用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沉重決定,放棄了St Cat
go

沉重決定,放棄了St Cat [複製鏈接]

沉重決定,放棄了St Cat。我的offer是九龍塘校址,學費相對紅勘便宜,所以真的很不舍得,希望沒有選錯!!
   0    0    0    0

原帖由 busy_penny 於 11-6-30 16:41 發表
沉重決定,放棄了St Cat。我的offer是九龍塘校址,學費相對紅勘便宜,所以真的很不舍得,希望沒有選錯!!

我諗大家都好想知你最後揀左邊一間.....

普通有學券的幼稚園,擔心經濟負擔過大。

回復 3# busy_penny 的帖子

It's okay... follow your heart!

考到 sc 即係証明你個b 既能力啦, 叨b 去那都可以發揮到, 唔一定要讀sc

算啦,有學券的幼稚園也有好老師好課程,只要平時家長都能用心教好小朋友,比入名校更重要呢.

SC俾左o甘貴一樣要出去補同學嘢,使$$$係double, 而家用學卷學校慳翻果d$$$就可以去學嘢

多謝大家的安慰,不過始終傷心了很久,很難過。

原帖由 busy_penny 於 11-6-30 17:36 發表
多謝大家的安慰,不過始終傷心了很久,很難過。

St. Cat 雖然都算係名校, 但又唔係一條龍, 放棄左都唔算可惜, 相反, 有學卷的kg又唔係好差啫, 我朋友個女都考到幾間唔錯的小學 - SFA, TSL, APS, 但係佢最終都係揀左津校...不過佢個女平時有補英文同數學!

其實我想問K1係新校讀, 但唔係話升K2就會返去九龍塘原址讀咩???

而家放棄都好. 通常sc都考直資, 名校, 都要交一定學費.  而家轉, 好過考到小學轉啦.

其實學卷有學卷好.學校吾一定差囉.

吾好吾開心wor>>

原帖由 pipip929 於 11-6-30 18:33 發表
而家放棄都好. 通常sc都考直資, 名校, 都要交一定學費.  而家轉, 好過考到小學轉啦.

其實學卷有學卷好.學校吾一定差囉.

吾好吾開心wor>>

但是我的目標也是直資、私立學校,因為老公的工作有學費津貼。

醒目開學勳章

唔好咁樣啦,其實另外果間都唔差啊,你唔放心嘅可以係度問下各位媽咪啊,相信都可以答覆到妳囉

busy_penny, please check pm. Don't be unhappy!

我都係因為放棄ST CAT 而不安緊。

I also gave up St.Cat 3 years ago for another kindergarten nearby (no school voucher). It was a difficult decision and some mums would say I should not give up such famous kindergarten for a not too well known school.

Don't worry, 條條大路通羅馬!

我都放棄左St Cat HH新校,去返屋企附近無學卷私校讀。
學費都唔算慳好多,不過就唔使去到甘遠。連校車都搵唔到,煩死人。

回復 1# busy_penny 的帖子

I also feel uneasy as I gave up St Cat am class in Kowloon Tong... I finally choose KV .... hope i make a right choice!!!

無咩好不安者. 我自己覺得sc 愈來愈商業化(其實真係一個business) 上年我都放棄左好多其中包括sc 英普班.
最近3個月我放產假陪亞仔去上興趣班(包括英文同數學)先發覺d班多數都係sc / kv 既學生去上. 即係佢地都要去上呢d班啦.
我仔k1 同佢sc / kv / 其他kln tong 學校 既k2 or k3都係上緊同level 既野. 即係佢地唔係特別強, 都係要出去上堂. 所以慳番d學費再自己比d時間心機教小朋友其實都係一樣.

我都放棄左SC呀!我d朋友又係話要名氣大d既SC好,但我唔認同,其實邊間學校都好,最緊要父母背後跟進得好,其次要小朋友讀得開心,我女黎緊係原校升K1,佢係而家間學校讀得好開心,相信自己啦,冇問題架!
‹ 上一主題|下一主題