用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留英國讀大學住宿和生活費要預多少錢? ...
樓主: totoro
go

留英國讀大學住宿和生活費要預多少錢? [複製鏈接]

buklaylay 發表於 18-5-22 09:53
星期六決定大仔去英國大學, 細仔讀 Foundation, 尋日先上網報 IELTS...咩都唔知, 雖然 agent 話趕得切開學, ...

今年定出年九月入學?

Ruby1219 發表於 18-5-22 11:07
今年定出年九月入學?
話趕, 應該係今年.

buklaylay    發表於 18-5-22 15:10

Ruby1219 發表於 18-5-22 11:07
今年定出年九月入學?
今年9月呀!所以先咁忐忑不安……

buklaylay 發表於 18-5-22 15:05
今年9月呀!所以先咁忐忑不安……
今年9月都唔趕, 不過心理上趕。

回覆 buklaylay 的帖子

放心,一定趕到。見有好多人 7 月放榜先搞。

cow 發表於 18-5-22 22:29
今年9月都唔趕, 不過心理上趕。
就係有呢種感覺...暫時只係報咗學校, 希望考 IELTS 順利啦!

1998Ruby1998 發表於 18-5-22 22:57
回覆 buklaylay 的帖子

放心,一定趕到。見有好多人 7 月放榜先搞。

Thank you
Agent 都話 DSE 放榜後報 year 1, 無咁麻煩
暫時報咗 foundation 打底先!!

1998Ruby1998 發表於 18-5-16 08:39
回覆 waiwai_01 的帖子

我細食,一星期超市 2X 鎊左右。菜我食好多,我通常買雞肉,有時候買羊肉、牛肉, ...

好乖又生性,真替妳父母開心

waiwai_01 發表於 18-5-15 07:28
以我囡為例,住1年£6500(宿舍),食用1個月5-£600

住宿費是不是學期完就要回港?(即是約10個月?)
是不是大多數學生都會回港過暑假?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆 totoro 的帖子

就算同一大學,每個hall 租期不同,有些38 weeks, 42 weeks 及51 weeks,我仔多東西什物,所以我租51 weeks 比他,暑假就不搬走東西,因租倉和保險搬運都要花一筆。到時可以延續租落去就不用搬。

醒目開學勳章

請問如果有心比佢去英國讀大學,最好幾時搵 Agent 攪?如想入  UCL、Warwick 是否都可以搵 Agent 攪?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

noel2010 發表於 18-5-27 10:52

就算同一大學,每個hall 租期不同,有些38 weeks, 42 weeks 及51 weeks,我仔多東西什 ...

其實小朋友到外國讀書(大學),你地會不會join大學的伙食? 還是自己煮3餐?
我報那間大學的宿舍有31,39和44weeks。 31和39weeks照睇長假期要離開宿舍/回港,咁各位小孩係唔係一年回港多次?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 18-7-1 09:58
其實小朋友到外國讀書(大學),你地會不會join大學的伙食? 還是自己煮3餐?
我報那間大學的宿舍有31,39 ...
中學和大學是不同的。
中學生長假期大多回港,短假期可以留英或回港。

大學沒有短假期,長假是聖誕,復活假得幾日,又近考試,未必回港。

大學上課時間不定時,好像我仔year 1的 time table 好難中午或晚上煮,11:00-3:00 上堂,中間break 就買三文治,4:00-8:00 上堂,中間break 只可外賣。還有宿舍和課室有多遠路程。有時整天不用上課就可以煮到。

Join 唔 join 就睇人,如果你係唔識煮飯,咁 join 左會好 d,不過自己煮一定平靚正好多。如果冇時間煮,咪去 大學餐廳買/自己朝早整定。
我知道有 d 人如果租約 Christmas 同 Easter 都冇得住 hall 的話,會住朋友 hall/出去遊歷。

totoro 發表於 18-7-1 09:58
我報那間大學的宿舍有31,39 ...

如果小朋友願意,會否等佢學下自己煮3餐呢?因為好多時屋企有工人,細路比人照顧慣,有少少擔心真係當左自己係公主同王子。

回覆 skIII 的帖子

自小呀仔已經喜歡煮食,留學前已懂煮,前年宿舍的廚房很污糟,六個人共用又不清洗,印度人經常煮完咖喱不洗煎pan,所以他迫於無奈叫外賣。
‹ 上一主題|下一主題