用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV Interview
樓主: mimame
go

KV Interview [複製鏈接]

哎呀~! 我個仔仔有唱歌,有答佢地問題, 但係冇拍櫈, 拍櫈會唔會好重要既一PART嫁?

而家好down好down

啱啱in完, 安排好好, 天氣仲要風和日麗, schedule係10:45, 我地10:35到, 即刻入得唔駛等, 10:50前已經出番黎, 15分鐘都唔到, 安排好professional

只可惜, 阿女係都唔肯答老師佢叫咩名, 幾多歲, 無論老師幾有耐心問幾多次, 佢都唔肯答, 問佢其他野佢都講下, 一提到佢叫咩名就唔出聲

唱歌更加唔駛講, 老師試左好多次, 佢都唔肯, 最後老師指住其他2個唱緊歌既女仔, 問佢你睇下其他小朋友幾叻, 你可唔可以一樣呀? 佢都唔so..反而出到外面間房, 第二個老師係度收form派糖, 佢見到人地d糖就話人聽佢個名, 不過o個位唔係負責評分既..

又一間certified 出黎真係好唔開心! 呢d錯敗感我三年前係大女身上已經充分體會, in6間6間唔出聲, 估唔到比較開朗既妹妹又係, 我究竟做錯d咩?

原帖由 lilian926 於 10-11-6 19:08 發表
Compare with SC... the interview for KV is more simple!!!

Yes, I totally's agreed.  KV is more simple.
In SC, my daughter didn't answer the questions, so..........don't even think about it, forget it!!!

咁你又唔好咁down,世事冇絕對嘅!!亦唔好睇少守尾門收form及比糖小朋友嗰位老師,以往坐呢個位嘅係有份量老師,如果佢細心再問你小朋友之前interview冇答嘅問題,係因為想比多個機會喺有糖嘅情況之下再引小朋友答問題。

我記得4年前亞女in完KV等候交form時,呢位老師正好詳細再問前面個小朋友名字、幾歲、旁邊呢位係邊個?....我當時心想,唔係啩,又問多次,亞女喺入面已經答晒老師,如果再問,亞女唔答咪好攪嘢。當前面小朋友離開後,只見呢位老師喺張form係咁寫...係咁寫。輪到我哋交form時,老師竟然一句都冇再問亞女問題,攞完糖講多謝就走人。最後前面位小朋友有冇收到offer就不得而知喇!!

後尾上BK網,有人話好似in完老師之後張form有記號,咁守尾門嘅老師會知道點處理。

原帖由 nataliepsc 於 10-11-7 11:59 發表
而家好down好down

啱啱in完, 安排好好, 天氣仲要風和日麗, schedule係10:45, 我地10:35到, 即刻入得唔駛等, 10:50前已經出番黎, 15分鐘都唔到, 安排好professional

只可惜, 阿女係都唔肯答老師佢叫咩名, 幾多歲, 無論老師幾有耐心問幾多次, 佢都唔肯答, 問佢其他野佢都講下, 一提到佢叫咩名就唔出聲

唱歌更加唔駛講, 老師試左好多次, 佢都唔肯, 最後老師指住其他2個唱緊歌既女仔, 問佢你睇下其他小朋友幾叻, 你可唔可以一樣呀? 佢都唔so..反而出到外面間房, 第二個老師係度收form派糖, 佢見到人地d糖就話人聽佢個名, 不過o個位唔係負責評分既..

一個兩歲多的小朋友要在陌生環境唱歌5係一件簡單的事
原帖由 sonsonc 於 10-11-7 01:37 發表
我又唔覺只 in parent喎! 我坐喺度睇阿仔in咗好耐, 問答/認圖/砌圖/拼對/唱完成首ABC songs 先in阿媽, in 阿媽時阿仔玩blocks &跎縲 問題is more difficult when compare with SC. ...

今日我和囝囝都in完,原則上囝囝問甚麼問題,我全都聽到~
1.砌積木
2.問姓名﹑年齡
3.問我係邊個
4.拼圖,選相同的圖案
5.跟指令,合上雙眼﹑用手掩蓋著眼睛
6.看圖作答:皮球﹑小朋友在做甚麼﹑木馬
7.唱歌
8.玩陀螺
家長
1.誰照顧小朋友
2.平時做甚麼
3.為何選根德園
4.介片未
5.用甚麼語言溝通
囝囝差不多答對所有題目,但太細聲~

原帖由 chingchingb.ma 於 10-11-7 12:36 發表
咁你又唔好咁down,世事冇絕對嘅!!亦唔好睇少守尾門收form及比糖小朋友嗰位老師,以往坐呢個位嘅係有份量老師,如果佢細心再問你小朋友之前interview冇答嘅問題,係因為想比多個機會喺有糖嘅情況之下再引小朋友答問題。
...

咁係咪守尾門既老師再問問題, 收個小朋友機會大d??
個老師冇問我地野呀, 而且我尋日拎糖時都冇人排隊呀...

