用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由於係呈分試,特別多媽咪問考成點???
樓主: YmOra
go

由於係呈分試,特別多媽咪問考成點??? [複製鏈接]

問吓冇問題喎,人地問你你咪問返人,大家講啫,難道你唔想知人地考成点?除非你考得好前啦,知道大圍考成点都冇壞.

黃巴士  AGREED!!  發表於 15-6-17 11:37

YmOra 發表於 15-6-17 09:32
我都認為學校透明度唔高會累死家長,要家長們靠估去作選校準備,其實小五後的暑假好好用,可以準備下年度自行 ...
因為學校其實都唔知道個確實名次, 佢哋只知道個校內名次, 至於自行時要用既全港名次同大抽奬時既真實banding, 佢哋唔係有100%把握, 所以咪索性唔講囉。

就算個呈分名次, 聽講都好複雜, 係要每科計唔知乜(有一班數學好既熱心爸爸之前解過, 不過好似講緊外星話咁, 完全catch唔到), 好似話有D科大家高分, 差距唔大, 差一兩分都好重要, 但如果某科高低分差距大, 反為差多幾分都無咁傷咁話。所以, 學校唔知有無做到咁仔細, 咪索性唔透明囉, 唔透明又唔犯法, 真係難為了家長。

回覆:由於係呈分試,特別多媽咪問考成點

我嗰d仲衰,我同小朋友一齊時唔會問,我唔在場先問小多友幾多分

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

用个輕鬆d既諗法,或者会开心d~~

其实呢个只係人之常情,人性之—:好奇而矣~~俗d講,八卦~P5P6要应付升中太苦悶,压力大,要有d茶餘飯後話題大家八卦下,禁先可以舒緩压力~

kikiboy 發表於 15-6-17 23:07
我嗰d仲衰,我同小朋友一齊時唔會問,我唔在場先問小多友幾多分
我同事仲慘,很少出席學校活動,佢囝囝  SJPS 全級第一,次次考完試N咁多家長KEEP住問佢考每科幾多分,我同事一出現,一堆人輪住問,作為家長都幾frustrate .
N咁多家長叫佢去QC升中,留番個位比佢地公子升SJC

hktraffic  去了QC升中?  發表於 15-6-18 15:27
香香  好勁. 好似明星.  發表於 15-6-18 14:29

like_travel 發表於 15-6-18 14:19
我同事仲慘,很少出席學校活動,佢囝囝  SJPS 全級第一,次次考完試N咁多家長KEEP住問佢考每科幾多分 ...
此子絕非池中物,小五已爭取幫屋企做家務,學煮飯,去旅行早一個星期已收拾好自己行理,對自學業要求高,又愛看英文小說,不得了

回覆 YmOra 的帖子

就算其它媽咪唔問,同學之間都會比較,良性競爭先有進步

hktraffic  去了QC升中?  

堅持升上SJC。其實好多頭10會考慮去 SPCC / QC

kikiboy 發表於 15-6-17 23:07

好怕遇著這些家長,小孩子簡單純真容易問到嘢!

‹ 上一主題|下一主題