用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上直屬中學還是其他直資
go

上直屬中學還是其他直資 [複製鏈接]

請指教:  小五開始考慮升中問題了。 灣仔區, 校內數學英文強, 中文時強時普通,唔穩定。本一心直上自己學校不錯的直屬中學, 但近年聽到其他家長意見,如應付到,最好找其他直資因直屬中學會辛苦但無成績,讀其他中學會令小朋友發揮得更好。想請教是真的嗎?  如找更好的學校又擔心女兒應付不到;留底直上又怕沒有給機會女兒.......有點矛盾。

cmchang0927  Spss成績係好的,前年才出了2個狀元。不可要求她五班也好好因為差不多小學部所有學生也會收唒   發表於 16-5-25 23:27
   8    0    0    0

cinnapompom 發表於 16-5-25 16:44
請指教:  小五開始考慮升中問題了。 灣仔區, 校內數學英文強, 中文時強時普通,唔穩定。本一心直上自己學 ...
灣仔區有直屬中學又收女仔既學校, 應只有3大女校, RC同RH

以你既形容, 似係英小個間. 坦白講, 好得過呢間小學校中學部既, 全港恐怕不多於5間, 直資中只有DGS, SPCC係值得考.

fguy  想猜猜那5間....smcc, ywgs, bps, mcs??  發表於 16-5-26 12:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同女商量下,EK上有例子,女選擇升上原校中学連SPCC都放棄~

真係要跟女商量一下

謝謝回覆!  不是英小那間,時將會轉全日制那間。

回覆 Yanamami 的帖子

唔捨得一齊成長嘅好朋友

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:16
That St Paul is good. I think that only DGS, SPCC and another St Paul in Causeway Bay will be better than it. By the way, I know that my friend's daughter from your school went to BPS.

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:16
果間..... 咁好得過呢間其實都唔多, 一樣都係得個兩間.

其餘較出名既HY, GH, 除咗Sport, 其餘同你個女個間既中學部分部唔見得有幾大增值

sell2japan    發表於 16-5-25 17:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

住港島區,所以心目中想考SPCC同St Paul ‘s Convent, 但相信都幾難,而且怕將來應付唔到。知道自己中學不錯,其實都一心上自己中學,但近嚟聽到好多意見,所以好矛盾。有話老師無愛心, 有話功課好大壓力。中學功課一定有壓力, 明白讀書一定要付出。但聽到已小學畢業的家長講, 努力完都無成績。

担心沒給女兒机会就考DGS SPCC吧~收了之後由女兒自己選擇入讀与否就最好~

cmchang0927  想走的同學仔通常都試埋hys, spcs and ghs. 自行就選bps, ywgs or individuals ll go for mcs, mss, st mar   發表於 16-5-25 23:49

幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好嗎!

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:47
幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好 ...

好多有中学backup既, top top学生都外闖,我識培正有GH有聖家有Maryknoll都有,人望高处吧~唔係乜稀奇事~就睇你有無野心定想穏陣平淡吧!

引用:幾年前有師姐決心考BPS.++聽說話有能力嘅學

原帖由 cinnapompom 於 16-05-25 發表
幾年前有師姐決心考BPS.  聽說話有能力嘅學生都寧願出去讀其他學校。聽到這些都會反問,自己中學真是唔太好 ...
讀左6年想轉下環境都唔出奇吖,始終小朋友大左,揀學校都要睇吓適唔適合佢性格

考其他直資又得,拎個自行1或2去搏吓又得,低調D唔好俾學校知~~~

cmchang0927  高調用哂2個自行也ok學校不介意&自行講明不收小學部  發表於 16-5-25 23:21
shypama  高招  發表於 16-5-25 22:33

回覆 cinnapompom 的帖子

Spss是一間校風十分好的中學! 成績约band 1B, 我個人覺得唯獨不夠的是功課測考太多,音樂和體育不太重視。既然有spss做back up, 你大可放心讓囡囡考所有band 1A直資和自行用哂2個choices選band 1A schools, 最多人選作自行通常是bps and ywgs

引用:Quote:cinnapompom+發表於+16-5-25+17:16+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-25 發表
果間..... 咁好得過呢間其實都唔多, 一樣都係得個兩間.

其餘較出名既HY, GH, 除咗Sport, 其餘同你個女個間 ...
Agree

引用:幾年前有師姐決心考BPS.++聽說話有能力嘅學

原帖由 cinnapompom 於 16-05-25 發表
請問你會否考慮英華?我都15,16中!

Yanamami  Gd school!  發表於 16-5-26 08:10
cmchang0927  好多人bps搭ywgs作自行,因為乙一選spss多數入  發表於 16-5-25 23:51

cinnapompom 發表於 16-5-25 17:43
住港島區,所以心目中想考SPCC同St Paul ‘s Convent, 但相信都幾難,而且怕將來應付唔到。知道自己中學不 ...
英文数學強, 去邊都唔會太辛苦

missshasha 發表於 16-5-25 23:47
請問你會否考慮英華?我都15,16中!
英華應該出年都未搬回港島區吧!

cmchang0927  學校好就好多人也不介意地點。我見今年自行考ywgs的還多過bps  發表於 16-5-26 00:35

cmchang0927 發表於 16-5-25 23:20

Spss是一間校風十分好的中學! 成績约band 1B, 我個人覺得唯獨不夠的是功課測考太 ...
bps 係好top嘅學校, 但有些公司同事女兒都是讀bps, 意見係學生好多係要夠屋企, 學校好少在學業上支援學生. (都是聽同事講, 不知是否熟實).

cmchang0927  是的。有師姐入了bps的媽媽mentioned 過這點。  發表於 16-5-26 00:36

是的, 多數先選英華.

cmchang0927  有些同學仔in完ywgs十分喜歡,感覺很關愛。  發表於 16-5-26 00:43
‹ 上一主題|下一主題