如果冇問你嘢都唔奇,當年佢都冇問亞女,最後亦收咗亞女。

原帖由 coco513 於 10-11-7 14:13 發表

咁係咪守尾門既老師再問問題, 收個小朋友機會大d??
個老師冇問我地野呀, 而且我尋日拎糖時都冇人排隊呀...

logistic 安排可以, 但沒有時間俾小朋友warm up, 一埋位, 就問問題, 家長都覺 "hee hee her her", 滾水落腳, 神都未定, 就in完, 你話兩歲人仔可以做足要求, 真係好難!
FR :-D

not easy but lots of kids including my girl did (last year).  however, i know kids that who were not willing to sing were also accepted. i personally feel that KV always prefers obidient kids and cooperative parents.  they may not like kids who are very smart but not easy to control....quote]原帖由 pandabonita 於 10-11-7 12:50 發表
一個兩歲多的小朋友要在陌生環境唱歌5係一件簡單的事
[/quote]

請問老師係用中文定英文問小朋友?  我個仔只係講英文.....

原帖由 sheffield 於 10-11-7 16:01 發表
not easy but lots of kids including my girl did (last year).  however, i know kids that who were not willing to sing were also accepted. i personally feel that KV always prefer obident kids and cooperative parents.  they may not like kids who are very smart but not easy to control...

好有同感, KV老師的態度同SC好唔同. SC每位老師都帶著笑容, 連安排秩序的老師都經常主動和身邊的小朋友說話, 問問題的老師有很好的笑容, 態度循循善誘, 係阿囡狀態不足的時候給予多次機會. 整個面試很享受.
KV的老師比較嚴肅, 甚少笑容, 阿囡其實IN KV時的心情及狀態比IN SC時為佳, KV的問題亦較SC淺易很多, 但阿囡的表現卻強差人意, 相信小朋友都給了我一個點子.

回覆 26# milkybb 的文章

same question as yours.

del...........

原帖由 dolphinmama 於 10-11-6 18:29 發表
in我同仔仔的老師就冇咁好心機,我面對住問我的那位老師,感覺有點覺得俾佢"盤問"咁,當然啦,可能同我個仔表現一般有關,唉.........
但我都要讚他們的流程安排得好好,快而且有系統! ...

唔係噃, IN我地個兩位老師好NICE噃, 好好笑容, 唔覺得佢地好趕噃, 問D問題同大家一樣, 好有耐性聽我答, 最后都好有耐性等我個仔唱歌, 不過我都覺得著重IN家長多啲, SO FAR感覺好好, 老師係成熟D, 但都唔算老, 感覺佢地比較有經驗, 唔覺眼有廿靚歲個D後生MISS, 只係見到一個我估係主任嘅肥物体係到安排秩序個樣真係幾嚴肅幾惡下...

我都覺得IN 我地兩位老師好nice, 一個成熟D, 一個好後生, 20多歲, 後生嘅問我野, 成熟嘅同阿仔玩, 一去到仲叫我一齊睇吓阿仔玩玩具先, 玩到咁上吓, 先開始問我問題, 因為我阿仔唔識講好多野, 到唱歌時, 老師叫我同佢一齊唱, 我話其實佢唔識唱, 老師仲話唔緊要, 咁細個, 慢慢黎啦! 我覺得佢地態度好好!

原帖由 cwongkl 於 10-11-7 19:14 發表

唔係噃, IN我地個兩位老師好NICE噃, 好好笑容, 唔覺得佢地好趕噃, 問D問題同大家一樣, 好有耐性聽我答, 最后都好有耐性等我個仔唱歌, 不過我都覺得著重IN家長多啲, SO FAR感覺好好, 老師係成熟D, 但都唔算老, 感覺 ...

醒目開學勳章

我地今日遲到左10分鐘, 去到幾乎唔晒等咁滯, 學校門口個兩個阿叔見我身水身汗, 雖然知道我地遲左, 都叫我地唔駛急, check完app form, 等左1個candidate就到我地, 好有效率, 好彩我都回到氣......

in我地個兩個老師年紀都係比較大既, 後生d那個都應該over 40, 呢個in我個女, 佢都好nice, 反而in我個個就cool少少, 我個女唔肯答1條認圖問題, 其他大致上都答/做到~

我個女係0810細b, 而且今日既面試時間本來係佢既午睡時間, 出門口未訓醒又勁扭計, 無論結果如何, 我都覺得佢已經盡力而為, 我覺得好滿意~

醒目開學勳章

今日IN KV,好快好流暢,唔洗20分鐘出返黎.雖然我女答晒問題又有唱歌,哥哥又享度讀,不過我都無咩信心,因為我女答時扭擰,我一同個老師傾計,佢就唔會爽快答,係都要我篤住佢,要佢答,最後差D連櫈都無拍埋就走,好在臨尾我記得咋

原帖由 coco513 於 10-11-7 09:51 發表
哎呀~! 我個仔仔有唱歌,有答佢地問題, 但係冇拍櫈, 拍櫈會唔會好重要既一PART嫁?

我諗拍櫈應該唔係太重要掛,因為我地in完老師比番張Form我地,我地先起身講Bye Bye,我都有提囡拍櫈,但當時張Form已在我手上,老師應該唔會再mark有關呢part的表現掛,因第二組考生亦已上前埋位面試了。反而老師in時同門口收Form的老師都再三問我地如果收的話會否搬去九龍,因我家在港島。

不過今天都係無望啦,囡好粗老,佢一手就飛左個Puzzle豬鼻去隔離枱地上,又唔太專心,又坐唔定,最後唱歌個part仲背住老師唱歌,雖然好啱主題唱Dum Dum轉菊花圓,老師們都忍唔住笑佢。但都無希望啦。
‹ 上一主題|下一主題