用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上直屬中學還是其他直資
樓主: cinnapompom
go

上直屬中學還是其他直資 [複製鏈接]

如考sister school機會大嗎? 會唔會優先協慮? sister school very strong in English, 難讀嗎?

回覆 cinnapompom 的帖子

不會優先。。前輩們表示f1會有些需要適應,f2開始已有師姐入到精英班了。。

回覆 cmchang0927 的帖子

你那位師姐應該好叻女!  SPCS俾人印象好勁好難入, 仲要入到精英班.

也是你囡囡師姐呢温馨提示,若aim for spcs, better prepare the 2 chi and 2 eng bk reports during summer holidays. 因為到時又要忙呈二,又要趕bk reports 就慘了。。。

Yanamami  Gd advice  發表於 16-5-26 08:09

回覆 hkpapa852 的帖子

如小朋友比較適合活動教學, 請問BPS同灣仔區英小那間學校比較合適。

cinnapompom 發表於 16-5-26 00:42
如考sister school機會大嗎? 會唔會優先協慮? sister school very strong in English, 難讀嗎? ...
我表妹都係由 SPPCS 轉左去 SPCS升中, 她在SPPCS考全級10名内, 入到SPCS都無問題 , 今年中大 YRS1

cinnapompom  但學校無名次, 唔知全級排位。  發表於 16-5-26 13:16

scyauchris 發表於 16-5-26 10:41
回覆 hkpapa852 的帖子

如小朋友比較適合活動教學, 請問BPS同灣仔區英小那間學校比較合適。

MSS .....但要諗諗小朋友自律性~~~~~~~~~~~~~

分享一下我小朋友的升中經歷吧!
原本我也一心一意讓她上直屬中學,但在五年級下學期開始,女兒的同學開始討論考中學的話題(所講的都是BPS, YW, DGS, SPCC)。女兒聽後,問我她可否也嘗試出去考學校,我認為一試無防。我的心態是:如果申請的中學認同我女兒的能力,給她一個學位,我不怕她讀不上。

慶幸有幫女兒報考其他學校,因為她最要好的幾個同學全都考到學校,不上直屬中學。以我女兒的經歷來說,朋輩的影響是很重要的,我相信如果她的好友全上直屬,她也會跟上。所以,升中問題一定要跟小朋友多溝通,了解並尊重小朋友的睇法。

hkpapa852 發表於 16-5-25 17:07
灣仔區有直屬中學又收女仔既學校, 應只有3大女校, RC同RH

以你既形容, 似係英小個間. 坦白講, 好得過呢間 ...
我最初以為樓主個小朋友係MPS, 咁好得過MMS, 認真去數, 應該只有呢幾間:

直資:
SPCC
DGS
SPCS

官津:
St Mary
YWGS
鄧顯

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適?

引用:回覆+mcl203+的帖子 佢本身無乜自律性,+學

原帖由 scyauchris 於 16-05-26 發表

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適? ...
當然,但要考慮下相對輕鬆會否適合自己,好似係瑪利曼中小學既教學模式都係相似

回覆 mchu 的帖子

謝謝分享!明白最重要爆當然是女兒的意願。初初她都話要上直屬中學, 但慢慢可能聽到同學間有討論, 近排都話想試試其他學校, 所以都想一試。只係怕如真係上到,到時應付唔到。但話說回來, 聽說直屬中學都唔易讀。

回覆 hugub 的帖子

👍👍會向這目標出發。

有D姐姐話成日做功課温習到1 to 2am

回覆 cmchang0927 的帖子

SPCS?

hkpapa852  St Paul Convent School  發表於 16-5-26 15:39

Spss,我們隔離中學。

引用:回覆+mcl203+的帖子佢本身無乜自律性,+學

原帖由 scyauchris 於 16-05-26 發表

佢本身無乜自律性, 學校功課一定會做,   抄寫就不太喜歡。是否MSS 其實比較合適? ...

MSS 初中一定好輕鬆,少功課,但一路升一路流失,流失出國率算係嚴重,近2年去到F6 DSE得番100人,自行評估吓~~~

請問YW, SPCS, SPCC 功課測考多嗎?  多學外活動嗎?

cinnapompom 發表於 16-5-26 13:14
回覆 hugub 的帖子

👍👍會向這目標出發。
老師有靜雞雞講

cinnapompom  跳船是什麼意思  發表於 16-5-26 20:50
cmchang0927  考到2A2B, 3A1B or 4As跳船成功機會率也頗大了:wahaha  發表於 16-5-26 16:06

回覆:上直屬中學還是其他直資

cmchang0927  考到2A2B, 3A1B or 4As跳船成功機會率也頗大了

女兒呈一呈二只是 2a2b, 1a3b,咁嘅成績應該入唔到級十,我都一樣同佢考直資,自行試另外兩間。當年收到 offer 時亦有猶疑過,有請教過班主任、數老師至決定去直資註冊。自行去 ywgs 面試時老師亦有說 good luck, 加油。老師們都想學生好,唔會介意的。

‹ 上一主題|下一主題