個 alarm 係用 CD 鬧醒佢, 晨咁早就播放 書本內容, 如, 中文普讀, 英文課本,

而 CD 係學校 ...

這個方法都唔錯呀!
‹ 上一主題|下一主題