用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV Interview
go

KV Interview [複製鏈接]

Hello

Anyone can share how's today KV interview is?

Like whether it is on schedule, have to wait, etc?

Also what questions do they ask and is it all kids need to sing a song?

THANKS
   0    0    0    0

我下午先in,回來再講.......

因為自己早到先要等

俾d海棉積木阿仔來疊高
另有3塊動物木塊(我唔知問咩)
仲有玩陀螺
我聽到問阿仔邊到係鼻 老師指住我問係邊個
最後要唱歌

問我想am 定pm
每日有幾多時間同阿仔玩
戒片未
點識kv
覺得kv如何

原帖由 mimame 於 10-11-6 11:24 發表
Hello

Anyone can share how's today KV interview is?

Like whether it is on schedule, have to wait, etc?

Also what questions do they ask and is it all kids need to sing a song?

THANKS

原帖由 evaywwong 於 10-11-6 17:39 發表
因為自己早到先要等

俾d海棉積木阿仔來疊高
仲有玩陀螺
最後要唱歌

問我想am 定pm
每日有幾多時間同阿仔玩
戒片未
點識kv
覺得kv如何

...

一個老師IN我,真係唔係好知問阿仔咩,見到玩海棉積木,有一幅圖有兩個小朋友,老師問阿仔鍾唔鍾意玩個類似恐龍既玩具,阿仔話唔鍾意.仲有問佢五官...唱歌... 其他唔知佢做咩!

The whole process is very smooth, if you arrived on time, actually you just need to wait few minutes( inside school area ) then you can enter a room. ( No need to wait outside the school nor on the road! )
Teachers are very nice and caring, willing to listen and talking with the children even they are not response so well.
The whole interview only takes about 20 minutes then we can leave!

原帖由 evaywwong 於 10-11-6 17:39 發表
因為自己早到先要等

俾d海棉積木阿仔來疊高
仲有玩陀螺
最後要唱歌

問我想am 定pm
每日有幾多時間同阿仔玩
戒片未
點識kv
覺得kv如何

...

想問玩陀螺, 係咪一定要個小朋友識轉個陀螺呀? 定問他呢個係咩?

in我同仔仔的老師就冇咁好心機,我面對住問我的那位老師,感覺有點覺得俾佢"盤問"咁,當然啦,可能同我個仔表現一般有關,唉.........
但我都要讚他們的流程安排得好好,快而且有系統!

原帖由 dolphinmama 於 10-11-6 18:29 發表
in我同仔仔的老師就冇咁好心機,我面對住問我的那位老師,感覺有點覺得俾佢"盤問"咁,當然啦,可能同我個仔表現一般有關,唉.........
但我都要讚他們的流程安排得好好,快而且有系統! ...

想問下先生問左你(即家長個部份)咩問題? 同點解你覺見你仔仔的先生冇好心機? 係咪問左少少就算?

同我想問係咪一間房一對家長小朋友? 定1個hall, 好多張台家長同小朋友一齊見?

我女女個 interview 只用左 4分鐘,感覺上冇乜做過d乜就完左,而且我個老師好似好趕咁,成日好想我快d答完問題!

我估(我睇唔到)老師示範一次 阿仔再跟住玩 應該冇問呢個係咩

原帖由 giant_japan 於 10-11-6 18:26 發表

想問玩陀螺, 係咪一定要個小朋友識轉個陀螺呀? 定問他呢個係咩?

我覺得in我嘅資深老師 由我哋行埋去張枱至到離開 佢係非常之留意我同阿仔嘅外表同gesture言行舉止

原帖由 dolphinmama 於 10-11-6 18:29 發表
但我都要讚他們的流程安排得好好,快而且有系統! ...

Compare with SC... the interview for KV is more simple!!!

原帖由 lilian926 於 10-11-6 19:08 發表
Compare with SC... the interview for KV is more simple!!!

lilian926
why?

SC has more different kinds of questions... and there is a test on finger muscles... However, KV just have puzzle and name the objects on the picture...

I don't know why... I think KV interviews the parent more than the kids... (that's only my personal feeling....)

原帖由 giant_japan 於 10-11-6 19:11 發表

lilian926
why?

係一間大房有好多張枱,但分隔得好遠下,都唔會影響到自己張枱.
我唔係話in仔仔的老師冷淡,係in我的那位較"批判",in仔仔的是較年輕的,較有心機帶仔仔玩and相對較有耐性,但in我的那位就較嚴肅,冇乜笑容,真係以前自己搵工見老闆都冇咁嚴肅呀.....唔知呀,可能係自己見仔仔冇唱歌,死梗,所以更覺得老師唔太nice呱..........

其實我都有係IN家長, 唔係IN小朋友既感覺. 因為IN我個老師未正式開始前, 我小朋友已經開始左答問題, 所以聽到小小, 我聽到既都係好易既問題, 問咩姓名, 指住我, 問係邊個, 指自己鼻, SIMPLE MACTHING, 問題易.

雖然感覺係IN家長多過IN小朋友, 不過又未至於唔好受既.

我都覺得in得好快, 我答完問題, 個囡已經攪掂. 之後問返佢, 佢話唱咗ABC, 但只係唱咗2句, 老師就話OK, 唔使再唱.

由於我只要求am班, 加上個女連老師送陀螺都話唔要, 都預咗唔得啦!

原帖由 natnatkk 於 10-11-6 18:36 發表
我女女個 interview 只用左 4分鐘,感覺上冇乜做過d乜就完左,而且我個老師好似好趕咁,成日好想我快d答完問題!

我地都係年輕親切老師in囡囡,嚴肅中年老師in我!
今朝落雨, 我早左15mins左,
同囡囡享行人路到學校都等左一段時間,
可能佢已經好悶, 所以冇咩笑容, 有d遊暈!

一開始年輕老師叫囡囡揀玩具, 佢揀左磁石拼圖,
之後中年老師就開始問我,
呢位老師好嚴肅, 第1個問題就問我係咪一定要am?
我話唔係, 不過囝囝出年k3返am,
希望2個小朋友可以一齊返,
佢即刻話咁即係要am啦, 然後同我寫低左am only!
我好想話唔係一定要, 但佢已經問左第2條問題...
~主要邊個照顧小朋友?
~每日幾多時間同小朋友玩? 會玩d咩?
~點解會再揀呢間學校?
~戒左片未?
之後就聽到年輕老師叫囡囡唱歌,
佢好細聲唱左首7 days in a week!
老師拍住手聽佢唱, 但我個女就好呆滯!
走嗰陣有多謝老師禮物同bye bye,
不過要提佢先記得拍好張櫈!

最後收form嘅一位深資歷老師就好好,
我個女掛住望壁布板佢仲好有耐性同呀女傾幾句!

原帖由 dolphinmama 於 10-11-6 21:40 發表
我唔係話in仔仔的老師冷淡,係in我的那位較"批判",in仔仔的是較年輕的,較有心機帶仔仔玩and相對較有耐性,但in我的那位就較嚴肅,冇乜笑容,真係以前自己搵工見老闆都冇咁嚴肅呀.....唔知呀,可能係自己見仔仔冇唱歌,死梗,所以更覺得老師唔太nice呱..........

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我又唔覺只 in parent喎! 我坐喺度睇阿仔in咗好耐, 問答/認圖/砌圖/拼對/唱完成首ABC songs 先in阿媽, in 阿媽時阿仔玩blocks &跎縲 問題is more difficult when compare with SC.

‹ 上一主題|下一主題