用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 幾多歲先肯叫媽媽...
樓主: qooqoobaby2010
go

[聽/語障] 幾多歲先肯叫媽媽... [複製鏈接]

我個仔個陣都係2歲先識叫我同講幾個單字, 我同老婆都好擔心, 於是就走左去搵D私人言語治療中心做評估(政府排成大半年呀!), 而家睇左1年幾, 學校老師都話佢同其他同學差唔多,所以如果真係好擔心,可以試下同小朋友做評估先囉,聽下言語治療師既意見都無妨.

回覆 20# ihpekkleduck 的文章

我見一般小朋友一至兩歲都會開始講唔同既單字, 你仔仔咁情況, 都係做下評估安心D.

尼1個月好感恩.
囡囡進步神速
已經識講2個字.
eg. 洗手/ 食飯/ 出街.
之前做既野真係無白費到....
好似突然間唔同左咁..
希望各位daddy mami一齊努力

My daughter is also 16 months and she doesn’t call me mama. She just calls me baba and that’s how she calls her father as well. She can say a lot of other things, but mama. The only time I could hear her saying mama is only when she’s crying. What should I do?

一般歲幾啦 , 但我個仔仔 2歲都係只識講呢d ....

我個女21個月..剩係識講姐~~同唔得..
咩都唔講..剩係大叫..上星期去學校,,
老師話佢唔識講野..表現差唔收..
我報得一間..而家唔知點萛好..
嗚..
‹ 上一主題|下一主題