用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留英國讀大學住宿和生活費要預多少錢? ...
go

留英國讀大學住宿和生活費要預多少錢? [複製鏈接]

我知不同地區的住宿和生活費有貴有平,但是想知大約預幾多錢?
   11    0    0    0

回覆樓主:

另男女也不同,女仔細食D

brother4 發表於 18-5-13 12:43
另男女也不同,女仔細食D

男仔。
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆 totoro 的帖子

大學的學費一年普通由£12000-£19000 是普通科目。住宿是最大差別,像我仔下學年宿舍,最平£35xx 一年,有£7xxx 一年,最貴是£11xxx 一年,那就是分別,最貴的是最多人搶,由開始可預訂的一星期已全full,原因是近大學,行五至十分鐘,Studio,房內有廚廁,房空間大些。平的宿舍較遠,行半小時以上,坐巴士都貴,share 廚廁或冇廚房,所以最少人book。如果夾到朋友外出租屋,應該平好多,最緊要各人肯做家務及自己煮食。
生活費,最貴是外出食和交通費。
所以可以由HKD2x萬到HKD4x 萬不等。

大學展一般叫你'預800-900磅一個月,London会貴些,其實好睇每人習慣,我孩子在西北面,宿舍每年5000+磅,每月用100+磅,朋友孩子在中部,每月食宿用2000+磅

我學費 14,000,住宿 5500,生活費每月 120。

1998Ruby1998 發表於 18-5-13 18:08

Ruby,

其實你讀那一科?
你好乖, 一個月用120.
你係咪住倫敦?

回覆 YanYan0116 的帖子

住倫敦不可能有 5500 住宿,最低消費 9000。
我讀英語系,能夠每月 120 鎊是我不喜外出用膳、去街,食量也少。

住倫敦兩人租一個apartment, 最少每人200磅/ week, 食就睇你煮唔煮, 出街食只渴tap water, 最低消費約10磅, 最好可走路上學, 車費tube 和 bus 都貴, 還有上網, 水, 電, 媒, 電話費等fixed cost.

回覆樓主:

以我囡為例,住1年£6500(宿舍),食用1個月5-£600

回覆樓主:

即係大約$3X萬 - 4X萬一年

waiwai_01 發表於 18-5-15 07:28
以我囡為例,住1年£6500(宿舍),食用1個月5-£600
住倫敦宿舍? 咁便宜?第二和三年有冇得住?

今年租倫敦zone 1 studio, £300/week,不包水電費。

EMILY03 發表於 18-5-15 10:59
住倫敦宿舍? 咁便宜?第二和三年有冇得住?

不是倫敦,在南部,宿舍有平有貴,我囡揀中價嗰款,第二,三年都會有

1998Ruby1998 發表於 18-5-13 18:08

好難想像點樣用£120,可唔可以分享下

回覆 waiwai_01 的帖子

我細食,一星期超市 2X 鎊左右。菜我食好多,我通常買雞肉,有時候買羊肉、牛肉,魚肉相對貴所以少左買。我唔食零食、唔飲汽水/果汁,肚餓食生果(藍莓、金蘋果、士多啤梨)、乳酪,飲茶(茶係上年買落,限期 2020 年)。剛剛睇過去兩個月嘅單,最貴果次都係 30 鎊,今個星期因為考試所以食豪 d(有三文魚、芝士),但都係 40 鎊內。洗衫畀錢都係 5 鎊內,我平日自己都係廁所洗少部份衫。
主要係我唔出街食,好多留學生都會買外賣幾盒咁返宿舍食,一盒炒飯最平都要 6 鎊,去亞洲餐廳的話碟頭飯都要 8、9 鎊,我真係食唔起。

附上我個考試早餐圖,食完心情特別好。

Yingmom    發表於 18-7-5 10:32
tingtingb    發表於 18-5-21 18:02

回覆樓主:

好乖,好精明,你父母放心晒

1998Ruby1998 發表於 18-5-16 08:39
回覆 waiwai_01 的帖子

我細食,一星期超市 2X 鎊左右。菜我食好多,我通常買雞肉,有時候買羊肉、牛肉, ...

多謝各位jm幫忙
剛剛開始申請英國大學,希望不會太遲。
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

回覆 totoro 的帖子

依家仲有時間,唔洗驚。不過唔知今年簽證問題會否有改善,所以有齊曬文件就好即刻去辦。上年暑假有朋友去左十幾日旅行,返黎先搞簽證,好彩佢遲開學剛剛好趕到。

totoro 發表於 18-5-16 17:20
多謝各位jm幫忙
剛剛開始申請英國大學,希望不會太遲。
星期六決定大仔去英國大學, 細仔讀 Foundation, 尋日先上網報 IELTS...咩都唔知, 雖然 agent 話趕得切開學, 不過好迷惘...

‹ 上一主題|下一主題