用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沉重決定,放棄了St Cat
樓主: busy_penny
go

沉重決定,放棄了St Cat [複製鏈接]

我都放棄左SC呀!我d朋友又係話要名氣大d既SC好,但我唔認同,其實邊間學校都好,最緊要父母背後跟進得好,其次要小朋友讀得開心,我女黎緊係原校升K1,佢係而家間學校讀得好開心,相信自己啦,冇問題架!

我都係仲爭扎緊,我自己就想留喺學之園多d, 但基本上所有親戚朋友都認為梗係應該轉去sc。 值得一提就係…我仲有個細b,嚟緊8月讀pn,但由於佢係細細b嘅關係,學之園原本唔收我個細細b,但因為大仔喺度讀pn,加上我寫幾次求情信,終於皇天不負有心人,學之園收咗細細b下學年讀pn. D 親戚朋友話過橋抽板大仔去sc 一d  都唔喺問題, 阿細細b照讀嚟緊嘅pn, 但大佬阿,去學之園面對老師及校長嗰個係我,尷尬嗰個係我喎!
不過,歸根究底,sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?好似冇乜人答倒我

補充上文,亦即係話,如果sc 真係好過學之園,我都會考慮轉去sc嘅。但學之園真係好好,阿仔又學倒嘢、又開心,老師與家長又經常有溝通,放棄學之園冒險轉去sc, 又要重新適應過,又要應付阿仔阿細細b一人一間學校嘅接送問題,天阿,好麻煩。

你吔係我會點揀?

原帖由 babyjoshua 於 11-7-2 19:00 發表
補充上文,亦即係話,如果sc 真係好過學之園,我都會考慮轉去sc嘅。但學之園真係好好,阿仔又學倒嘢、又開心,老師與家長又經常有溝通,放棄學之園冒險轉去sc, 又要重新適應過,又要應付阿仔阿細細b一人一間學校嘅接送問題,天阿,好麻 ...

留守.好明顯你喜歡學之園, 人地唔知學之園有幾好就叫你轉. 你自己知嘛. 最緊要自己知自己要D咩野.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 babyjoshua 於 11-7-2 19:00 發表
你吔係我會點揀?

一動不如一靜~
留低!
恐龍家

我另外仲有一個諗法,阿仔阿女齊齊讀學之園上午班,再幫阿仔入信要求sc 轉下午班,嘗試吓佢同時返兩間學校搞唔搞得掂。試兩三個月sc 之後就可知道阿仔適唔適合sc,同埋sc /學之園邊間好,到時再drop  其中一間。(反正sc k2都一定要番下午班囉)

你哋點睇?

有個前輩跟我說,培養小朋友要花的金錢和精神實在很多.
小朋友越大,要用的錢越多及越不能省,所以策略上一定要留前斗后.
樓主加油!!

你細細B几月出世呀?
LH唔收細BPN,K1收唔收細B?
我都家有細B,煩緊
如果入到大B果間,就一天光晒!

比著我,我唔會同大B.兩個讀唔同校,做多好多功夫!放假日子又唔同,家長會,聖誕聯歡會等等都要去兩次,撞啱同一日都唔知去邊面添!
況且LH已經係好唔錯既學校.
SC,今年開新校,响好多家長心目中都扣晒分啦!(當然人地點睇唔重要,最緊要你自己點睇.)
以今年計,LH係咪仲難入過SC?
真係睇唔到你有咩理由要轉過去SC!

原帖由 babyjoshua 於 11-7-2 18:49 發表
我都係仲爭扎緊,我自己就想留喺學之園多d, 但基本上所有親戚朋友都認為梗係應該轉去sc。 值得一提就係…我仲有個細b,嚟緊8月讀pn,但由於佢係細細b嘅關係,學之園原本唔收我個細細b,但因為大仔喺度讀pn,加上我寫幾次求情信, ...

