用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否值得為小朋友搬出九龍返學~請家長回答 ...
樓主: YTCsophie
go

是否值得為小朋友搬出九龍返學~請家長回答 [複製鏈接]

原帖由 TKma2010 於 11-2-15 19:42 發表

我希望好似你咁唔會後悔啦。
唔知黄埔返九龍塘校車會唔會有你囡囡咁正8:30上車呢?

唔同學校既路線唔同, 我個女以前間學校黃埔係頭幾個站.

good luck!

我住响黃埔隔離,每日都是帶囝囝搭的士來回九龍塘返學,車程大約十分鐘,相當近。

原帖由 TKma2010 於 11-2-15 19:42 發表

我希望好似你咁唔會後悔啦。
唔知黄埔返九龍塘校車會唔會有你囡囡咁正8:30上車呢?

回覆 10# TKma2010 的文章

我都諗住今年搬!本來得一個都勉強可以,細女嚟緊九月返學就非搬不可。兩個返學時間一樣,但細女放早一個鐘,嗰一個鐘根本唔夠時間我先送個細返屋企,然後再接個大放學,更何況好唔符合經濟原則啫!但係又冇理由成個鐘我同個歲幾細女喺街等啫!
無論一個定兩個,都係九龍方便啲。而家啲小朋友點止返學吖,又大把野學,每曰出出入入小朋友真係好辛苦!

我住係沙田, 都係心儀九龍區學校, 但又唔想搬去九龍城, 黃大仙等區, 因為屋住環境冇沙田咁好, 沙田空氣都唔係好, 但隔個山仲差d,
88區又冇乜心儀小學, 所以我俾大仔讀私小, 直升番幼稚園嘅一條龍...
其實我覺得唔一定要搬去九龍, 讀直資/私校都係好選擇,
你話俾學費好肉赤, 但係九龍樓價比起北區, 我諗唔只d條數....
只要你唔怕早起身, 時間長, 其實都係個好方法...!!

原帖由 恩林 於 11-2-16 16:01 發表
我住係沙田, 都係心儀九龍區學校, 但又唔想搬去九龍城, 黃大仙等區, 因為屋住環境冇沙田咁好, 沙田空氣都唔係好, 但隔個山仲差d,
88區又冇乜心儀小學, 所以我俾大仔讀私小, 直升番幼稚園嘅一條龍...
其實我覺得唔一 ...

入到就係, 私校/直資唔係話有錢就入到, 一樣爭崩頭. 小學功課仲忙, 我都會prefer住學校附近, 慳返d交通時間
‹ 上一主題|下一主題