用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否值得為小朋友搬出九龍返學~請家長回答 ...
go

是否值得為小朋友搬出九龍返學~請家長回答 [複製鏈接]

0    0    0    0

你住那區?該區有好學校offer嗎?st rose唔係龍,如你認為小學的兩個回合收獎機會大,我覺得可考慮搬(當然係搬到st.rose所屬校網)。如機會不大,而你住個校網又有好學校(小學同中學),不如算啦。當然,如工作地點和經濟狀況都許可,你地又覺得搬屋冇所謂,咁咪搬去d多好學校嘅校網囉!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果住响東鐵沿線, 可以考慮自己湊返學
旺角東行去, 我個仔兩歲半時行要..十分鐘左右 (阿仔仲要過埋馬路繼續行返學)
恐龍家

經濟許可當然搬近學校, 等小朋友返學放學唔會太辛苦, 不過依家樓貴租貴, 要搬都唔係件容易既事呀.

原帖由 YTCsophie 於 11-2-14 17:47 發表
本人住北區, 我們是天主教, 本區沒有十分好學校, 加上小學有分, 所以想搬出來.

SRL: 好唔好, 又沒有普通話讀

粉嶺呂明材好似幾好架, 不過長遠升小學, 不論係咪SRL, 我覺得都係九龍好d

我就是為了小朋友由新界搬出九龍區住的,原因並不是為了幼稚園,而係原本住果區的小學校網好唔掂,全部也是鄉村小學,加上業主勁加租,所以沒有太大考慮就搬出九龍區了。不過依一年,九龍區的樓價,不論租或買,也大幅上升,的確令打工仔好吃力。

原帖由 klm402 於 11-2-14 16:28 發表
經濟許可當然搬近學校, 等小朋友返學放學唔會太辛苦, 不過依家樓貴租貴, 要搬都唔係件容易既事呀.

我有一班住元朗的朋友,他們也是在小朋友讀幼稚園時搬出九龍,他們的小朋友現在已讀小學,他們都會鼓勵其他朋友選九龍區學校。

我都係唸住由屯門搬出九龍嘅父母之一,小女九月响九龍塘返K1。唔使一定住學校隔離嘅(九龍塘負擔唔起嘞),住九龍區縮短校巴距離已好好嘞。
除咗考慮佢返學無咁辛苦同小學校網問題,我都唔想放工一個幾鐘頭先返到屋企(本身已經要OT到7點幾先走得),搬到公司隔離,早上多啲時間同囡相處先出門口,中午一齊食lunch,放工10分鐘返到屋企,一齊dinner然後抓緊時間溫書睇功課同親子,咁佢就唔駛好似而家咁,我哋夜返佢又夜瞓。
不過租金就係而家嘅兩倍,而且不論間屋嘅質素、環境、空氣、噪音完全無得比,唔近住我哋兩邊父母無人幫手間中睇住工人,老公仲要放棄佢架車添,所以我哋都超唔想搬嫁,換來方便同親子時間,值唔值得人人唔同睇法啦。

我會搬呀,大b就係考咗九龍塘既學校,所以決定從tko搬出黎~~

搬去?  應該說:希望哪個網?

原帖由 TKma2010 於 11-2-15 08:31 發表
我都係唸住由屯門搬出九龍嘅父母之一,小女九月响九龍塘返K1。唔使一定住學校隔離嘅(九龍塘負擔唔起嘞),住九龍區縮短校巴距離已好好嘞。
除咗考慮佢返學無咁辛苦同小學校網問題,我都唔想放工一個幾鐘頭先返到屋企(本身已經 ...

黃埔呀,35網,唔係特別好,不過晌公司隔離。
如果34網會好啲。

黃埔有天神。直入St. Mary。黃埔去九塘都方便。

34網都是只有
協恩。但協恩中學明年轉直資了。34網便不比35網好多少了!

原帖由 TKma2010 於 11-2-15 14:48 發表
黃埔呀,35網,唔係特別好,不過晌公司隔離。
如果34網會好啲。

我地由阿女前年讀pn前幾個月就已經由深井搬左出九龍, 初初真係好唔慣, 間屋由3個廁所變成得返一個廁所, 由幾年新樓變30年舊樓, 會所, playground更加唔洗講.

不過開左學後, 雖然唔係學校隔離但阿女都可以8:30先落樓上校車, touch wood有事要去學校接返佢又快, 去學野都多d選擇, 起九龍出入又方便好多, 咁覺得無搬錯.

協恩中學明年轉直資? 咁小學呢?

原帖由 DGJS 於 11-2-15 15:10 發表
黃埔有天神。直入St. Mary。黃埔去九龍塘都方便。

34網都是只有
協恩。但協恩中學明年轉直資了。34網便不比35網好多少了!

中學明年9月轉直資。從現在的協小上協中要交費了。

將來小學就更不明朗了! 不明朗的是它何時會變, 對協小收生的影響有多大?

http://hk.news.yahoo.com/article/110208/4/mlwq.html

原帖由 tsobaba 於 11-2-15 17:23 發表
協恩中學明年轉直資? 咁小學呢?

原帖由 elmolly 於 11-2-15 15:32 發表
我地由阿女前年讀pn前幾個月就已經由深井搬左出九龍, 初初真係好唔慣, 間屋由3個廁所變成得返一個廁所, 由幾年新樓變30年舊樓, 會所, playground更加唔洗講.

不過開左學後, 雖然唔係學校隔離但阿女都可以8:30先落 ...

我希望好似你咁唔會後悔啦。
唔知黄埔返九龍塘校車會唔會有你囡囡咁正8:30上車呢?

回復 14# DGJS 的帖子

天神因為要接St. Mary, 谷到痴線嫁。
如果亞囡可以考到啲活動教學同三文兩語中上嘅直資,我都唔想動用大抽獎,免得大人細路都谷得辛苦,而且運氣嘅嘢,我哋一向差啲。
‹ 上一主題|下一主題