我個細細b 係8月尾出細嘅。由於學之園在8月中開課時阿女未滿兩歲,所以佢連interview 嘅機會都冇。基本上由阿哥舊年開學,我已經每次學校有活動都會參加,旅行、親子運動會仲連阿細b都帶埋,再加上久不久有機會見倒校長又問吓阿細b有冇chance 入,校長其實一直都話真係好難,因為佢未足齡,要揀都揀足齡waiting list 嗰d先,我本來都打輸數,但我依然再入求情信,終於五月中interview 咗阿細b, 俾咗下午班offer, 我都已經好開心,但阿哥上午而阿細b下午班喺接送方面好麻煩,所以我又入多封求情信,又再電話follow up, 幾經辛苦再加上誠意,前日學校打嚟話可以俾阿細b轉上午班,我真係好開心。

就是如此,如果我一路以來勁讚學之園又不斷求位,但阿細b 有offer之後阿哥又走,我覺得以後去阿細b嘅活動,見倒老師、校長,我會好尷尬囉。更何況我真係認為學之園好好,係唯一名氣唔夠sc。 仲有,我大b係超慢熱嘅,要佢再適應新學校要一段頗長時間。

P.s. 我諗細b入LH 嘅pn 比入k1 難,因為k1 選擇多好多

Littlecook, 你是lh家長嗎?

我都覺得除左名氣之外, 學之園唔一定差過sc, 其實有幾間細校既質數一d都唔會比唔上sc同kv, 不過講名就無得講. 最緊要你覺得邊間適合小朋友.

回復 2# babyjoshua 的帖子

係囉,LH都算有人情味啦!兩兄妹一齊讀同一間,真係唔容易!你仲落左咁多功夫添!如果大B轉SC,細B今年考又唔一定收,如果唔收,几年都分開讀,好難攪架喎!

你個人認為,除左名氣,LH比SC差咩?如否,值唔值得為名氣,令到整個家庭既安排變得複雜?大B又要重新適應!如果係NEW CAMPUS仲煩,K2又要轉CAMPUS!

我唔係LH家長,我大B9月會入KM.
SC NEW CAMPUS都收,但兩者之間我真係唔駛諗,即刻選KM.

今年到細B考,佢真係超細B...我都擔心KM唔收呀!咁都要考多几間...LH都係心水呀!所以都多左留意呢間KG.

話時話,KM名氣都真係比SC低...我D街坊問我B讀邊間,都無人知呢間係咩...連今年都有考KLT KG既家長,都有D未聽過KM!

請問LH收唔收超細B架?

KM係咪你指既其中一間?
一般人唔識唔緊要,最緊要直資,私校,官津小學校長識就得啦!
唔知KM多唔多小學校長認識?

原帖由 elmolly 於 11-7-3 00:26 發表
我都覺得除左名氣之外, 學之園唔一定差過sc, 其實有幾間細校既質數一d都唔會比唔上sc同kv, 不過講名就無得講. 最緊要你覺得邊間適合小朋友.

就係囉•••••lh 除咗名氣,好似冇乜比唔上sc。 以我所知,sc 上到k2後,英文比例會下降,因為一個英文老師要走兩班。但lh就pn 到k3都一半英文。

坦白講,lh  真係比較喜歡收大b。 我個細b都係因為阿哥喺度先有少少酌情處理。我見阿哥嗰班有幾個同學係超大b(即07年10-12月架)但考k1 應該好d

原帖由 littlecook 於 11-7-3 00:27 發表
係囉,LH都算有人情味啦!兩兄妹一齊讀同一間,真係唔容易!你仲落左咁多功夫添!如果大B轉SC,細B今年考又唔一定收,如果唔收,几年都分開讀,好難攪架喎!

你個人認為,除左名氣,LH比SC差咩?如否,值唔值得為名氣,令到整個家 ...

我阿仔嗰個sc offer 係kowloon tong 羅福道正校嚟嘅,所以k2不用轉campus。但k1 offer 本來係am 的,但眾所週知,k2 一定係下午班嘅

原帖由 littlecook 於 11-7-3 00:27 發表

你個人認為,除左名氣,LH比SC差咩?如否,值唔值得為名氣,令到整個家 ...

回復 1# babyjoshua 的帖子

補充上文,亦即係話,如果sc 真係好過學之園,我都會考慮轉去sc嘅。但學之園真係好好,阿仔又學倒嘢、又開心,老師與家長又經常有溝通,放棄學之園冒險轉去sc, 又要重新適應過,又要應付阿仔阿細細b一人一間學校嘅接送問題,天阿,好麻 ...

我會揀 LH. 兩間各有 fans, 實際分別又唔大 (超碼同 grade 先). 何況你細 B 又入埋 LH.

原帖由 littlecook 於 11-7-3 00:31 發表
KM係咪你指既其中一間?
一般人唔識唔緊要,最緊要直資,私校,官津小學校長識就得啦!
唔知KM多唔多小學校長認識?

係呀, 應該唔會唔識? km既小朋友考好多學校都考到, 我知有間超出名既直資校長直頭點名讀km既課程好tim

‹ 上一主題|下一主題